lördag 21 februari 2015

Lättsam lunch med tomat-och lökpaj


För den som undrar så äter vi faktiskt också förutom att ägna oss åt självplågeri med att röja i det blivande gästhuset. Visst blir det en och annan sväng till snabbmatsinrättningar, det ska jag erkänna. Här kommer dock en rätt jag gjorde nyligen, ett snabbt mattips som jag hittade på nätet från en äldre utgåva av ICAs Buffé nr 9, 2011, 
"Lök- och tomatpaj". (Mina tips finns med)

Pajdeg

150g kallt smör
5 dl vetemjöl
2 msk iskallt vatten (jag har alltid kallt vatten med isbitar i förberett när jag gör paj)

Tips: keramiska bakkulor alt. ett paket torra kidneybönor (till förgräddningen av pajskalet)

Pajfyllning

3 rödlökar (à 100g)
2 gula lökar (à 100g)
2 vitlöksklyftor
timjan
2 stora, väl mogna tomater
150g riven cheddarost
4 ägg
2 dl mjölk
2 dl grädde
smör
salt (Herbamare örtsalt), peppar
Tips: socker (liten nypa)

Sätt på ugnen på 175°.

Börja med att göra pajdegen. Smöret skärs i mindre kuber och blandas med mjölet till en smulig deg. Själv använder jag matberedare och pulskör den snabbt. Tillsätt det iskalla vattnet, kör så lite som möjligt med matberedaren. Ta ur degen och arbeta snabbt ihop den med händerna, undvik att överarbeta då värmen från händerna gör degen för varm. Smöret i degen bör hållas så kallt som möjligt för att göra en riktigt fin och frasig pajdeg. 
Ta fram en pajform (helst med löstagbar kant) och tryck ut degen i formen. Nagga med gaffel på några ställen på degen (framförallt på pajens kanter för att undvika att den sjunker ner vid gräddning) och ställ sedan in formen att kylas ner i kylen, minst 30 minuter. 

 Under tiden som pajdegen vilar i kylen skalas lökarna. Halvera lökarna och skär dem sedan i tunna, fina skivor. Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Hetta upp en stekpanna på medelvärme och stek sedan gul och röd lök i smör tills de är mjuka, ej brända. Tillsätt vitlökshacket och stek lite till. Krydda med timjan, salt och peppar. Sänk värmen och fortsätt steka tills allt har mjuknat ordentligt. En nypa socker förhöjer smaken i löken. 

Tips: innan pajdegen ställs in i ugnen för att förgräddas lägger jag folie över hela pajbotten och på detta häller jag ett helt paket torra kidneybönor ovanpå (jag har ännu varit för lat att inhandla keramiska bakkulor). Detta gör jag för att förhindra att botten bubblar upp och spricker under förgräddningen samt att degkanterna förhindras att rasa ner.

Skär tomaterna i halvtjocka skivor (de ska vara tjocka nog att inte trasas sönder bara av att lyftas). När pajen har förgräddats tas den ut ur ugnen och lökfräset läggs ner i botten (ta upp folien med bönorna först!). Strö över den rivna osten. Lägg på tomatskivorna. 
I en skål, vispa upp äggen och tillsätt mjölk och grädde. Krydda med salt, peppar och timjan). Häll sedan äggstanningen över pajen, grädda i ca 50 minuter/tills stanningen har stannat. 

Verkligen en underbart god och lättsam paj som vi alla älskade! 
Dessutom fick jag en del pajdeg över eftersom jag inte använde en pajform med hög, löstagbar kant; istället använde jag en vanlig pajform i ugnsfast glas som inte hade lika höga kanter. Jag kom på att vi kunde använda resterande pajdeg till en liten efterrätt senare på dagen. Jag bakade ut degen och fick ut tillräckligt med deg till tre minipajformar som jag klädde med degen. Denna lilla efterrätt får dock ett eget blogginlägg!


fredag 20 februari 2015

Gästhuset, uppdatering


Nu har vi äntligen kommit till en ny fas i gästhusrenoveringen. Endast en liten del inre tegelvägg är kvar där elanslutningarna sitter, elektrikern ska snart komma och flytta dem, en ganska stor utmaning då vi själva först ska gräva upp ledningarna i marken både på in-och utsidan av huset, förbereda ytterväggen (såga upp teglet) där ett integrerat elskåp ska sitta så att man kan komma åt det utifrån. Mer om detta senare, än så länge är bara denna del av innerväggen kvar alltså. Sen är tegeleran över...

Över till det pågående projektet; golvet. En bilningshammare har hyrts in och Ä.H tillbringar just nu många timmar med att spräcka upp det gjutna betonggolvet i mindre delar. 


Vid valda tidpunkter lockar Ä.H ut resten av familjen för att rensa bort de uppdelade bitarna och frakta dem ut till containern ute på gården. Mellan de ansträngda andetagen (och värkande ryggar) som blir av att man lastar betongklumpar i snöglopp och blåst, uttrycks drömmar om att istället befinna sig i största stillhet på en varm sandstrand på en annan del av jorden. Utan betongklumpar och utan snöglopp.  




Häromdagen när vi lyfte upp en tunnare del av gjuten bottenplatta hittade vi en gammal golvbrunn. Under. Ja, som någon hade gjutit rätt på. Bra eller dåligt? Jag vet inte.


Förresten, det här med att tegelväggen skulle vara sista hanteringen med tegel är att överdriva. Under det gjutna betonggolvet som i detta nu spräcks upp framkommer att det faktiskt finns ännu mer tegel att hämta...


 När väl golvbetongen är spräckt och utröjd är det dags för en ny omgång tegel, på sina håll verkar det vara dubbla lager tegel dessutom. När väl allt tegel är borta ska all jorden grävas ur, för att göra plats för ny golvbeläggning.


 Ja just det ja, träribborna i taket (=golvet på loftet) har fått en påhälsning också. I byggnadens södra del har träpanelen varit så undermålig i så många år att det har varit fritt flöde för regn, vind och snö att ta påverka väggen på ett menligt sätt. Golvet i denna del har varit nästan ruttet och här har golvplanken tagits ner:


Just denna södervägg (till vänster i bild) är illa däran och måste tas omhand. Den yttersta träbjälken måste bytas, den som ligger ovanpå teglet i väggen.

Sportlovsresor och sportlovsaktiviteter med barnen? Kanske ett annat år....

tisdag 17 februari 2015

Smaklig påse

 Häromdagen åt jag lunch med en väldigt söt och rar väninna och jag gjorde en liten spontanpresent att ta med till henne då hon legat sjuk en längre tid.


 Det passade bra dessutom då Alla Hjärtans Dag stod för dörren. Jag sydde denna lilla påse med dragsnörning i toppen. Sedan köpte jag flera påsar Lindts chokladtryfflar i olika smaker och lade ner i påsen.


 Mottagaren blev väldigt glad och rörd. På kvällen fick jag ett MMS där innehållet i påsen hade minskat drastiskt. Det är roligt att överraska sina vänner ibland!


Avslutningsvis måste jag få rekommendera framförallt en av tryfflarna i påsen, nämligen Lindts jordgubbstryfflar. Det verkar vara en begränsad smak (?) framtagen till just Alla Hjärtans, så för er som inte har smakat föreslår jag att ni sätter den ena foten framför den andra och med sjumilasteg beger er till närmsta matvarubutik för att inhandla dessa små underverk.


söndag 15 februari 2015

Uppdatering gästhuset igen och lite middag

Helg, melodifestival och Alla Hjärtans spelar ingen roll,  vi hemfaller åt sådant som vi brinner mer för. Allt det andra får andra ägna sig åt. Vår tanke och dröm om att en dag få öppna dörrarna till vårt egna, färdigrenoverade gästhus känns mycket viktigare än att missa värdefull arbetstid genom slappande som helger ofta innebär.


Alltså ännu en helg i teglets tecken! Här ovan till vänster är en reprisbild på den vägg som vi har arbetat med ett tag. Det är den gamla provisoriska dörröppningen som vi har fortsatt öppna upp. Den sida av väggen som är längst till vänster i bild står ännu orörd då en mängd eldragningar sitter fast på väggen och måste monteras om av elektriker (som för övrigt väntas besöka oss i morgon för att se över arbetsuppgiften). Den andra väggdelen har nu tagits ner nästan helt, se bilden ovan till höger.


 Så här ser det ut efter att nästan allt bråte har tagits ut till containern på gården. Det är en nivåskillnad på golvet på det som tidigare var garage till höger och det som var förrådsutrymme/ oljepannerum till vänster. 

 

 De sista två lagren tegelsten sitter rejält hårt i den gjutna betongplattan bakom. Nästa steg är att hyra lämplig maskin (betongsåg eller bilningshammare) för att såga/borra upp betonggolvet i delar för sedan kasseras.

 

 En och annan rolig sak dyker upp under arbetets gång, bland annat ett gammalt tegelgolv som kom fram under under en bit gjuten betong:


 Även mindre saker som minner om ett förflutet dyker upp, som den här lille mumifierade parveln:


Arbetet med gästhuset till trots, ingen skulle gå svältande genom helgen ändå! God mat finns det ju alltid anledning att äta, speciellt efter tungt arbetspass på en extra "hjärtlig" helg förtjänade vi extra god mat. Det blir inga recept på vår middag denna gång, däremot en kort presentation av menyn (efter önskemål om inspiration av väninna). 

 Förrätt: klassisk Toast Skagen med skagenröra inköpt hos Malmstens Fisk & Kök
i Lunds Saluhall. Deras skagenröra är den absolut bästa jag har ätit! 
Kallt bubbel till är alltid rätt!

Varmrätt: jag var ute efter en fin lammstek men fann ingen i min lokala butik. Istället
blev det oxfilé, klassiskt stekt i ugn med vitlökssmör. Lite lyxigt men väldigt enkelt
att tillaga och framförallt snabbt, det lämnade tid för tillbehören: ugnsbakad rödlök
med timjan (recept Jamie Oliver), färdiga rotfruktschips och fänkålspuré
Franskt rött vin till ett måste...

Efterrätt: kanske den fulaste av rätterna men troligen den som blev godast... :
Valentine’s Day Coeur à la Crème. I originalreceptet använder bloggaren
 fantastiska hjärtformar och dekorerar med ljuvliga rosor m.m. Jag hade
inga vackra småformar eller färska blommor när jag gjorde efterrätten, 
den var dessutom lite knepig då "puddingen" skulle vätskas av 
 i 8 timmar innan servering. 

Mätta blev vi, utan tvekan. Melodifestivalen verkade klara sig utan vårt engagemang (vilken den alltid har fått göra, i vårt hus är allt som är förknippat med "mello" förbjudet att ens tala om) och alla var nöjda och väldigt trötta...

onsdag 11 februari 2015

Dags för pasta!

Faktiskt -  idag tänker jag lägga upp ett recept som INTE är asiatiskt! Om jag måste sätta en nationalitetsetikett på denna rätt är nog Italien det land som ligger närmast då det handlar om ingredienser som egengjord pasta, tomatsås och lite annat. Det var länge sedan jag gjorde egen pasta men kände nyligen att det var dags igen. Denna gång ville jag göra något annat spaghetti eller tagliatelle som jag brukar göra. Jag ville göra någon form av fylld pasta, typ tortellini eller ravioli och efter lite letande på Masterchef Australias hemsida (favoritinspirationssidan) fastnade jag för receptet nedan, i alla fall när det gäller fyllningen. Till själva pastadegen gjorde jag den typ av deg som jag är van vid att göra och som brukar bli bra. 


Receptet på raviolifyllningen och tomatsåsen kommer från en av deltagarna i Masterchef Australia 2012, Tregan Borg.
 En notering jag gjorde är att mängden mat i receptet kändes väldigt liten, jag skulle vilja säga att det räcker till två lagom stora måltider eller fyra, mindre och lättare måltider. 

Här är rätten, dess ingredienser och tillbehör samt hur jag gjorde:

Ricottaost och bladpersiljefylld ravioli med tomatsås
2-4 pers

pastadegen:

200g vetemjöl special
lite salt
2 äggulor
1 msk (ca) olivolja
ev. några droppar kallt vatten
Plastfolie 
Pastamaskin

Jag har en pastamaskin som ser ut som denna, just på denna sitter tillsatsen
 för tagliatelle och spaghetti på maskinen, jag använde bara den helt platta 
rännan för att få alldeles platt deg att stansa ut raviolikuddar i. 
Lånad bild.  
 
Blanda mjöl, salt, olivolja och äggulor i en mixer, pulskör mixern så allt blandningen mixas smulig. Om blandningen känns väldigt torr kan några droppar kallt vatten droppas över och pulseras in. Kör inte degen i mixern mer än absolut nödvändigt. Krama ihop degen på mjölat bord och knåda den tills degen är elastisk och jämn i konsistensen, det tar upp till fem minuter. Lägg degen i plastfolie och täck degen ordentligt, låt degen vila i rumstemperatur i 30 minuter. Att låta degen vila är direkt avgörande för ett lyckat resultat. 

Fyllningen till raviolikuddarna 
(receptet innehåller mina egna justeringar)


200g ricottaost
1 lättvispat ägg
2 msk hackad bladpersilja (ej vanlig persilja alltså)
0,75dl riven parmesanost
Vitlökspulver
Herbamare örtsalt
Svartpeppar

Blanda ricottaost, äggen, bladpersiljan och den rivna parmesanosten i skål och blanda väl. Krydda med Herbamare örtsalt samt lite svartpeppar. Täck skålen och låt den stå svalt tills det är dags att göra raviolin. 
  
Tomatsåsen

olivolja
5 vitlöksklyftor, mycket tunt skivade
6 väl mogna tomater; skållade, urkärnade och hackade. 
1 kycklingbuljongtärning
1,25 dl vatten
1 lagerblad
1 tsk socker
1 msk tomatpuré
salt, peppar

Hetta upp en stekpanna till medelvärme och häll i olivljan. Häll i den skivade vitlöken och stek den mjukt (försiktigt med värmen, vitlöken bränns lätt) ett par minuter. Tillsätt tomathacket, låt puttra under lock i 5 minuter. Tillsätt buljongtärningen, vatten, lagerbladet och låt det puttra svagt i 10 minuter under lock. 
Tillsätt sockret, tomatpurén, salt och peppar. Ta av locket och låt det puttra en stund till, såsen ska tjockna lite då viss vätska avdunstar. Ta bort såsen och häll ner den i en mixer, mixa tills såsen är slät och len. Häll tillbaka såsen i pannan och håll den varm under lock tills rätten är färdig.

 Så här långt kan rätten förberedas, till och med en bra stund innan. När själva pastan ska göras börjar det bli lite mera bråttom då raviolin ska skäras ut, fyllas och stängas, allt medan de färdiga bitarna inte ska torka eller kladda fast i varandra. Att kavla pastadeg är lite tidsödande. 

Pastan

Sätt på en stor kastrull med vatten på spisen, salta ordentligt. 
Dela pastadegen på hälften, täck den ena hälften med plast medan den andra deghälften ska påbörjas. Platta till degen på en mjölad arbetsyta. Börja rulla degen genom pastamaskinens grövsta spår, 
rulla gärna igenom degen ett par gånger för att få den smidig. Mjöla försiktigt så att degen inte klibbar. Fortsätt sedan kavla degen tunnare genom att öka maskinspårets täthet, gå igenom maskinens alla grader tills degen har gått igenom den tunnaste, degen ska då vara mycket tunn, smidig och fin. 

 lånad  från bloggen The Culinary Life

Lägg ut degen på arbetsytan och ta fram en kakform, lock eller liknande med ca 10cm i diameter. Med formens hjälp;  stansa ut rundlar med i degen. Om flera rundlar görs innan de fylls, se till att pudra lite mjöl mellan dem i väntan på fyllningen, annars klibbar de gärna ihop. Täck de färdigstansade rundlarna med ren handduk så de inte torkar ut medan resten görs. 
Se till att pastavattnet kokar lagom till att alla raviolikuddar är färdigfyllda och redo för att kokas. 

Lägg en dryg tesked fyllning på varje rundel och vik ihop rundeln till en halvmåne, tryck försiktigt ut all luft ur kudden och pressa försiktigt samman degen så att den håller ihop runt kanterna. 
När alla raviolikuddarna är fyllda läggs de i det kokande pastavattnet, koka dem i ett par minuter eller tills dess att kuddarna flyter upp till ytan. 
Häll av vattnet, portionera upp raviolin i djupa tallrikar och skeda över den varma tomatsåsen. Riv gärna lite parmesan över och lägg på färsk basilika eller som jag hade; färsk machésallad i brist på annat grönt...


Det färdiga resultatet blev väldigt, väldigt gott. En klassisk rätt med klassiska smaker. MYCKET jobb men väldigt roligt, egengjord pasta smakar fantastiskt mycket bättre än köpt, konstigt nog.

söndag 8 februari 2015

Uppdatering blivande gästhuset


Ännu en helg där vi tillbringat tid i det blivande gästhuset. Vi har knackat och rengjort vidare på tegelstenarna. Tegelsten för tegelsten i sakta mak, det får ta den tid det tar. Under lördag förmiddag hann jag med två och ett halvt varv staplande i tegelstensstapeln; 40 tegelstenar i varje varv = 80 stenar plus ett halvt varv; alltså ca 100 stenar rengjorda och färdigstaplade. Solen strålade positiva strålar och all pudersnö var helt bortsmält; det var verkligen vår i luften.


Det blivande/tänkta gästhuset börjar sakta skalas rent från innerväggarna och vi kan tydligare se vad och hur vi har tänkt oss utvecklingen. På bilden nedan (en repris från förra inlägget om gästhuset) syns en "dörröppning" i väggen, en provisorisk håltagning mitt i teglet. Någon nyfiken kanske undrar vem - varför... Tja, det gjorde vi också när vi köpte fastigheten. Det rör sig om en mycket spontan väggöppning i en vägg som inte hade en dörr innan....



Hur som helst, i helgen var det just denna väggs tur att börja rivas ner. Vilket vi också gjorde...

 
Större delen av väggen åkte alltså ner, den ena sidan får vänta en stund då det sitter rejäla elledningar och kopplingar där. En elektriker måste hit och ordna dem innan släggan sätts i väggen.




 Denna vägg består av dubbla lager tegelstenar och vi har nu rengjort de hela tegelstenarna som vi behåller. Traven med tegelstenar växer snabbt på höjden:


onsdag 4 februari 2015

Besök i sagolandskap


 För somliga läsare kan dagens inlägg möjligen ge bekanta minnesbilder. Jag besökte igår Fulltofta Naturcentrum utanför Hörby, ganska exakt mitt i Skåne (inte långt ifrån Ringsjön). Då behovet av dagsljus hos oss är extra stort så här års ser jag till att tillbringa en ordentlig stund utomhus varje dag om jag hinner. Man blir ju inte piggare, mindre deprimerad och mer energifylld genom att stänga in sig på kammaren även om det kall säsong. Dessutom har vi ju ingen sedvanligt svinkall vinter denna vinter, själv har jag svårt att motivera mig när temperaturen sjunker under -15°, i alla fall för långpromenader. Det är bara att dra på  varma kläder och ge sig ut i friska luften, man mår som en prins efteråt...


Som nyinflyttad i landskapet är jag förstås extra ivrig att se allt nytt.  Att besöka strövområden, naturreservat och liknande är underbart. Vid Fulltofta finns vandringsleder med olika längd att ströva på, alla genom olika naturtyper. Jag valde att gå en slinga som heter Ravinslingan. Solen fullständigt vräkte ner över den nyfallna snön och det var nästan svårt att ta in allt det vackra...

 

 Jag gick bland annat över Ravinslingans träspång (som även möjliggör för hjulburna att ta sig över ravinen) och kunde se ravinen ovanifrån. Det rådde total tystnad i skogen frånsett fågelkvitter; ett lagom lager snö täckte marken och varenda gren. För att inte tala om solens värmande strålar.  Sol, sol och åter sol! Jag har faktiskt aldrig upplevt snöklädda bokträd vilket var otroligt annorlunda från de annars vanliga barrträden m.m jag är van vid. 




Ravinslingan som är ganska kort och går även över fast mark, längs med hagar och grusvägar. Det måste vara underbart vackert under den gröna, lövklädda säsongen .... eller på hösten då alla löven ligger i vackra färger på marken .... eller på våren, alldeles vid lövsprickningen! Det blir att vallfärda tillbaka, vid alla säsonger!



Jag besökte Fulltofta strax innan lunch varvid jag också åt min lunch där, resan tillbaka hem var lite för lång för att magen skulle gå med på åka hem alldeles tom.  Framför en sprakande brasa åt jag goda crepes och njöt sedan av en alldeles nybakad, ännu ljummen fastlagsbulle. Troligen den godaste och fluffigaste sådan jag har ätit....




På hemresan gjorde jag en liten avstickare till Örtofta Slott då jag var nyfiken på hur det såg ut i verkligheten.


Bråån går alldeles utanför slottsmurarna

Jag blev inte besviken även om jag inte kunde gå alldeles inpå slottet då det är privata ägor. Å andra sidan, slottet var otroligt vackert från håll:


Det var en härlig utflykt som gav mersmak. Nu får vi se vart näsan styr nästa gång...

söndag 1 februari 2015

Tegel, tegel och åter tegel...



 

Jaha, då är det dags igen för en uppdatering. Våra projekt tar vid varandra och det är det som gör livet så roligt. Att planera, drömma och fundera på något, sedan sätta igång, stanna upp och ibland tvingas omvärdera tidigare tankar och beslut för att så småningom gå i mål med förhoppningsvis ett resultat som gör alla nöjda. I tidigare inlägg har jag berättat om växthuset som vi har rivit, kvar är bara stödstolparna som ska tas ner snart. Växthuset har varit förankrat i ett mindre hus, se bilden ovan. Detta hus har inhyst garage till höger i bild, oljepanna i mittenutrymmet samt vedbod längst till vänster i bild. Oljepannan var borta redan innan vi flyttade in förra året och huset har sedan vårt tillträde verkat som förråd och vedbod. Det är egentligen ett fint litet hus med bra läge, baksidan på huset på bilden ovan vetter rakt västerut och har en fantastisk kvällssol. 
Vår plan för det lilla huset är att totalrenovera det (om än under lång tid), inreda det och sedan använda det som ett gästhus. Både det yttre och inre av huset kommer att förändras avsevärt; garagedörren ska muras igen, ett fönster ska ev. in på samma ställe, mittendörren är tänkt att vara kvar men bytas till en regelrätt ytterdörr, dörren längst till vänster ska bort, ev. ska ett fönster in i stället. Taket ska bytas och troligen kan detta ske redan i år. De fullkomligt avskyvärt fula betongglasen på husets mitt ska bort och muras igen. Och så vidare.....
Invändigt ska golvet bilas upp, ett arbete vi så smått har påbörjat, väggarna rivas. Det handlar om två gamla väggar som hjälpligt murats upp till takhöjd, den ena väggen har vi redan rivit. 

Detalj inne i huset - murstocken av tegel till höger är 
inspekterad nyligen av sotaren utan anmärkning

Mitt inne i huset finns en murstock som en vedkamin har varit ansluten till. Murstocken är i mycket fint skick enligt den sotare som nyligen besiktigade den. Det är jätteroligt att ha den som utgångspunkt, nu kan vi planera lite mer för utformningen av husets interiör. 
På bilden ovan ses också en av väggarna till vänster samt hörnan som sitter mot murstocken i tegel. Denna vägg och vägghörna är nu rivna. 

 Så här såg det ut när väggen var nertagen till hälften

 Samma vägg fast nedriven och fotad från andra hållet inne i huset

 Samma nedrivna vägg igen från ytterligare en annan vinkel

Mycket, mycket tegel blir det. Den vägg som vi nu har rivit består av en enkelmurad tegelvägg, d.v.s endast ett lager tegel. Ändå rör det sig om enorma mängder tegel som ska ut från huset. Vi är intresserade av att behålla så mycket av teglet som är möjligt, kanske blir det användbart i ett senare eller helt annat skede. Hela, intakta tegelstenar tar vi ut och knackar rent från murbruk... 


 .... sedan staplar vi de hela, fräschare tegelstenarna utanför huset:


Sedan har vi alltså allt tegel som inte ska sparas. Vi har hyrt in en mindre container som står utanför huset. Här slänger vi alla trasiga tegelstenar, murbruk och gjutna golvrester. 


 










 

Den här helgen har varit väldigt produktiv, nu är i princip allt från den första väggen nedrivet och uttaget; samtliga högar av tegel på golvet är borta. På bilden nedan är alltså bara murstocken kvar. 




Andra, kommande steg i processen är att söka bygglov, kontakta arkitekt för att beställa ritningar, kontakta kommunen för att anslutning av vatten och avlopp samt rörmokare för dragning av vatten och avlopp. Men ännu har vi lite kvar att göra, det får ta den tid det tar. Och det är skönt, vi har ingen stress i ryggen.