söndag 17 januari 2016

Äggtofun kommer till användning

Som jag utlovade i senaste receptet om äggtofu kommer här det recept som jag använde äggtofun till. 
Jag hade alltså gjort äggtofun dagen innan och nu var det bara att ta fram äggtofun ur kylen. Jag hade tidigare hittat ett recept på Stir-Fried Japanese Tofu på webbsidan foodrepublik.com som för övrigt har en massa spännande recept att pröva på. Här är receptet (något reviderat efter svenska mått) och hur man går till väga: 


Snabbstekt japansk äggtofu med grönsaker  
3-4 personer


250g äggtofu (vilket var hälften av den äggtofu jag hade gjort dagen innan)
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 grön paprika, skuren i kuber (jag använder själv enbart gul, röd eller orange paprika)
12 shiitakesvampar, skivade (
shiitake är lite mer smakrik än vanliga champinjoner, jag rekommenderar verkligen shiitake till denna rätt)
1 tsp mörk, japansk sojasås
1 tbsp ostronsås
½ tsk kycklingbuljong
1 knapp tsk majsstärkelse
2 msk vatten (+ ytterligare lite vatten när såsen görs klar)
neutral stekolja (alltså inte olivolja)


Blanda sojan, ostronsåsen, kycklingbuljongen, majsstärkelsen och vattnet i en liten skål, blanda till slät konsistens. Ställ skålen åt sidan. 
Skär upp tofun i kuber, hantera tofun försiktigt då den är lätt att mosa vid hanteringen. 
Hetta upp ett par matskedar olja i en stekpanna på hög värme, lägg i tofun och låt fräsa några minuter så att tofun bryns på sidorna. Ta försiktigt upp tofun ur pannan och ställ åtsidan. 

 Tofun steks i stekpannan

Häll ner ytterligare olja i pannan och sänk värmen, stek nu shiitakesvampen tills den mjuknar. Häll ner paprikan och även vitlöken, se till att vitlöken inte bränns. Stek kort; en halv till en minut beroende på hur krispig paprika man önskar ha. Lägg ner tofun ingen och sist, häll på såsen och blanda varligt. Låt tjockna vilket går fort, tillsätt ev. mer vatten för att "såsa till" rätten lite. 

Servera till nykokt ris.

Jag använde röd paprika då jag inte tycker om grön paprika. 

Jag var som sagt otroligt skeptisk till hela tofu-idén och jag agerade ensam försökskanin på rätten. Men den blev verkligen jättegod; tofun var silkeslen och mjuk, rätten i övrigt smakrik men inte stark utan däremot mild. Shiitakesvampen smakade fantastiskt till! Lillebror var framme och ville ha han också, när han hade smakat bad han mig att göra om rätten redan nästa dag så att han kunde få den till middag. Det passade perfekt eftersom jag faktiskt hade hälften av äggtofun kvar sedan dagen innan. 

 Dag två lagade jag ris och använde gul paprika. Det smakade underbart!

Det här med tofu....

Tofu i matlagning är något som jag aldrig vågat mig prova på. Jag  har sneglat på tofu med lätt rynkad panna men alltid backat. Tofu - ett sojabönspreparat; hur kul låter det...? För mig som inte ens gillar mat med bönor (hur nyttigt det än är)... sojabönspreparat som fungerar som ersättning för mjölkprodukter och även kött?? Jag som ogillar all form av ersättning för något, eftersom kött står väldigt högt på hela familjens matpreferenslista så skulle det inte falla mig in i att ersätta kött med sojabönspreparat. I butikerna ligger de plastförpackade, gråvita tofublocken i kyldiskarna och ser allt annat än aptitliga ut. Ja jag vet att jag antagligen är fyrkantig och feg. 
Dock har jag förstått att tofu faktiskt används ofta och av många, framförallt i det asiatiska köket. Asiatisk mat är ju något jag dessutom älskar och lagar ofta så gott jag kan med de medel och varor som finns här så varför skulle jag inte våga prova tofu...? 
Ibland måste man möta sina inre demoner...

Häromsistens hade jag ett recept på någon rätt som verkade så himla läcker och till den skulle man ha en bit tofu. Jag köpte en bit förstekt, japansk tofu som såg ut att vara ... i alla fall ätbar. Jag lagade rätten (som jag har glömt vad det var) men hur som helst; utfallet av tofun var faktiskt långt över förväntan! Tofuns mild smak passade jättebra till resten av grönsakerna och allt blev jättegott! Stolt som en tupp över mitt mod att prova tofu hittade jag ännu ett recept som verkade gott. Till detta recept skulle man ha äggtofu. Jag blev ju nyfiken på var jag kunde hitta denna typ av tofu men insåg snart att det skulle vara svårt. I alla fall med kort varsel, det är möjligt att specialbutiker med asiatisk matimport i Malmö skulle vara ett alternativ för mig här nere i Skåne.
Istället hittade jag ett recept på äggtofu på youtube som verkade väldigt lätt. Jag valde att göra enligt detta recept; här är vad man ska ha för ingredienser och hur man går till väga:


Äggtofu

6 ägg
1/8 tsk salt
300 ml sojamjölk (osötad, jag hittade dock vanlig sojamjölk som faktiskt hade lite socker i sig och det gick jättebra)

ångkokningsinsats av något slag till kastrull

Vispa äggen ordentligt. Tillsätt sojamjölken och fortsätt vispa. Tillsätt salt och blanda. Sila blandningen genom en finmaskig sil för att få bort ev. mindre klumpar. Häll blandningen ner i ett kärl (som tål ångkokning) som kan ångkokas i en kastrull (jag använde en plåtskål som fick stå på en ångkokningsinsats av bambu i en kastrull). 
Ångkoka på svag värme i ca 25 minuter (ev. något längre om blandningen inte har stelnat). I videon säger man att om man ångkokar på för hög värme eller ångkokar för länge får man en tofu som har mycket luftbubblor och torr konsistens, värt att tänka på. 

Låt tofun svalna i sin form innan den tas ur sin form. Äggtofun är nu redo att användas i matlagning. Mitt tips är att man gör äggtofun dagen innan man avser att använda den i någon maträtt, just för att den ska hinna stelna och framförallt svalna innan man kan skära upp den i bitar. Självklart kan man göra tofun samma dag man ska ha den i en maträtt men då får man vänta några timmar emellan.

Mer om vad jag hade min äggtofu till i nästa bloggrecept. 

 Detalj av snittet genom min färdiga äggtofu. Jag vet inte om det är "lagom" med
lufthål eller alldeles för mycket; tofun blev i alla fall inte alls torr utan
väldigt saftig och fin

 
 Tofun uppskuren i bitar