torsdag 22 september 2016

Japansk middag - Menchi Katsu

I serien asiatisk mat här hemma har jag så smått börjat snegla på det japanska köket. Då menar jag inte den sedvanliga sushin, visserligen himla god och läcker men ibland måste man förnya sig.
 Jag har duckat instinktivt vid tanken på japansk matlagning då jag någonstans fått för mig att den är komplicerad och nästan ouppnåelig att laga för en oinvigd. Det måste ju finnas japansk "vanlig" mat som vem som helst ska kunna laga. 
Häromdagen snurrade jag runt på nätet och hittade snart en rätt med lite olika receptvariationer men som i huvuddragen var mycket lika. 
Rätten jag hittade var friterade färsbiffar och kändes klart överkomlig att tillaga och passade bra då jag ville basera rätten på den högrevsfärs jag för dagen hade framme.
 Biffarna angavs i alla recept att serveras tillsammans med tonkatsusås. Det var bara att ge sig i kast att leta reta på vad detta var och sedan förbereda sig för att göra just den såsen eftersom jag inte kunde hitta den ute i butiken. Det visade sig enklare än vad jag trodde med detta, nedan har jag skrivit receptet för tonkatsusåsen också.

Till biffarna hade ett flertal av recepten riven, rå kål eller riven salladskål osv men då jag inte gillar det något nämnvärt valde jag att använda spetskål (så himla gott!) som jag hackade och stekte lätt. Rätten blev verkligen otroligt lyckad, så enkel att göra och vi alla älskade smakerna. Såsen är speciell och lite pikant i smaken vilket passar väldigt bra till det ordentligt friterade.
Det blev en riktigt mums filibabbamåltid det här!

 Menchi Katsu - japanska färsbiffar
4 pers

450g högrevsfärs
1 gul lök, finhackad
1 ägg
1/4 cup panko (japanskt ströbröd) = ca 4 msk
salt, peppar
muskotnöt
mjöl
1-2 ägg uppvispat (att doppa biffarna vid paneringen)
panko
frityrolja

Tonkatsusås (se separat recept)
spetskål, hackad

Lägg färs, hackad gul lök, ett ägg, den första mängden pankoströbröd, salt, peppar och muskotnöt i en skål. Blanda runt ordentligt (smeten blir rejält klibbig). Dela upp smeten i åtta delar och forma dem till små tillplattade biffar. 
Doppa var och en av biffarna i mjöl, täck ordentligt runt om.  Doppa sedan biffarna i det uppvispade ägget och doppa sedan biffarna i pankoströbrödet. Se till att biffarna täcks helt av pankon. Låt biffarna ligga och vila i upp till 30 minuter. 
Under tiden kan tonkatsusåsen göras: 

Tonkatsusås

1,4 dl ketchup
0,5 dl Worcestershiresås
0,5 dl sake (jag hade torr sherry istället)
1 msk färsk ingefära, finhackad
1 msk vitlök, finhackad 
2 msk socker
2 msk mirin

Blanda samman alla ingredienser i en kastrull och koka upp. Låt koka på måttlig värme i ca 30 minuter. Serveras ringlad över de friterade färsbiffarna. 

När biffarna vilat till sig är det dags för det sista stegen; nämligen friteringen. Hetta upp frityrolja i en kastrull till ca 180°. Fritera ett par till tre biffar (inte fler, då kyls olja ner och biffarna kokas i oljan istället för att friteras) per omgång i oljan i 3-5 minuter. Låt biffarna rinna av ett ögonblick på hushållspapper innan de serveras tillsammans med kålen och såsen. 


lördag 17 september 2016

Sensommarprojekt


 Under en längre tid har vi letat efter en liten, enkel och snygg grind att ha i slutet på en grusgång som leder ut från tomten. Längs gången växer tätt buskage. Det är inte gårdens huvudsakliga ingång utan en annan, liten gång i vars slut soptunnorna står. Att köpa en sprillans ny grind har aldrig varit aktuellt då vi helst vill ha saker med lite patina, historia och som passar vårt hus som innehar ansenlig ålder.
Grinden skulle inte vara iögonfallande eller utsmyckad på något sätt utan väldigt enkel. Alltför ofta ser man pretentiöst designade grindar i stora modeller passande för ståtliga herrgårdar och gods, i själva verket sitter de vid vanliga villor vilket ser märkligt ut.
Det var svårare än vi trodde att hitta en grind som vi tyckte skulle passa. Dessutom skulle vi ha en enkelgrind; alltså inte dubbel då grindhålet är smalt.
I något helt annat ärende (jag minns inte vilket) var vi på Gorm Byggnadsvård på skånska Österlen (i närheten av Sankt Olof) tidigt i våras. Jag har nämnt det tidigare, Gorm Byggnadsvård är ett mycket spännande ställe där det finns massor att upptäcka och dessutom drivs av kreativa och tillmötesgående personer.
 Som alltid på ett ställe som Gorm får man vara beredd på att plötsligt stöta på "just det/den där" man har letat länge efter. Och det var just vad vi gjorde, vi var färdiga att packa in oss i bilen och åka hem igen då jag såg några gamla grindar stå lutade mot en vägg. Det tog inte många sekunder innan jag insåg att vi hade hittat grinden vi hade letat efter. 

En enkelgrind, ruskigt övermålad, ett par trasigheter och alldeles, alldeles perfekt...

 Grinden var i gott skick, bara på ett par ställen hade svetsningen lossnat på tvärslåarnas nitar. Dessutom saknades grindstolpar men det hade vi ändå insett; vi skulle troligen aldrig hitta rätt grind där grindstolparna ingick ändå. Grinden följde med hem. Lagningar och grindstolpsproblem var ett sekundärt problem. Grinden var perfekt!

 
Lite utrustning i beredskap inför renoveringen 

Nyligen tog Ä.H tag i renoveringen av grinden. Först lämnade vi in den till en lokal smidesverkstad som svetsade de glappande nitarna samt tillverkade ett par enkla men rejäla grindstolpar i metall. Sedan åkte vi till närmsta större byggvaruhus för att få tag i färgborttagningsmedel. Jag efterfrågade deras elakaste, mest effektiva färgborttagningsmedel som fanns för att ta bort färgen på grinden.  Ett medel med starkt nog att "man-ska-kunna-dumpa-en-elak-granne-i-som-man-önskar-fräta-bort-utan-ett-spår" lät jag meddela försäljaren i butiken. Försäljaren var helt med på noterna och frågade samarbetsvilligt om jag ville köpa den väldigt stora burken på 25 L eller om det kanske räckte med en 1-litersburk...? 

 
 Färgen som grinden var målad med var inte att leka med.


 
 Vi provade skrapor, stålborstar, varmluftspistol och sedan 
färgborttagningsmedlet från byggvaruhuset.

 Inget fungerade nämnvärt på färgen. Färgen satt som berget. Till sist fick vinkelslipen komma till heders. Det var inget lätt jobb det heller men det fungerade. Helt färgren blev dock inte grinden men nästan. Ytan blev slät och fin inför ommålningen.
 
 Ä.H kämpade tappert med färgen på pinne för pinne,  nit för nit.

Efter detta köpte Ä.H betongplintar med färdiga monteringsjärn (för grindstolparna) i, sedan grävde Ä.H två hål. Sedan mätte, mätte, mätte och mätte Ä.H igen exakt var plintarna skulle ner för att grinden skulle hänga rakt på alla sätt och vis. Ä.H började med att gjuta fast den första plinten för att kunna hänga upp grinden i rätt läge, sedan mäta in ännu mer exakt var nästa plint skulle vara i förhållande till grinden när den var upphängd. Grinden är tung och det är viktigt att upphängningsplinten sitter som berget för att inte "tippa" av grindens vikt när den är upphängd. 

Rostskyddsbehandling in progress
  
Under grävarbetet passade Ä.H på att rostskyddsbehandla både grind och grindstolpar. Grindstolparna kapades också till den höjd vi ville att den upphängda grinden skulle ha. Slutligen var grindstolparna fastgjutna på plats och grinden kunde hängas upp. Sista momentet var att spraymåla hela grinden samt stolparna i en halvblank, svart sprayfärg.


 Grinden färdig på plats


 Jag älskar verkligen de små nitarna som framträder i den svarta färgen



 Detalj av stängningsmekanismen


 Vi är jättenöjda!

fredag 16 september 2016

Skördetid - bråda tider




 Knäckig äppelpaj



 
Äppelmos och plommonsylt



 Päronsaft



Knäckig päronpaj



GOD AFTON