tisdag 31 mars 2015

Nya elcentralen på plats

Ett visst delmål har nåtts i vårt lilla uthus/blivande gästhus.  I det lilla huset har hela tomtfastighetens elcentral suttit på ena väggen inuti huset. Inför stundande ombyggnation och renovering behövde vi ta ner elcentralen och flytta den. Enligt regler och krav (av nätoperatören) som gäller vid flytt av befintlig elcentral måste denne omplaceras så åtkomligheten blir från fastighetens utsida.
Kanske är inte detta helt snyggt eller som vi själva hade önskat  det men ibland måste man helt enkelt bara acceptera då alternativ inte finns.

Här syns elcentralen sitta inuti huset
 
På bilden ovan ses elcentralen (fortfarande) sitta på väggen inne i huset. Till höger i bild ses även en fönstersmyg innehållande betongglas. Efter lite råd och rekommendationer passade just denna fönstersmyg väldigt bra att utnyttja till den nya platsen för elcentralen. Det var faktiskt inte alls dumt speciellt som betongglas ibland (och i synnerhet detta fall) kan vara ohyggligt fult på en byggnad av äldre karaktär. För en tid sedan köpte vi ett nytt elskåp av elektrikern som skulle inkorporeras i väggen.




 

















 Fönstersmygen med de jättefula betongglasen

Först tog vi bort betongglaset ur väggen. Det var inget större problem utan gick ganska fort. Sedan gällde det att anpassa det befintliga hålet till storleken på det nya elskåpet som skulle sättas på plats. Detta betydde att väggen behövdes sågas upp i sidled samt att den övre delen av det befintliga hålet behövde muras igen en bit.


 Här syns skissat på väggen hur mycket som 
behövde sågas upp av väggen.

Väggen i sig består av enkelmurat tegel. Väggen sågades upp och sedan var det  dags att hitta elledningarnas utfart ut från huset, bana ny väg för dem strax intill för att anpassas till det nya elskåpets plats. 
 
 
Här ses elledningarna (till vänster i bild) gå ut under husgrunden, elledningarna 
behövde flyttas så att de istället skulle löpa genom det lilla hålet mellan stenarna i bild;
detta för att kunna måttas in i det nya elskåpet som monterats i väggen en bit upp. 
Stenarna har vi bilat upp hålet i för att kunna leda elledningarna genom. 

Från utsidan ses elledningarna komma ut från huset så här.

För ett par veckor sedan satte vi in elskåpet i väggen, murade och grejade kring detta och i dag hade vi installationsdagen av skåpet. Både elektriker och nätoperatör var här i ottan och jobbade.
En hel del arbetstimmar ligger bakom flytten av elcentralen och även om det för ögat inte ser mycket ut för världen så är vi väldigt nöjda med resultatet. 
Nästa steg i gästhuset blir att bila upp cementgolvet färdigt, vi har ca en tredjedel kvar. Sedan ska diverse stora stenar bort ur golvmassorna och den återstående inre tegelväggen ska tas ner (detta är lite pyssligt då en garageport sitter förankrad i ena sidan på denna vägg). All resterande jord i golvet ska grävas ut innan nytt golv ska anläggas. En resterande bit av loftets trägolv ska ner. OCH så vidare... steg för steg mot att slutligen börja renovera om huset alltså. Bara med detta har vi arbete året ut.... allt får ta sin tid.

Arkitektens ritningar har landat mentalt hos oss nu och vi är mycket nöjda med planering och lösning. Vi kommer satsa på en öppen planlösning på nedre botten där de egentliga avgränsningarna endast utgörs av ett badrum (med tvättpelare) och en skorstensstock. Garageporten ska muras igen och ersättas av fönster, nya fönster ska tas upp lite runt om och ett litet kök ska anläggas. Nya dörrar ska sättas in och en ny trappa ska leda upp till övre botten fast på ett annat och mer bekvämt ställe än vad den tidigare trappan fanns, övre plan ska få ett sovrum med fönster, en liten toalett och ytterligare ett utrymme med fönster åt söder. Ett takfönster är planerat att sättas in för att kunna ge loftet mer dagsljus, detta ser jag fram emot!
Arkitekten har verkligen varit behjälplig och kreativ. Han har kunnat peka på saker som är direkt nödvändiga ur handikappsynpunkt, förklarat brandskyddskrav på fönster m.m. och hela tiden lyssnat noga till våra önskemål och tankar. Arkitekten förbereder även inför ersättandet av det gamla växthuset/uterummet (som revs) med ett nytt i framtiden. 

Tyvärr en suddig bild på hur det nya elskåpet ser ut från insidan, detta
kommer att försvinna helt vid ombyggnationen. 



Skåpet på plats! Så småningom ska det gråa muras över och hela
fasaden ska putsas i enhetlig färg. 

Skåpet är ännu grått men ska målas i samma vita nyans som väggen för att det ska smälta bättre samman för ögat. Den stora garageporten som syns till höger kommer att försvinna och ersättas av en vägg med ett fönster. Dörren som anas till vänster ska också ersättas - med en annan dörr.  

söndag 22 mars 2015

Vad händer med renoveringsobjektet gästhuset...?


Nu har det gått en liten tid sedan jag uppdaterade gästhuset. Det som har skett sedan sist är diverse förberedelser som grävning och pyssel inför flytten av elcentralen till husets utsida, mer om detta kommer så småningom. I skrivandets stund har Lillebrors oinbjudna influensa sakta men säkert letat sig fram till mig och jag går stadigt nedför räkning, jag gör därmed ett kortfattat inlägg ikväll. 
Förra helgen hade vi besök av den arkitekt vi hade kontaktat för renoveringen av gästhuset. När det kommer till större byggnationer som en totalrenovering av en fastighet som detta gäller måste man tänka efter innan man ger sig på arbetet själv om man inte har erfarenhet. Vi har gjort ganska mycket i våra dagar när det gäller renovering men inte av denna karaktär. Det gäller planering av vatten-och avloppsrör som ska installeras, eldragningar och bärighet av bjälklag, isoleringsmaterial, teknik och material i största allmänhet. För att inte tala om brandskyddsregler. Detta är inget man kan avgöra på frihand! Husets funktion ska ändras från nuvarande garage-och förråd till ett hus med permanent bostadskaraktär. Detta kräver bygglov och med det.... en seriös byggplan. Vi hade vårt första möte med arkitekten där vi visade huset och berättade om våra tankar och önskemål. Arkitekten tog alla mått (jag menar verkligen alla) och lyssnade noga på oss. I dag återkopplade arkitekten och ville visa upp de första skisserna han hade gjort. Det var otroligt spännande och intressant! En oslagbart skön känsla av trygghet att veta att denna människa verkligen kan tänka på allt och räkna på allt, alla mått, känna till regler osv.


 Vi har alltså tänkt oss uttnyttja det befintliga huset och bygga om det till ett mindre bostadshus att kunna erbjuda gäster och vänner på besök, tidigare har även tanken varit att använda det till ett uthyrningshus för sommargäster. Inget är ristat i sten men för detta ändamål finns en massa att tänka på! Bottenvåningen ska ha ett mindre kök, ett badrum med dusch, WC och tvättpelare. Ett allrum med öppen planlösning där ev en extrasäng ska kunna ställas upp (enligt arkitektens inrådan), ett vardagsrumsområde (typ TV, soffa, litet bord etc). Ljusinsläpp - fönster? Ja, hur ska de sitta, hur ska de se ut för att smälta in med vårt eget bostadshus? Hur ska de se ut för att passa in på detta mycket mindre hus? Ytterdörr - dörr mot terrass? 
Ovanvåningen blir med loftbetonad just av den anledningen att det är snedtak på två sidor. Takstolarna ska höjas för att maximera takhöjden, extra stöd ska ersätta de gamla takstolarna (och genom detta erbjuda extra förvaring längs snedtakens lägsta punkter mot golvet). Här uppe vill vi ha ett sovutrymme och en liten, liten toalett, dock ej dusch. Det blir inte genomförbart helt enkelt. 
Ovanvåningen ska ha fönster på husets kortsidor, det ena rakt åt söder och det andra rakt åt norr. I sovutrymmet måste detta fönster enligt brandskyddet vara utformat på ett visst sätt och inte på ett annat, också detta vet ju nästan bara en arkitekt (inte jag i alla fall!). Dessutom är tanken att ett takfönster ska sättas in för att på så sätt få ännu mer ljusinsläpp på ovanvåningen. 
 Trappan upp kommer att byggas på ett mer passande ställe än den tidigare trappans plats, något nästan bara en van arkitekt kan tala om och ge anledningarna till. Den gamla trappan vi rev ner har vi redan ratat med andra ord (den som jag tidigare trodde att vi kanske skulle kunna återanvända), här har vi nya förslag om effektivisering av utrymme med en ny, mer ergonomisk trappa. 
Arkitektens ritningar är preliminära och vi ska nu fundera över vad de innebär (vi har två alternativ) och vi ska försöka visualisera resultatet och se om vi vill ändra något. I skrivandet stund känns allting spontant väldigt bra och vi har redan fastnat för den ena av de två planerna som är presenterade. 
Det är ett litet men naggande trevligt hus och vi är övertygade om att det kommer bli bra. Så småningom....


Med polstjärnan och månen som sällskap på himlen ikväll drar jag mig tillbaka med lite varmt honungsthé för att dämpa hostan lite...

söndag 15 mars 2015

Våren i bilder


 I dag blir det ett bildbaserat inlägg, mestadels med bilder tagna i eller runt vår trädgård. Jag riktar mitt inlägg speciellt till min släkting med svenska anor boendes på andra sidan jorden på en helt annan plats, nämligen Hawaii.

Öresundsbron mellan Sverige och Danmark, tagen från svenska sidan

Det är en underbar vår och vi har egentligen inte haft en "riktig" vinter vilket jag har varit glad över. En lång vacker höst som ganska smidigt övergick till en tidig, vacker vår!


Sedan vi flyttade ner till Skåne får vi ideligen uppleva den ena mer ofattbart magiska solnedgången efter den andra. Och jag kan inte sluta fotografera... bildbanken växer lavinartat. 







 Just nu växer Vintergäcken som ett täcke över marken i stora delar av vår trädgård






Trädkronorna vid tomtens utkant häromdagen vid lunchtid


 Dubbel/full snödroppe - växer också i överflöd hos oss just nu


 ... och så ett par solnedgångar till...



Salladsbonden nära oss har börjat förbereda för årets första plantering av sallad. 

Alldeles utanför vår tomt står nu massor av gula backar täckta med växtduk i väntan på att planteras. Redan i morgon (15 mars) sätts de första plantorna ner i jorden. Säsongsarbetarna har kommit och är beredda att jobba som vanligt under hela säsongen, sex dagar i veckan, med att plantera och sedan skörda och leverera salladen till våra butiker. Det är ett drygt och oerhört tungt jobb. Dagarna i ända går de med dubbelkrökta ryggar oavsett väder och jobbar med plantorna.

måndag 9 mars 2015

Villamässan i Malmö 2015


 I strålande sol begav vi oss igår söndag till den stora villamässan i Malmö. Det var mässans tredje och sista dag och det var med ganska höga förväntningar (men även ett mycket välkommet avbrott i arbetet med gästhusrenoveringen) som vi besökte mässan.

 

 Här fanns allt inom bygg och bostad representerat; från leverantörer av minsta byggspecialdelar till leverantörer av regelrätt hela hus. Värmepumpar, bubbelbad, dörrar, plåttak, tegeltak, persienner, marksten OCH SÅ VIDARE. Mycket informativt och väldigt intressant om man går med någon som helst tanke om att bygga eller renovera. 


Många utställares montrar var vackrare och snyggare än andra, inte så konstigt då det är svårt att göra en kul och snygg monter med värmepumpar eller centraldammsugare....


Mycket roligt kring trädgård och växter fanns och dessutom kunniga människor att rådfråga när nyfikenheten tog över. 


För vår egen del var vissa utställare mer viktiga än de flesta andra och det gällde framförallt plåttak, något vi har att beakta inom en ganska snart framtid till vårt blivande gästhus. Vi besökte montern för Plannja plåttak vilket var givande. Sedan hade vi några montrar med garageportar; också något som kommer att bli aktuellt för oss så småningom då den nuvarande ska bytas ut. En intressant leverantör vi hittade var TF Doors. En hel del vackert kakel, marksten och växthus gick vi förbi. Den kanske mest estetiskt annorlunda men mest tilltalande (för mig) montern var Spiken i Kistan (antikviteter och byggnadsvård). Det var ett helt underbart exempel på levande konst; montern var en scen som kallades "Levande Skagenmålning". 


Det var ett stycke levandegjord Skagenmålningmiljö; monteransvariga var själva medverkande i rollerna som sommarfirande middagsgäster i sanden vid havet, alla klädda i ljuvliga och tidsenliga sekelskifteskläder.
Bordet var dukat med allehanda godsaker, det var jättekul att se en kreativ monter som denna! 

Slutligen.... en alldeles nödvändig sak inhandlades också; nämligen denna helt underbara flaska i keramik:

 

Flaskan köptes i montern för Rep & Lera, en monter för en keramikkonstnär från västkusten. I montern stod konstnären själv; Sanna Nilsson, som visade upp flera av sina fina alster i keramik. Vi fastnade direkt och totalförälskade oss i flera av fåglarna, denna flaska som föreställer en korp var tvungen att få flytta hem till oss! 

måndag 2 mars 2015

Utlovat recept på glaserade efterrättspajer med jordgubbar

Jag lovade häromsistens i inlägget Lättsam lunch med tomat-och lökpaj att jag skulle blogga om de små efterrättspajerna i miniformat jag gjorde på den överblivna pajdegen. Här kommer det alltså. Jag kan inte ange hur mycket pajdeg jag hade över, mitt tips blir istället att kanske göra en vanlig sats pajdeg som sedan görs i minipajformat x flera (eller varför inte en enda stor efterrättspaj?) alternativt vid tillfälle använda överbliven pajdeg precis som jag gjorde.
Jag ville göra efterrättspajer och jag köpte hem en låda färska jordgubbar, alla en modell större då jag ville kunna skära ut vackra stora skivor av gubbarna.

Glaserade minipajer med jordgubbar och enkel vaniljkräm
(3 små minipajer blev det i mitt fall)

Resterande pajdeg ALTERNATIVT gör en helt ny sats pajdeg som sedan görs till flera små pajer eller en enda, stor paj. Receptet på pajdeg finns i detta inlägg.

250 g färska jordgubbar, skurna i lagom tjocka skivor

För vaniljkrämen
2,5 dl mjölk
1 ägg
2-3 msk socker
1-2 msk majsstärkelse
0,5-1 tsk vaniljsocker (smaka av)

Glasyren
2 dl vatten
2 dl socker
2-3 msk majsstärkelse (ev. mer beroende på hur tjock glaseringen ska bli)
röd karamellfärg
en nypa salt

Tips för pajdegen finns alltså här... 
Fördela ut pajdegen i små ugnsfasta minipajformar alt. en enda stor pajform, kyl degen och grädda sedan pajformarna/formen i ca 30 minuter eller tills den är gyllengul och frasig. Ta ut och låt svalna.

I en kastrull; blanda ner alla ingredienserna till vaniljkrämen, rör om och hetta upp på en varm platta. 


 Rör om ordentligt, sjud, när krämen börjar tjockna ta bort kastrullen från plattan. Om krämen inte tjocknar får man öka på mängden majsstärkelse en aning. Rör om och arbeta ut ev. klumpar som bildas. När krämen tjocknat ta den från plattan och låt den svalna. 

Tips: för att försäkra sig om att få krämen jämn och klumpfri kan man hälla den genom en fin sil ner i en skål och arbeta ner krämen genom maskorna i silen med en slev.


I mitt fall var det nödvändigt att sila krämen då jag av glömska hade i majsstärkelsen alldeles för sent och jag hade svårt att få krämen alldeles slät och fin. 

Jag fick svårt att få en slät vaniljkräm och använde
alltså silen för att få bort små klumpar som bildats i såsen

När vaniljsåsen svalnat fördelas den i pajformerna/formen. Kyl en stund. 

 

Blanda ingredienserna till glaseringen i kastrull, låt koka försiktigt tills det tjocknar. Tillsätt eventuellt mer röd karamellfärg. Låt glasyren svalna några minuter, vänta dock inte för länge för då blir den svår att arbeta med. 


Fördela de uppskurna jordgubbsskivorna i pajformerna/formen och fördela den röda glasyren över jordgubbsskivorna med en matpensel. 


Kyl gärna de färdiga pajerna/pajen en liten stund innan serveringen.
Vispad grädde är perfekt till men jag kan likaväl tänka mig lite vaniljglass som ett härligt komplement.

söndag 1 mars 2015

Fortsättning på projekt gästhuset

 Nu har det gått ett tag sedan förra uppdateringen om gästhuset, faktiskt flera dagar sedan! Inte så konstigt i och för sig då arbetet med detta projekt står still under veckodagarna.


 Till höger i bild syns baksidan av den lilla trappan som finns i vårt blivande gästhus. Vid tillfället för fotograferingen ovan syns trappan stå på en bit ännu ouppbrutet betonggolv. Detta betonggolv ska ju bilas upp och så småningom grävas ut ordentligt, detta är en av anledningarna till varför trappan måste bort. I dag var det dags!

 Trappan leder upp till "loftet"

 Det är en ganska söt trappa som jag har tankar på att spara. Snart ska jag ge mig på trappan och rengöra den, gå på med slipmaskin och sedan avvakta resultatet. Om virket ser bra och fräscht ut under all smuts kanske trappan oljas in med linolja eller liknande. 

 Fotat från loftet

 De fula plank som täcker trappans baksida (synliga på första bilden i dagens inlägg) ska vi ta bort och ersätta, nuvarande baksidesplank är ojämnt sågade och väldigt fula nämligen.

 Trappan är borttagen

Nu har vi tagit loss trappan och lagt den åt sidan i väntan på åtgärder. En av de bärande bjälkarna som löpt över trappen var avsågad för att möjliggöra användning av trappan utan att slå sönder skallen. Istället hade stödstolpar satts ner vid trappans nedersta del, dessa stolpar har sedan fungerat som stöd vid de avsågade ändarna av den ursprungliga takbjälken. Detta blev ju en helt obegriplig förklaring - det ser ju till och med jag. Men titta på den näst senaste bilden tagen uppe från loftet så kanske det går att förstå....
För att ge takbjälken sin ursprungliga bärighet och stöd har vi nu börjat staga upp takbjälken med nya reglar, en är på plats och resten kommer snart. 


 Trappan ligger i väntan på att tid, väder och ork ska sammanfalla vid lämpligt tillfälle. Träet ser fint ut men frågan om hur mycket gammal uthusdoft har satt sig alldeles för djupt i materialet, vi får se helt enkelt. Det skulle ju vara roligt att kunna återanvända trappan i gästhuset. Planen är att det ska vara en ovanvåning eller snarare ett loft med sovplatser på övre plan och då behövs en trappa.


Förändringarnas vind drar över elektriciteten också men om detta rapporterar jag om vid annat tillfälle.