måndag 20 mars 2017

Projekt övervåning, del 7

 Vi har nått en delseger; idag blev övervåningen i sin helhet färdiggolvad med golvskivor! Plötsligt händer det.... det känns helt fantastiskt och plötsligt är jag lite blind för allt annat ofärdigt runt omkring, jag går bara och njuter. Och andas djupt genom näsan. Det doftar nämligen helt underbart fräscht däruppe nu.


Nu är det alltså bara resten kvar.... stödväggarna ska upp, sedan snedtaket samt det plana taket, ett par väggar ska isoleras och så ska.... ja just det. Det är en hel del kvar alltså. Förra veckan hade vi rörmokaren här som förberedde med ledningar (för uppvärmning) som ska gå bakom väggarna. Elektrikern ska dessutom komma in vid lämplig tidpunkt för att dra all el och förbereda för den fasta belysningen. 


onsdag 15 mars 2017

Projekt övervåning del 6

 Dagens status är att bygget är igång. Även om byggarna just denna dag försvann ganska tidigt för att hjälpa till på ett annat bygge i närheten. Som sig bör när det är hantverkare, det kommer något emellan. Ingen fara dock, vi visste om detta och hade på sätt och vis räknat på att bygget vissa dagar står i viloläge. 
Strax innan byggarna började arbetet i fredags avslutade vi utrivningen av det understa golvlagret. Vissa av planken var i riktigt läbbigt skick, angripet av någon form av bagge i äldre tid.

 Här och var dök det upp smuliga plank minsann


 Detta var ju inte helt oväntat i ett hus från sent 1800-tal och vi var inte direkt oroliga då nya träreglar för taket ligger direkt under sedan ett tjugotal år. Men för säkerhetsskull tog vi hit Anticimex för en extra koll. Vi fick förklarat för oss att det i äldre tider användes bekämpningsmedel som fortfarande är "verksamt" på något sätt och att det tydligaste beviset för att det fungerar är just de nyare reglarna som ligger precis under, oangripna. Inga tecken på levande djur fanns alltså. Bra så. Alla dessa plank är numera borttagna. 

Nu har byggarna inlett arbetet och det som de har börjat med är att rikta upp och bygga golvet. Det är en rejäl höjdskillnad mellan västra och östra delarna av huset...


 Nytt friskt virke som doftar underbart!

 Nästan hela övre plan har nu fått golvreglar som dessutom nästan har isolerats klart. Enligt byggarna kommer golvskivorna läggas på innan helgen.


lördag 11 mars 2017

Projekt övervåning del 5

 Dagens inlägg är en liten odyssé över något så spännande som de lager golv vi har skalat oss igenom på övervåningen. Alla lager har väl egentligen inte varit tänkta att vara golv utan mer underlag till golven men det är i alla fall lager.


Så här var det från början på bilden ovan: ett laminatgolv lagt i modern tid. Golvet har varit oerhört skevt och vint, det har gett en känsla av rejäl berusning att gå däruppe. När detta togs upp och försvann kom det fram mörka, tunnare skivor som syns i bilden nedan:  


 Under dessa tunna skivor låg det tjocka, kraftiga spånplattor. Under dessa skivor låg (och ligger till större delen fortfarande då vi inte har hunnit med att få bort allt) det sedan gammal plank i varierande bredder och utseende, dessa syns till vänster på bilden nedan.


Under dessa plank låg (och till viss del ligger fortfarande) det allra äldsta golvet, lite grövre plank i mycket varierande bredder och utseende. Dessa var/är förankrade i takbjälkarna som bildar taket till nedervåningen. Detta golv är vansinnigt skevt och vint. Men trots detta kunde vi fynda en liten "skatt" på detta golv, nämligen en liten, liten väldigt anfrätt tidningsnotis som sitter fast på ett par plankor.  


Kameran åkte fram omgående för att dokumentera detta, tidningspappret satt fast och gick inte alls att få bort. Eftersom vi tidigare har hittat ett par gamla tidningar under rivningen och kunnat datera dessa ville jag naturligtvis försöka datera även detta lilla eländiga papper. Det visade sig vara näst intill omöjligt förstås. 
Slutligen kom jag fram till en ledtråd, jag kunde urtyda att en biograf hade visning av en film; "Sargassohavets Hemlighet". När jag letade kring denna film visade det sig att filmen hade Sverigepremiär 1930. Alltså var denna tidningssida efter år 1930. På ett annat ställe i en annons såg jag något som skulle kunna ange året 1931 men jag är osäker.


Jag fick släppa tanken på att komma närmare ett årtal än så. Sedan kikade jag närmare på annonsen ovan i bild. "Malmö n. xxbetareförening". Här står det att att föreningen den 22 februari ska ha föreningsstämma kl 7,30. Längre ner står det att det blir ett "uppträdande av kabarésångaren O Svanlund och Bror Sundkvist". Detta var lite roligt tyckte jag och jag började grotta ner mig i vilka dessa kan ha varit - och när de var verksamma. 
 Bror Sundkvist var ett blindspår direkt, här hittade jag ingenting alls. Något bättre var det med "O Svanlund". 
Hela namnet var Oscar Svanlund, född 1887 (i Ystadstrakten) och död 1951. Artistnamnen var 27:an Klang och även Skurupsbonden. Oscar Svanlund skrev en hel del texter och material själv, bl.a "Baltirullan" (med musik till Lincolnvisan) och denna sång gjordes till Baltiska Utställningen öppnande i Malmö 1914.

Här går det att lyssna på baltirullan 

Under början av seklet turnerade Oscar Svanlund i folkparkerna och skrev en hel del material själv. År 1952 avled Oscar Svanlund.

 Oscar Svanlund (bild utlånad av ättlingen Anders Svanlund)

Stilig bild av Oscar Svanlund (utlånad av
ättlingen Anders Svanlund). 

Jag kom aldrig fram till den slitna artikelns årgång men fick däremot ett nöjsamt spår att roa mig med kring Oscar Svanlund. Jag kom i kontakt med Oscar Svanlunds ättling, Anders Svanlund som hade vänligheten att låna ut bilderna för mitt inlägg. 

söndag 5 mars 2017

Projekt övervåningen del 4

 Vy mot västerväggen. Här är det blivande allrummet.

 Status: rätt mycket har hänt sedan sist även om det inte syns direkt på bilderna. Vi är nu nere på det det ursprungligaste golvet som vilar direkt på takbjälkarna som är synliga från undervåningen. Golvplankorna är av mycket varierande längt, bredd och ålder. Mycket av planken är i riktigt dåligt skick. Det ska bli så skönt att få allt nytt och friskt.

 Vy rakt mot norr och det blivande gästrummet. 

En mängd virke har tagits ner samt enorma mängder gammal gullfiber. Några rejäla bitar riktigt gammal och äcklig linoleummatta har fått göra sällskap med på vändorna till tippen idag.

 Rakt österut; en bit bortom trappans kortända ska en tvärvägg med 
dörr byggas så det blir ett härligt stort (sov)rum på övre plan.  
Ett förråd ska byggas till vänster.
 
 Fönstren på bilden ovan sitter i den gamla ytterväggen, här bakom var tidigare alltså en stor takbalkong med köket under. Köket finns fortarande kvar med skillnaden att takhöjden nu är den dubbla. När man står vid dessa fönster ser man alltså rakt ner i köket på andra sidan väggen. 

Från  den inre österväggens "innerfönster" ser man ut genom 
den riktiga östra ytterväggens runda fönster

 Fönstren rakt söderut i det blivande allrummet. 

Golvet är skevt och vint; det känns som om hela havet stormar när man går däruppe. Byggfirmans första prioritering blir att rikta upp hela golvet. Jag längtar hur mycket som helst....

 Västerväggen med fönstren mot trädgården

När det gäller dörrar till de olika utrymmena här uppe (sovrum, förråd/garderob, gästrum samt liten toalett) insåg vi rätt tidigt att moderna byggmarknader inte var något vi kunde vända oss till för att köpa dörrar på. Visserligen ska vi ny "bygga nytt" häruppe i form av väggar och golv, men allt måste ju inte vara nyproducerat. Framförallt när det kommer till dörrar - här kan man verkligen passa på att ta in det "gamla" och genuina i huset igen. Jag syftar alltså på att skaffa gamla, gamla dörrar i gediget trä, något som passar husets ålder bättre än nya. Detta ska jag ta upp i ett senare inlägg.

torsdag 2 mars 2017

Projekt övervåning del 3 - en av orsakerna



Jag berättade förut om väggen som tidigare mötte oss rakt fram när vi gick uppför trappen, en vägg som nu har rivits. Här ska det före detta mindre rummet (med den "exotiska" tapeten) bli ett enda större allrum tillsammans med det andra utrymmet. Ytterväggen (kortväggen) har två fönster som vetter mot väster och här kan man skåda de mest fantastiska solnedgångarna gång efter annan. 


Jag är otroligt svag för solnedgångar (soluppgångar också för den delen). De kommer med en intensitet som nästan tar andan ur en och är ofta över på väldigt kort tid, i alla fall när man vill se eller fånga själva "glödbollen" på bild. 


Himlen kan däremot finnas kvar längre med fantastiska skådespel i alla möjliga färger, även sedan solen sjunkit ner bakom horisonten. 
 


Vi vill nu skapa ett härligt allrum med möjlighet att sitta och njuta av solnedgångar som dessa, läsa böcker eller bara i största allmänhet dra sig tillbaka i lugn och ro en stund. 


 


Solnedgångarna skiftar i karaktär med årstiderna. I riktningen som fotona är tagna, några kilometer bort, ligger sundet mot Danmark.



Kanske är det närheten till havet och dess luftfuktighet som spelar in när varierande solnedgångar som dessa skapas. 



Under årets ljusare säsong kan man även se trädgården under längre tid än annars, (när mörkret kommer under hösten och vintern blir  trädgårdens växter och träd mer en svart kuliss). Nedan syns en del av vår trädgård under tidig sommar.

 
 

Rönnsumak, magnoliaträd, bigarråträd, ask, kastanj och lite av en hassel syns på bilden ovan. Och syrener. Underbara syrentid!