måndag 27 juli 2015

Dölja en ful kompost

Under senvåren funderade vi på hur vi på ett enkelt sätt skulle kunna göra något åt den enorma kompost som ligger i ett hörn av trädgårdens utkant. En kompost är ju trots allt nödvändig när man har en trädgård; ständiga rundor med fulla hinkar och skottkärror med ogräs och skräp måste ju hamna någonstans. Komposten fanns redan på plats när vi flyttade in förra året och vi har fortsatt använda den. Då komposten är bredare än vad den är djup har den varit stor för ögat att se på vilket inte har varit helt vackert. 

På den stora hem-och hushållsmässan i Malmö i våras hittade vi en dansk återförsäljare (har tyvärr inget namn) som sysslade med flätade pilehäckar. Idén om en flätad pilehäck satte sig i bakhuvudet och jag ville hem och sätta en pilehäck någonstans, jag visste bara inte var. 
Ett tag efteråt kom jag på att det faktiskt skulle kunna vara en idé att sätta en pilehäck framför den fula komposten; vi har ju ändå en ingång vid sidan av komposten så en planterad häck framför skulle inte vara ett hinder. När jag ringde runt och letade pileskott/slanor hittade jag en återförsäljare; Ströprodukter utanför Eslöv. Jag ringde i tydligen i sista minuten för det fanns inte mycket kvar. Med återförsäljarens hjälp, en fantastiskt trevlig och tillmötesgående kvinna, fick jag ihop några buntar pileskott som jag behövde. Väl hemma läste jag på lite tips och råd och sedan var det bara att sätta igång. Det var hur enkelt som helst att plantera, ingen grävning behövdes utan det var bara att sticka ner skotten i jorden direkt! Däremot var jag noggrann med att avstånden mellan skotten var exakt då detta är så tydligt för ögat när man är klart. Sedan flätningen av skotten; upp och ner, framför - bakom, framför - bakom, det var lite knixigt men roligt. Det var några meter att fläta samman och jag hade även buntband som förstärkning på flera ställen för att hålla skotten samman.

Ett tag efter planteringen; nu börjar skotten bli gröna!

Ytterligare lite senare under sommaren

Med sommarens intåg har pilehäcken rotat sig och det ser bra ut; det växer och är ordentligt grönt nu. Rabarberplantan har tagit sig och utgör ytterligare en hjälp mot den fula komposten.


Pil är en törstig växt och vi har vattnat duktigt under sommaren. Nu har vi ju (tyvärr) inte heller haft en "riktig" sommar med långvarig värme och sol, vädergudarna har varit generösa och hjälper oss fortfarande med bevattningen....

Den är inte helt lättfotograferad, pilehäcken. Häckens grönska 
är så skir att den är svår att fånga mot den mörka bakgrunden
 som tomtens ytterhäck utgör. 









Strax efter planteringen....                                               ...... och nyligen i samma vinkel...







  

Vår ena katt tycker att pilehäcken är lajbans. Han älskar våra dagliga promenader runt i trädgården då han gärna smyger runt oss och ser hela världen som hans personliga lek-och attackplats. Ofta springer han in på komposten (som i sig verkar vara förträfflig att rulla sig i), att sedan leka kurragömma bakom pilehäcken är höjdpunkten. Smärt som ett skosnöre (han har även smeknamnet Slim Jim numera) som denna katt är har han inga problem att ta sig ut rakt genom häcken genom någon av "rutorna"...
 

onsdag 15 juli 2015

Det här med ogräs...

 Kullersten är ju charmigt, eller hur? Oavsett hur svårt det är att gå, köra bil eller cykel på kullersten så tycker ju de många att det är stor trivselfaktor att vila ögonen på dessa bubbliga gator. Att en gata kan bli så otroligt mycket finare att se på än en gata som är asfaltsbelagd bara tack vare att det ligger gatsten eller kullersten där. Vilket arbete det måste ligga bakom dessa oändliga meter av kullersten; där varje sten är något olik den andre och kräver lite olika djup för att ytskiktet ska bli någorlunda jämt.... Ja jag tycker det är vansinnigt mysigt!
Vi har en sektion på tomten som är kullerstensbelagd. Det är en gång på ca 1.5 m bredd som snirklar sig från ena husets kortsida över till (och sedan bakom) det numera före detta växthuset. Sinnrika böjar har konstruerats i kullerstensläggningen för att passa in ett par rabatter längs vägen. Som mycket annat på denna tomt har denna kullerstensgång sedan länge varit offer för växtligheten som har växt helt ohämmat.



Viss mossväxt eller småväxt av grönt är ju helt naturligt med när det ser ut som på bilderna här ovan och nedan, jaa då är det en annan femma...


Det finns inget charmigt alls med detta utseende. Tistlar, maskrosor, grästuvor och mossa blandat med annat skräp har gjort ytan nästan helt dolt i vissa fall. Riktigt, riktigt jättefult!

 

Häromdagen fick jag för mig att pröva rensa lite här för att se hur genomförbart arbetet skulle vara. Det var rätt mysigt att sitta där i lätt skugga och pilla med verktygen mellan stenarna.


Ganska snart var skillnaden påtaglig och jag fick mersmak. Plötsligt kom stenarna verkligen fram och för första gången kunde jag njuta av hur vacker kullerstensgången faktiskt var!






Jag hittade ett tips på att man kunde fylla på med fogsand mellan stenarna när man hade gjort ett större rensjobb som detta. Det går att se och ana på bilden precis ovan här att det behövs en påfyllnad efter rensningen.
 Vi har stått i valet och kvalet mellan några olika kulörer på fogsand. Det är inte helt solklart vad som passar; den ena kulören är alldeles för ljus och den andra är alldeles för mörk.  Eller för beige. Eller för.... ja, ni förstår. Men nu tror vi att vi har hittat rätt trots allt:


 Vi prövar just nu en alldeles vanligt färgad fogsand, lite lagom grå, lite lagom beige, lite lagom med skiftningar i andra färger.




Jag tror vi tar den här. Det blir ett härligt lyft till trädgården med den uppsnyggade kullerstenen. 

tisdag 14 juli 2015

Fisk med friska smaker - fisktacos

 Födelsedagskameran börjar bli oumbärlig!

 Blogginläggen blir mer en aning mindre frekventa nuförtiden, det är bara så svårt att få till tid och ork med alla projekt och plikter som omger oss. Trädgården står nu i full blom och det är en prakt utan like. Men den kräver tid, enorm tid och massor av ork. 
Hur som helst vill jag i dag dela med mig av ett recept som efter första tillagningen och provningen gick direkt upp på sommarens topplista för goda maträtter! 
Utgångsläget var ett allmänt intresse från somliga i familjen att någon dag äta lite mex-inspirerat. Då jag personligen är hjärtligt less på den vanliga, uttjatade tacosen vars köttfärs oftast blir smaksatt med färdiga tacokryddor på påse som smakar alldeles för mycket spiskummin ville jag hitta på något nytt. Helst inte med köttfärs. Och helst inte med färdig salsa på burk för den delen. Nog för att man ganska enkelt kan hacka  sin egen salsa men ändå...
Det tog typ två minuter innan jag hittade ett recept som kändes lockande och jag hittade receptet på en internetsida som jag ofta hamnar på; Foodnetwork. Receptet är riktigt härligt; varma tortillas fyllda med klassiska, färska grönsaker samt limemarinerad och hastigt grillad fisk. (Då vi för dagen inte hade tillgång till grillkol grillade jag fiskbitarna i grillpannan på spisen vilket gick minst lika bra.)
Mitt i hackningen av den färska koriandern drabbades jag av en obeskrivlig längtan efter en iskall margarita varvid Ä.H tillkallades för att tillgodose detta behov....

 Margarita är en given sommarklassiker, speciellt inför
en maträtt med lite sting och hetta.

Åter till receptet (översatt) och mina kommentarer/anteckningar: 

Baja Fisktacos
 4 pers

ca 0,5 kg vit fisk i  2 cm-stora kuber (jag använde torskrygg som var perfekt och enkel att tärna)
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 msk limejuice
1-2 msk olivolja
1 jalapenopeppar, urkärnad och finhackad

1 liten röd lök, finhackad
salt, peppar
rödkål, finstrimlad
2-3 mogna tomater, tärnade
8 soft tortillas
2 mogna avokado, tärnade
1 burk crème fraiche

färsk koriander, finhackad (just färsk koriander är avgörande i receptet och går absolut inte att ersättas med något annat)
tunna grillpinnar (typ de i bambu som brukar finnas i butikerna,
OBS - ska ni använda riktig grill måste grillpinnarna blötläggas ordentligt innan grillningen)

Tillagningen: 

Tärna fisken i kuber om 2 x 2 cm. Lägg dem i en bunke och blanda med olivolja, vitlöks-och jalapenohacket samt limejuicen. Blanda runt ordentligt men varsamt så att fisken inte flikar sönder. Fisken marineras under tiden som resten av ingredienserna förbereds. 

 Den tärnade fisken marineras med jalapeno, vitlök, olivolja och limejuice

Hacka den röda löken fint och lägg i en egen liten skål, gör likadant med avokadon samt koriandern. Strimla rödkålen fint och lägg även denna i en egen skål; alla dessa skålar står framme vid serveringen sedan. 

Trä försiktigt på fiskbitarna på grillspetten.
Hetta upp en grillpanna på spisen (alternativt använd en förberedd grill). Ringla lite rapsolja över spetten. Värm tortillabröden enligt anvisningarna på paketet (i mitt fall ca en minut i micro).
Stek fiskspetten några minuter på hög värme, vänd spetten varsamt i pannan då de lätt flikar sönder av värmen. Lägg ett spett på respektive tortilla, dra ur spetten. Låt alla lägga på övriga tillbehör och vik ihop till en härlig, välfylld och väldoftande fisktaco!





Få rätter är faktiskt så lämpliga för sommarmiddagar som denna.  Hela familjen blev väldigt glatt överraskad, rätten blev över förväntan och kommer absolut tillagas inom snar framtid igen...