måndag 29 september 2014

Hösten i antågande


 Romeleåsen

 Hösten är i antågande, kanske är den redan här enligt vissa. Nätterna är kyligare men dagarna ger mängder av sol och vi skäms bort med temperaturer mellan +15 till +20 grader om dagarna. Det är den här brytpunkten då man inte riktigt vet hur man ska klä sig, ena stunden fryser man och byltar på sig för att en stund senare klä av sig till bara armar och nakna fötter i sandalerna.

 Tidig morgon i dimma

 Luften är underbart hög och frisk, det heta slåtterdammet från åkrarna under högsommaren är borta och det är nu jag vill byta ut all luft i kroppen, jag vill andas tills jag nästan storknar!



 I trädgården arbetar vi frenetiskt; utrensning, avverkning och uppgrävning av gamla uttjänta växter, ogräs och sly. Plantering av nya friska plantor, det är något att se fram emot till nästa vår hur det blir!



torsdag 25 september 2014

En fotpalls tillblivelse

Under en längre tid har jag tyckt att det har saknats något när jag suttit i favoritfåtöljen. Fötterna har en förmåga att sticka ut och tårna blir alltid frusna när de rasslar omkring nere på golvet. Jag började tänka fotpall! 
Ute i vårt uthus/förråd/vedbod har det stått några äldre fruktlådor av trä, jag blev förälskad i dem första gången jag såg dem. Visserligen lite kantstötta, vissa ribbor spruckna eller helt av men ändå... träribborna har mörknat med åren och jag har länge tänkt att göra något vettigt av dem. Jag älskar trälådor!

 Ute i vedboden har lådorna fungerat som vedförvaring

 Nyskurad i linoljesåpa

Jag tog in en av lådorna (tyvärr den enda som var hel) och skurade den ordentligt med linoljesåpa. Nu förstår ni kanske var det är på väg...? Just det, lådan skulle få nytt liv som fotpall! Efter att lådan torkat oljade jag in den med Liberon Finishing Oil, en flaska jag köpte på Bauhaus för 150kr. Färgen på träribborna mörknade perfekt och en underbar rödbrun nyans kom fram. Sedan tog jag fram en bit markisväv jag hade sedan tidigare och med häftpistolens hjälp nitade jag fast tyget på lådans insida, bakom ribborna. Detta för att göra lådans utseende med intakt och inte så "benigt".


 Den gamla fruktstämpeln är fantastisk!

När fastsättningen av tyget var klar såg det ut så här på insidan, en jättebra förvaring av fula saker: 


...och från utsidan så här: 
 

Som överdel till fotpallen köpte jag en träskiva på Bauhaus för 69kr som var lite större än lådan (40cm x 80cm). Jag fick skivan tillsågad till måtten 40cm x 60cm, lika stor som själva lådan.  På Jysk handlade jag sedan en barnskumgummimadrass för 100kr. Denna skar jag till i samma mått, 40cm x 60cm. Jag lade skumgummit på träskivan och ovanpå det lade jag på ett lammskinn jag också köpte på Jysk för 300kr. Lammskinnets sidor vek jag in på träskivans undersida och nitade fast med häftpistolen.


Som ben till fotpallen sökte jag något enkelt, benen skulle helst vara av trä och låga i modellen. Jag hittade dessa knoppar på Bauhaus (finns inte på hemsidan så jag lägger upp dem här); de är i klarlackerad furu och rejäla i ytan; 5cm i diameter och 3,5cm höga. Kostnad 120kr, de blev perfekta!


 Dessa ben slipade jag bort lacken på med slipkloss och oljade in med samma olja som jag hade använt till lådan. När de hade torkat borrade jag hål i lådans ribbotten och skruvade sedan fast benen från lådans insida. På lådans överdel lade jag fårskinnsskivan (jag satte vinkeljärn på skivans undersida så den inte ska glida i sidled men skivan går lätt att lyfta upp om man vill komma åt förvaringen i lådan, jag valde detta istället för gångjärn då jag var rädd för att ullhåret skulle fastna i gångjärnen).


Så är lådan alltså klar, det är helt underbart att kunna lägga upp fötterna på ett gosigt fårskinn framför brasan intill!


Nu är denna läshörna färdig och jag har redan invigt den, i strålande solsken men i piskande regn satt jag här och drack en kopp varmt te och läste lite...


Jag är så glad att jag äntligen fick anledning att använda en av trälådorna och att den verkligen kunde bli så dekorativ. Allt som allt lade jag ut dryga 700kr på renoveringen, då är oljan, skruvar och allt inräknat. Det är ändå bra mycket billigare än att gå ut och hitta en fin fotpall ute.


måndag 22 september 2014

Mera mat - malaysisk nonyakyckling i curry

Jag har en förkärlek för asiatisk mat och här kommer ett recept jag gör emellanåt. Det är en mättande, varm kycklingrätt och gör man sig bara besväret att göra den egna curryn smakar den så otroligt mycket bättre (än med currykrydda på burk). När det gäller de lite mer exotiska ingredienserna i receptet kan jag hänvisa till asiatiska importbutiker som brukar finnas i de flesta större städer. Här kan man hitta tamarindpuré, galangal, färskt citrongräs (dock brukar det finnas citrongräs på burk i vanliga matbutiker) och räkpasta.  Här är receptet för denna rätt:

 Malaysisk Nonyakyckling i curry, 4 pers

Till den egengjorda currypastan behöver man:

2 röda lökar, hackade
4 små chilifrukter, urkärnade och skivade
4 vitlöksklyftor, skivade
2 citrongrässtjälkar (den vita delen) skivade
5 cm galangal, skivad
8 makrutblad (kaffir lime), grovt hackade (Santa Maria har torkade i påse, se bilden ovan)
1 tsk gurkmeja
0,5 tsk asiatisk räkpasta



Resten av receptet: 

olja
ca 750g kyckling i mindre delar (jag hade kycklingklubbor denna gång)
400 ml kokosmjölk
3 msk tamarindpuré
1 msk fisksås (Santa Maria har på flaska)



Samtliga ingredienser till currypastan uppmätta och förberedda

Blanda samtliga ingredienser till currypastan i en mixer och mixa samman till en ganska slät massa/pasta. Det må dofta starkt av löken, vitlöken och chilifrukterna men det är ingen fara! Slutresultatet är inte så starkt som man kan tro.


Den färska currypastan färdig att användas

När currypastan är färdig är det dags att hetta upp en större stekpanna med höga kanter. Tillstätt olja och fräs currypastan under lite omröring, ca 7-9 minuter. Tillsätt kycklingbitarna (låren) och stek tillsammans under ca 3 minuter.


Tillsätt kokosmjölken, tamarindpurén och fisksåsen, rör om. Sjud/småputtra i ca 15-20 minuter till kycklingen är färdig. Serveras med fördel till ris.


Det här är en ljuvlig rätt med en explosion av smaker som passar fantastiskt bra tillsammans. Speciellt bra passar när hösten och kylan smyger sig på. Detta recept kommer från en av mina favoritreceptböcker jag har köpt i USA; Homestyle Asian.

söndag 7 september 2014

Sovrummet färdigmöblerat



Ja, nu har möblerna fått komma in i sovrummet igen. Det känns underbart.







Golvfärgen blev bättre än jag hade förväntat mig. Det känns härligt ljust, varmt och fräscht med tanke på hur det var innan.


Äntligen - sovrummet färdigt

Nu är vi i hamn med sovrummet! Vi trodde att vi skulle kunna lämna det orört tills vidare för att kunna ägna oss åt andra projekt men... jag tappade behärskningen ganska fort. Det började med att jag "bara skulle måla taket". Tanken var att det skulle stanna där ett tag men jag var ju tvungen att börja pilla på väggarna...
I samma veva lade sig Ä.H i och började rycka i fönsterfoder-listerna som var en applikation för mycket i sovrummet. I och med detta tillkom en hel del arbete som jag berättade om i tidigare inlägg då halva väggen kom farandes när dessa foderlister togs bort. När Ä.H ändå murade om väggen delvis runt fönstret passade jag på .... att skrapa lite tapetskarvar och då blev jag ju tvungen att grundmåla väggarna med intentionen att låta projektet  avstanna ett tag sedan... men...
... hade jag kommit så långt kunde jag väl ändå skaffa den slutliga väggfärgen...? Och den var jag .... tvungen att prova på några ställen, bara för att se hur den verkligen skulle te sig på väggen. Och när dessa provfläckar var målade blev jag ju så osäker på hur det färdiga resultatet skulle bli så att jag var ... tvungen att måla hela väggarna. Två gånger dessutom för att få det riktiga resultatet. Annars skulle det ju vara så svårt att veta! 
Sen var det ju det här med golvlisterna och dörrfodret; den gamla sjaskiga färgen gick ju bara inte att ha kvar! Det var lika bra att ta itu med dem också.... Fönsternischen kom med av bara farten, en självklar sak att ta itu med. Och när jag ändå höll på i detta område var det ju lika bra att ta itu med fönsterramen i trä. 

Sovrummet bestod alltså tidigare av ett enkelt, mörkbetsat furugolv, furutak (mellan bjälkarna) som mörknat med åren samt en stilstudie i äldre "naturnära, jordiga färger" på väggarna. Detta i form av en mossgrön tapet på väggarnas nedre delar och en osunt gulorange tapet ovantill toppad med en bård med gulorangea slingor. Fönster-och golvfoder var gråmålade där samtliga hörnpassningar visade större och mindre glipor och inte hade tillstymmelse till fogmassa. 
 Garderoberna orkar jag knappt nämna, dessa var gråmålade och hade som extra poäng fått självhäftande klistermärkesdekorationer på dörrarna... Fönsterramen som tidigare hade skrapats till hälften ren från färg hade lämnats i detta skick.

FÖRE (hälften av klistermärkesdekorationerna på garderobsdörrarna är nedrivna)

EFTER



Så vad har jag/vi gjort då?   
Jo: taket vitmålat med vit takfärg (se bilden ovan). Ä.H har murat igen kring fönstret. Väggarna är sedan grundmålade och slutligen målade i Flüggers kulör EGG DREAM 3, IN-252, Flugger sandbas 1 (med  sandkorn i). Ger en fantastisk varm, levande och spännande effekt. 

 
Närbild av väggfärgen: färgen "kvastas" på för att ge 
den levande effekten

Före

Efter (taklampa från Watt & Veke, "Elise")

Golvfodret ommålat i vit färg (ALCRO vit snickerifärg).  Fönsternischen ommålad i vitt liksom fönsterramen, vitmålad.

Före

Jag ska tillägga att själva garderobsdelen/väggen är lämnad orörd. Av många randiga och rutiga skäl byter vi inte ut garderoberna i detta skede just nu, men det kommer inom snar framtid. Alla garderoberna är väldigt smala och användarovänliga. Vi funderar på ett rejält skjutdörrssystem istället. 

Fönstret före

Fönstret efter



Golvet är äntligen färdigt också. Vi testade att ha det kvar då vi anade att det kunde bli fint bara det målades om. Alternativet var att byta golvet men nu med facit i hand är vi verkligen nöjda.
Golvet har jag krupit över några varv för att:

* kvistlacka två omgångar
* grundmåla tre omgångar (det behövdes, jag lovar!)
* slutmåla tre gånger (en tredje gång bara-för-att) med Flügger Fluganat golvakrylat IN-252 (samma kulör som väggarna dock utan sandkorn i vilket ger en ljusare nyans).  


Dörrfodret vars springor var stora som brevinkast har fogats igen och målats. Försommarens tidigare dörrenoveringsprojekt inkorporerades nu i helheten med sovrummet.


Nu ska rummet möbleras upp, vi ska flytta tillbaka sängarna efter vår exil några veckor ute i ett av vardagsrummen. Inlägg om detta kommer!


lördag 6 september 2014

"Varde ljus!" Och det blev ljus.

Kanske inte med hjälp av "Han Däruppe" utan mer handfast av elektrikerns flinka händer. Igår ringde herr elektriker oväntat och meddelade att han tänkte komma till oss i går eftermiddag. Elektrikern pratade om våra kökslampor som han skulle koppla in ungefär som om det var ett par dagar sedan vi hade bett honom om hjälp med detta. Så var inte fallet, det var ett par månader sedan vi såg och hörde av honom sist. Han hade då varit här och installerat tvättmaskinen åt oss och rett ut lite proppproblematik. När han åkte sa han att han skulle återkomma ganska snart för kökslampornas räkning. Vi människor är sannerligen olika, uppfattningen om vad som är "snart" har helt klart olika mening för oss.
 Nu har det varit sommar och ljusa kvällar, vi har inte riktigt känt av behovet av kökslamporna utan mer skämtat om hantverkare som gör som det vill, OM de vill och framförallt NÄR de vill. På sistone har vi dock slagits av hur bra det hade varit med belysning i våra kökslampor. 

Lamporna blev inkopplade och fungerar nu alldeles utmärkt. Det var en mycket mörk kväll igår och inte ens månen förmådde lysa upp det dimtyngda kvällsmörkret: 






 Nu får vi se när herr elektriker kan tänkas återkomma för andra jobb vi behöver hjälp med, kanske redan innan jul...?

onsdag 3 september 2014

Solskenshistoria


Förutom oväntade besök i vårt hus av diverse insekter har några sniglar hittat in liksom ett par koltrasthonor.  På tomten rör sig ett antal katter, en räv, fasaner (som är mer naturligt än att ha djuren inomhus). Även en vilsen hjort irrade runt inne på grusplanen en solig förmiddag. Detta hindrade dock inte oss från att höja på ögonbrynen förra helgen; Ä.H stod i vedboden och högg ved med öppen dörr. I ögonvrån såg han plötsligt hur ett lurvigt väsen snabbt sköt in i vedboden där han stod. Det visade sig vara en väldigt vilsen liten hund. Hunden var mycket vänlig men verkade ledsen och vilsen. Då det regnade med ett sådant tryck att det kunde slita håret av oss så tog vi in hunden i huset för att försöka reda upp situationen.
Det var söndag och vi har ingen polisstation i närheten som ev. skulle kunna svara på frågor om saknade hundar/ ta emot anmälan om upphittad hund.
Vi hade alltså en liten välskött tik utan halsband, en västgötaspets, som vägrade vara längre ifrån oss än ca 30 cm. Hon skulle absolut sitta intill oss eller allra helst i någons knä. 



Vi började med att prata med grannen, en hundägare själv som vi hoppades skulle vara bekant med denna hund. Inget napp där - vi knackade dörr hos andra grannar men ingen kände till hunden.
Jag ringde närmsta veterinärklinik som skulle kunna vara behjälplig senare på kvällen att ta emot oss för att läsa av hunden och se om den ev. kunde vara chipmärkt, detta om vi inte hade lyckats hitta ägaren innan. 

 
Ä.H fick sedemera tag i en dam på ett närliggande hundpensionat som sa sig tro att hon hade sett en liknande hund i sällskap med en dam boendes en gård någon kilometer från oss. Jag tog bilen dit (lämnade hunden hemma för att hon skulle få lite lugn och ro) för att se om någon var hemma på den utpekade gården. Det var förstås
helt tomt, ingen hemma. Jag fortsatte till en annan gård intill och de sa sig också tro att denna hund tillhörde gården jag nyss varit på. 
Jag åkte hem igen och vi spårade upp den nu troliga ägaren på telefon. Strax efter fick vi tag i en man som mycket riktigt visade sig vara hundens husse. De var borta i ett ärende och hunden måste ha rymt, troligen som följd av de våldsamma åskväder som hade brakat under dagen. Efter ett tag kom en mycket glad matte för att hämta sin vovve (men vi å andra sidan hade vid det här laget lite svårt att skilja oss från henne.... ) 




Så kom det sig att vi blev bekanta med ytterligare ett par "grannar", om än en bit bort. I dag kom matte cyklandes in på gården för att bjuda in oss på en liten söndagsfika som "tack för hjälpen" och för att välkomna oss till bygden. Det var verkligen roligt och det ska bli mysigt att träffa vovven igen! Alldeles nyss knackade samma dam på dörren igen för att överräcka en burk nyplockade, stora och otroligt goda hallon: 


Matte vågade nämligen inte garantera att hallonen skulle hålla sig fina till vårt besök i helgen och hon tyckte det var lika bra att vi fick en laddning nu. Det värmde ända in in hjärteroten! Hallonen kom dessutom väldigt väl till pass då jag som bäst stod och rörde ihop cornflakeskakor med choklad.....


Så, det var en liten solskenshistoria så här på onsdagskvällen. Det kan behövas sådana som motvikt till allt elände som finns.