torsdag 26 september 2013

RETROFEBER DEL 4 - AVSLUTNING


Så har fåtöljprojektet avslutats. Det nya tyget blev trots allt väldigt bra. Armstöden och benen slipades och målades om i högblank, svart färg i flera lager.


En professionell möbeltapetserare skulle troligen ha gjort sig besväret att även byta vissa av spiralfjädrarna och kanske lite av stoppningen, vad vet jag. Till en betydligt högre kostnad än den jag nu fick vilken var högst överkomlig, totalsumman för inköp av fåtölj och nytt tyg. Det är liksom det som är poängen med att fynda gammalt ibland; att hitta något gammalt man gillar (ofta av bättre kvalitét än många nygjorda saker) och inte behöva renovera saken helt och hållet utan mer förändra den till det man önskar.
 Fåtöljen fungerar fortfarande och behöver inte mer än så här. Det roliga var att jag kunde använda de gamla tygdelarna och följa hur fåtöljen har klätts tidigare vilket var lärorikt. 








 Det var ett roligt projekt som jag gärna skulle göra om igen. Nu väntar alla andra projekt som har haft lite semester!


tisdag 24 september 2013

Retrofeber del 3


Fåtöljen

Nu har jag äntligen en uppdatering vad gäller fåtöljen som jag tidigare har berättat om i ett par inlägg. Jag strippade rent hela fåtöljen från det gamla tyget och dokumenterade varje steg jag gjorde så att jag sedan skulle kunna göra om arbetet med det nya tyget. Jag köpte även hård kartong och skar ut nya stödskivor att ha längs yttre ryggsidan och de yttre armstödens sidor. 

Fåtöljen avklädd från yttertyget, ryggstödet ligger till vänster. Undertyget
tunt, skört och bitvis sprucket. 

Det ena armstödets nya stödkartong som ska vara underlag för tygklädseln. Benen ommålade. 

De synliga trädetaljerna på fåtöljen slipade jag ner för att sedan måla om i en pianosvart, högblank färg; Servalac Exklusiv Högblank svart.

Här har jag nubbat fast kartongen med de gamla nubbarna som jag hade sparat

Då det undre, smutsvita tyget var ganska illa åtgånget av årens gång (torrt och sprucket) satte jag helt enkelt på ny, fräsch, vit bomullsväv på samma ställen; sitsen, armstödens insidor samt insidan av ryggstödet. 

Här syns sitsen, på bilden med det gamla undertyget. Insidan av armstödet har
fått nytt bomullstyg. 


Trots en längre tid av beslutsamhetsproblem vad gäller tygval för mig köpte jag slutligen ett neutralt möbeltyg. Jag hade ett helt annat i åtanke och på önskelistan, dessvärre skulle det ha kostat tio gånger mer (exklusive frakt från utlandet...). Det kanske rent av inte är dumt med enfärgat, omönstrat tyg och istället kan man kasta ner kuddar med olika mönster beroende på humöret...


Tyget köpte jag i min lokala tygbutik, det är ett riktigt möbeltyg och kommer från Redlunds (tyvärr vet jag inte namnet på själva tyget).


 Tyget är nästan lite skiftande till karaktären när det gäller färgen och ytstrukturen, det ser nästan lite linneaktigt ut samtidigt som ytan ger en mjuk känsla av chenille. Under gårdagskvällen använde jag de gamla tygbitarna som fåtöljen tidigare var klädd med som mallar för nya tygbitar:

 
Nu har alla bitar klippts ut och nubbats fast, det var inte helt lätt trots att jag tidigare hade klätt av fåtöljen. Tyget var i alla fall tacksamt att jobba med, starkt och följsamt. Det sista som väntar är att slutföra handsömnaden på de partier som inte kan nubbas fast utan att det syns. Resultatet så här långt är gör mig väldigt nöjd och en uppdatering om detta kommar snart. Dags att sy vidare men först önskas det tydligen middag av somliga...

torsdag 19 september 2013

Uppdatering Vovven

Heldag med lånehunden, familjens extramedlem Vovven! Underbart höstväder, uppehåll och milda vindar ute. Tidigt i morse hämtade jag Vovven och har under dagen tillbringat timmar ute i skog och mark tillsammans med honom. 


 Under senare delen av eftermiddagen har den där härliga tröttheten infunnit sig som är resultatet av att vara utomhus och röra sig länge. Kropp och även själ blir på ett sätt rensade och har nu intagit ett harmoniskt lugn. Det är ren terapi att tillbringa tillsammans med en/sin hund på det här sättet. Under tiden man umgås med Vovven försvinner allt annat vardagligt; alla bekymmer, bryderier och ev. orosmoln. Det enda som betyder något är här och nu. Allt annat får underordnad betydelse och det blir liksom lättare att se på saker och ting när man får distans till det.

 ...vilopaus under promenaden med utsikt över vår lilla stad:


Oväntat men välkommet besök av kära föräldrarna idag också; Vovven stod naturligtvis i centrum även då och gick från den ena kliande handen till nästa. Vovven har, omedveten om sin gigantiska, svarta uppenbarelse och gnistrande vita stora tänder helt lindat väldigt hundrädda mamman runt alla sina hundtassar och mamman är idag helt frälst och salig vid varje möte med Vovven. Det är fantastiskt att se deras interaktion. 
 Mellan promenaderna har vi naturligtvis unnat oss en och annan vila på hemmaplan. 


Som den fullvuxna man i sina bästa år som Vovven är, kryper han trots det gärna upp en stund på
 sängen för siestan och naggar tag i tröjärmen, nafsar och rullar gärna runt på rygg och viftar 
med alla tassarna i luften. 

 Det är underbart att se Vovvens barnasinne...
 

Innan Vovven blev hemlevererad hann vi med en sista sväng ut och vi lekte med bollen; favoritleksaken. Nu är det dock färdigskuttat och färdiglekt för min del, resten av aftonen kommer att tillbringas bekvämt tillbakalutat i soffan för återhämtning. 

tisdag 17 september 2013

Gone fishin'.... friterad kolja till middag

Tillbaka på banan efter en helg med feber och ihållande muskelvärk. Tillvaron känns med ens härlig igen,  till och med höstvädret är välkommet, det hör ändå till. Vi kan inte klaga efter alla dessa månader med generös värme och solsken. Jag tar till med en klyscha som många andra bloggare; "nu får vi krypa i favorittröjorna, favoritraggsockorna, tända massor med ljus och dricka varmt the". Men det är ju faktiskt så det är. 
Tisdag idag, vilket betyder att de lokala fiskförsäljarna har öppet igen efter att ha varit stängda söndag och måndag. Jag tyckte det var läge för färsk kolja vilket jag också köpte med mig hem tillsammans med ett lass färska grönsaker. Det här hamnade på matbordet idag: pankofriterad kolja med ris och "grönsakstornado".

Pankofriterad kolja
4 pers

600g färsk koljafilé
2 dl vetemjöl
4 ägg
1 paket pankoströbröd (ca 3-4dl)
frityrolja

Börja med att rensa rent fisken från ev resterande ben. Skär upp filéerna i lagom stora bitar. Häll mjölet i en bunke. Vispa upp äggen i en annan bunke. I en tredje bunke; häll upp pankobrödsmulor. 
Häll upp frityroljan i en kastrull och hetta upp (ha kastrullocket till hands OM oljan fattar eld!). Lägg några bitar fisk i bunken med mjöl och täck bitarna ordentligt.

 fiskbitarna efter ett bad i mjölet

 Lyft över fiskbitarna till äggvispet, täck bitarna med ägg och lägg slutligen över fiskbitarna i bunken med pankoströbröd och täck dem ordentligt. När oljan blivit varm nog är det dags att fritera. 

 
fritering pågår

Fritera bitarna några minuter och ta sedan upp dem med hålslev och lägg dem på dubbelvikt hushållspapper så att oljan får rinna av. 

Färdigt!

Till den friterade fisken lagade jag vanligt ris samt en "grönsakstornado". 

 Grönsakstornado - färsk paprika, zucchini, skogschampinjoner, 
vitlöksklyftor som får steka i matolja, salt och peppar.


Resultatet blev till allas belåtenhet; lite sweet chilisås till toppade rätten och familjen tumlade från matbordet med mätta magar.  

fredag 13 september 2013

Gnällig, kinkig och eländig

lånad


Status: febrig, muskelvärk, matt. 
Återkommer när allt är i sin ordning igen. Ha en bra helg alla!



 

onsdag 11 september 2013

Husförsäljning, utflyttning och matlagning. Fyllda kycklingfiléer.

Bloggandet hamnar på efterkälken ibland, men kanske är det att föredra och inte bara spotta ur sig väldigt många, väldigt innehållslösa inlägg. Bättre att ha något att bidra med när man väl skriver.
 Det har varit mycket på sistone med försäljningen av sommarstället; utflyttning, städning och "sista-kollen-som-görs-flera-gånger". Inget får glömmas, missas eller slarvas med. En sista klippning av gräset förstås, vi har haft tur som har haft bra väder och inte konstant hällregn, det hade försvårat både packning, flytt och klippning. Nu är allt klart och samvetet mår bra, huset är skinande rent och köparen får tillträde i morgon. På vår egen hemmaplan råder ett slags ordnat kaos, alla förråd är överfyllda med diverse bohag och möbler som vi valt att behålla från försäljningen. Många vändor har ändå gjorts till soptipp och insamlingsställen. Men hemma, hemma är det MYCKET som nu står. I väntan på. Ingen vet var, när eller ens OM, vi får se. 
För att inte låta sig drunkna både fysiskt och mentalt bland allt som kantar rummen hemma och för att hålla humöret på topp försöker vi unna oss en och annan god middag. Häromdagen lagade jag fylld kyckling med en slags potatisgratäng till. Här är således dagens bloggbidrag...Jag lagade två sorters fyllda kycklingfiléer; den ena med blåmögelost och den andra med vitlöksfärskost. Jag anade att barnen inte skulle uppskatta mögelostsfyllningen varvid vitlöksfärskosten fick bli deras alternativ.

Ädelostfyllda kycklingfiléer och vitlöksostsfyllda kycklingfiléer
4 pers, ugn 175°

ca 600g kycklingfiléer
300g Philadelphiaost med vitlök och örter
ca 125g Danablu Ädelost
100g serranoskinka 
salt, peppar
smör till formen och pensling
dragon

 


Lägg upp filéerna på en skärbräda, om filéerna är väldigt stora (som jag hade) kan man dela av dem på längden. Lägg den tunnare delen åt sidan, dessa delar kan frysas in till ett annat tillfälle.

 



Vitlöksostsfyllningen till vänster och Danablu Ädelostsfyllningen till höger

Smörj en ugnsform.  Skär ett snitt längs filéernas långsida men skär inte rakt igenom köttet, det ska bli som ett brevinkast i kycklingen. Fyll sedan filéerna med vitlöksosten/och ädelosten som på bilderna ovan. Lägg sedan ner filéerna i en ugnsform. När kycklingbitarna ligger i formen läggs serranoskinkan över:




Smält lite smör som sedan penslas på serranoskinkan, smula över dragon, peppar och en aning salt. Ta dock mindre av saltet då mycket sälta redan finns i skinkan. Sätt in formen i ugnen ca 25 minuter eller tills filéerna är genomstekta. 


Till kycklingen valde jag att laga ett recept ur boken "Två Hungriga Italienare" igen. 

Ugnsstekt potatis med tomat, oregano och basilika
4 pers, 175°

olivolja
500g potatis, tunt skivad
oregano
salt, peppar
färsk basilika
300g rödlök, skivad tunt
400g körsbärstomater, halverade och urkärnade
1 msk vitt vin

Häll olivolja i en ugnsform. Kärna ur tomaterna:


 Börja varva lagren ner i formen: skivad potatis, lite oregano, salt, peppar, basilikablad. Lägg på sivad röd lök och urkärnade tomater. Ringla över olivolja. Fortsätt på samma vis med flera lager av potatis osv.




 Slutligen ringla över olivolja, vinskvätten och täck formen med ugnsfolie, grädda sedan i ugnen i 45 minuter. Ta bort folien och grädda ytterligare ca 15 minuter och servera.


En mycket lyckad middag som uppskattades av samtliga. Till maten provade vi ett för oss nytt vin som väninnan M tipsade oss om; ett torrt vitt vin från Nya Zeeland. En väldigt glad och framförallt god överraskning!

Vinet heter Gardo Morris har har nummer 6429 på Systemet och passar utmärkt till fågel, gris och fisk. Priset gör det även lätt för samvetet; endast 119:-.
 

torsdag 5 september 2013

Vanebildande och beroendeframkallande

Först av allt vill jag varna känsliga läsare. Det här inlägget kan leda till omedelbart missbruk. Vi vet alla att missbruk inte betyder något bra och framförallt inte vad det innebär i praktiken. 
Ändå vill jag dela med mig av det godaste jag nog har lagat. Pecan Nut Squares.  
Jag har en bok inköpt i USA, som heter "The Cookie and Biscuit Bible". 


Med modiga femhundra (500!) sidor, fullspäckade med recept, utgör den huvudnumret i kokbokshyllan. Det tar tid att laga sig igenom den och jag har många recept som väntar på sin tur. Boken är hur läcker som helst! I helgen var det dags att fylla ut lyckofickorna i midjan igen. Jag valde att gå på ett recept med pecannötter. Vi kan redan nu glömma alla tankar på eventuella nyttiga alternativ. Det här handlar om extatisk njutning och det finns inga frukter eller dietrecept i världen som kan mäta sig med denna kaka. Smör, socker och nötter som tillsammans bildar den fulländade smaksensationen. Jag har sagt det förut; fett ÄR gott!

Här är receptet och hur jag gjorde:

Pecan Nut Squares  
ugn 190°

botten:
225g mjöl
en nypa salt
115g strösocker
225g smör, kallt och skuret i kuber
1 ägg
rivet skal av en citron

fyllning/topping:
175g smör
75g klar, rinnande honung
50g strösocker
115g brunt socker, typ farin
5 msk grädde
450g pecannötter (neutrala, osaltade) min twist och tips: rosta nötterna ca 10 minuter i ugn på en plåt innan anvädningen

Sätt ugnen på 190°. Smörj en ugnsform som mäter ca 37 x 27 x 2,5cm. Börja laga botten:
Sikta tillsammans mjöl och salt i en stor bunke.


Rör ner sockret. Tillsätt smöret och mixa in det med fingrarna i mjölblandningen. 


 

Tillsätt ägget och det rivna citronskalet, blanda ner med gaffel men jobba inte för länge med degen. 



Häll upp degen i den förberedda ugnsformen, tryck ut degen plant, se till att doppa fingrarna i mjöl ofta för att underlätta arbetet. Pricka botten med gaffel och ställ sedan formen i kylen ca 10 minuter. Förgrädda pajdegen i ugnen i 15 minuter och ta sedan ut formen för att vila medan fyllningen tillagas. (Låt ugnen fortfarande stå på.)

I en kastrull; smält smöret till fyllningen/toppingen tillsammans med honungen och båda sorters socker. 




Låt koka upp utan omrörning. Låt koka försiktigt i ca 2 minuter. Dra kastrullen åt sidan och rör ner grädde och alla nötter. Rör om så att alla nötterna täcks av kolasmeten i kastrullen. Häll sedan nötsmeten ner i pajformen och sätt in formen i ugnen, 

 

 Grädda i 25 minuter. Ta ut och låt svalna. 

Nötkakan/pajen kanske ser en aning oansenlig ut, men vi vet ju alla att skenet kan bedra. Smakerna i denna läckerhet toppade allt jag har ätit på mycket länge. Kakan blev en stor succé i familjen (inklusive besökande föräldrar) och även hos bästväninnan som jag lyckades spara den sista biten till.


Kakan hamnade överst direkt på min topp 10-lista. Pecannötter är något alldeles speciellt. Jag rekommenderar alla att pröva...

tisdag 3 september 2013

Retrofeber del 2

I dag har jag hunnit med att fortsätta lite med fåtöljen från inlägget igår. Till den yttre ryggstödssidan samt yttre sidorna på armstöden var jag tvungen att leta upp väldigt kraftig kartong för att göra nya "stöd" då de gamla var just gamla och söndriga. Här är vad jag menar:

 

Under tygklädseln som satt på ryggplattan samt armstödets yttersida satt kraftig kartong för att stadga upp tyget. 

  Här är hur kartongen såg ut när jag klädde av tyget på ryggsidan. Kameran
var här ytterst osamarbetsvillig, därav suddigheten. 


Kartongbitarna var rejält gamla och söndriga av alla nubbar, jag letade mig fram till ny liknande kartong. På gamla John H:s butik som numera heter Gullbergs hittade jag motsvarande kartong samt ett speciellt skärverktyg att skära med. Väl hemma använde jag de gamla kartongdelarna som mall och ritade upp delarna på den nya kartongen. Sedan skar jag ut delarna:



 Det gröna underlaget är en s.k skärmatta som jag använder när jag skär ut bitar/lappar 
av tyg när jag gör lapptäcken. Perfekt även för att skära kartongen på!

De utskurna kartongdelarna, färdiga att nubbas på efter att vissa tygdelar satts fast först. 

Tidigare var fåtöljens trädetaljer (benen samt armstöden) betsade i en trött grönbrun transparent nyans och sedan lackade. Lagom repiga ytor, så där trist gammaldags.


Jag kände att jag helt enkelt var tvungen att göra något åt saken för att pigga upp fåtöljen. Så, i går kväll slipade jag ner de lackade ytorna på armstöden i trä samt benen som syns på fåtöljen. I dag köpte jag på mig färg som jag sedan har målat första varvet med, jag återkommer med färgval så småningom. Det ser lovande ut! Jag har också redan hunnit nästan bestämma (!) mig för tyg och jag försöker nu verkligen stänga av alla tankar på att sitta och surfa oändligt på tygmöjligheter.
 
...och så var det tydligen dags att laga middag igen...