onsdag 17 augusti 2016

Äntligen!




 I dag har vi betat av en efterlängtad uppgift i trädgården. Eller ja, inte direkt vi utan faktiskt en firma kom hit och gjorde jobbet åt oss. Som vi har längtat efter detta!
 Vår trädgård löper längs ena sidan av en landsväg och alldeles i kanten av trädgården är det ett buskage med flera träd. Träden växer väldigt tätt och in i varandra. Tre av träden är stora granar. Jag tycker granar passar väldigt illa i ett bostadsområde; för mig hör stora, tunga granar skogen till. Djupskog och vildmark ja - men inte på en trädgårdstomt. 
 Själva bor vi i ett öppet jordbrukslandskap med mycket lövträd. Stora granar som våra hör inte hemma här. Varför de har planterats vete sjutton.
 Hur som helst, dessa granar har fått växa fritt rakt upp i de kringväxande lövträden, alldeles för tätt och alldeles för trist. 

 
 En av de obekväma jättarna - har vuxit i långa tider rakt upp
i lönnarna

Länge har vi pratat om att ta ner dessa granar men jobbet med detta har varit avskräckande p.g.a deras läge intill vägen, närheten inpå huset och själva jobbet i sig. Hur tar man ner jättegranar utan att skada sig eller kringvarande hus (vi har två fastigheter som ligger i farozonen) eller förbipasserande bilar... eller grannens tomt för den delen...? Samt arbetet med allt ris..... och själva stammarna.... herregud!
Vi tillkallade professionell hjälp från en trädfällningsfirma som har både fordon, försäkringar och fenomenala maskiner för dylika arbeten. 
 
                                                              Snipp, snipp så försvann granarna en efter en
 

 
         

 
                                    Före                                 


 Efter

Kanske är det svårt att se på dessa före-och efterbilder hur stor skillnaden verkligen är. Men det ÄR skillnad, ljuset som nu kommer ner mellan de kvarvarande träden är fantastiskt! 

 
Före

 Efter

När man går runt nära inpå lövträden märker man tydligt skillnaden. Den kompakta barrmössan är försvunnen, istället har vi lönnarnas lövverk som silar soljuset alldeles lagom ovanför våra huvuden. 
 
 Före

 
 Efter

På knappt 1,5 timmar var träden i sin helhet borta. Ris, stammar och bråte. Vi är särskilt glada åt att vara av med detta, veden är ju inte heller något att ha att elda med här hemma. Istället blir virket flis till ett fjärrvärmeverk. Vi är särdeles glada att slippa arbetet med att ta hand om allt detta.

tisdag 16 augusti 2016

Boktips

 Jag är varken mutad eller sponsrad för det här inlägget; ändå ska jag i dag rekommendera en bok för de som älskar att laga mat med lite mer exotiska sidor än vanlig husmanskost (inget ont om den). 
Det blir inget asiatiskt denna gång (somliga kanske höjer på ögonbrynet) utan fokus ligger i dag på Mexiko. 
I våras köpte vi en kokbok som såg häftig och färgglad ut, recepten verkade lockande när vi bladade i boken i butiken. Men man vet ju aldrig riktigt ändå förrän man har prövat, både ett, två och många fler recept.

 
  
Boken är skriven av Malin Eriksson och heter "Taco Mexican Style". Recepten är så långt i från xxx:s färdiga tacokryddpåsar man kan komma (som mest smakar alldeles för mycket spiskummin och tillsatser). Fotografen till bilderna i boken är Åsa Dahlgren. 
 Det här är faktiskt mexmat på riktigt, fast i Sverige. Och även vi ska kunna laga mexmat här, som de vanliga Svenssons vi är här, på den kallare delen av jordklotet - det verkar vara författarens andemening.
Denna fantastiska författarinna har inte legat på latsidan, med stor noggrannhet har hon genom flera resor till Mexiko samlat på sig erfarenheter, information och recept och sedan sammanställt ett gäng recept i sin helt fenomenala bok. 
Nu har vi över flera månader varit lyckliga ägare av denna kokboken och prövat fler och fler recept. Inte bara de nödvändiga proteinrätterna med kött, fisk eller fågel utan även de fantastiska rörorna och salsorna. Familjen är frälst. När vi numera lagar mat ur boken (eller annan mat också för den delen) gör vi oftast flera av salsorna, rörorna och tillbehören till bara för att de är så vansinnigt goda.
Vissa recept har vi dessutom gjort flera gånger bara för att vi inte kan motstå.  Och än så länge kan jag utan tvekan säga att allt vi har lagat ur kokboken smakar helt underbart! Ofta är det ju så att man i en kokbok hittar några eller enstaka recept som är bra, resten orkar man inte ens intressera sig för eller blir missnöjd med. Men här... Här toppar det ena receptet det andra!
 Mycket handlar om färska grönsaker (ingen färdig salsa på burk här inte), fräscha smaker, ibland hetta och ibland lite mildare. 

För den som gillar mexikanska smaker men som kanske oftast hemfaller till den försvenskade rätten "tacomys" borde köpa på sig ett exemplar av denna boken. "Tacomys" i all ära men hur himla tråkigt och enformigt blir inte det efter ett par vändor.... 

Som yngre var jag med min familj under längre tid i Mexiko. Även om jag vid det tillfället inte lagade mat på plats själv så åt jag dock det mesta som kunde serveras under våra resor från kust till kust i detta underbara land. Restaurangmat, enklare "hål-i-väggen"-mat  och ibland "gatumat",  jag kan säga att jag verkligen känner igen smakerna och dofterna av maten, det känns extra kul. 


I dag lagade vi ännu en ny rätt ur boken; färsk lax under ett täcke av godsaker och allt jag hann göra var att fotografera maten innan den åkte in i ugnen. När maten väl var klar slukades allt innan kameran ens hann komma i närheten. Denna rätt var helt himmelsk! 

Köp boken, köp den bara, var helst ni kommer över den. 
Utgiven av Bonnier Fakta 2014, ISBN: 978-91-7424-311-6

onsdag 3 augusti 2016

Pasta med entrecotetärningar - mat på riktigt.

En regnig och lite ruggig sensommardag som idag passade vi på att laga en riktigt läcker pastarätt vi gör ibland när vi vill unna oss det lilla extra. Rätten är väldigt enkel men ändå lite lyxig, "näringsrik" och med klassiska smaker.
Jag behöver inte orera mer över detta utan levererar härmed receptet ...

Pasta med entrecote i gräddsås
4 pers

600g färsk entrecote, skuren i lagom stora bitar
500g pasta (typ fusilli eller liknande)
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 schalottenlökar, finhackade
5 dl (laktosfri) grädde
kinesisk soja att smaka av med
1 tsk Renee Voltaire lantbuljong
salt peppar
färsk bladpersilja + vanlig persilja
olivolja + steksmör


Tips: lägg entrecoten i frysen en halvtimme innan den ska skäras upp - bara så den blir en aningen stel, då går det mycket lättare att skära mindre bitar.
  
Finhacka vitlök och schalottenlök. Skär entrecoten i kuber, sisådär 2x2 cm. Hetta upp en stekpanna på hög värme och lägg i en smörklick tillsammans med en skvätt olivolja. Fräs entrecoten lätt runt om, bara så att bitarna får en fin stekyta. Köttet ska inte stekas helt klart i detta moment. 



Ta upp köttbitarna och lägg åtsidan i en annan form, sänk värmen i pannan till medelvärme. Tillsätt ev. mer olja och smör och stek sedan vitlöken och schalottenlöken en kort stund så den blir mjuk; den ska inte bli bränd. Häll över grädden och låt såsen puttra lätt. Krydda med buljongen, sojan, salt, peppar och lite persilja.  




Nu är såsen är i princip klar sånär som på köttet; det ska läggas i en liten stund bara innan serveringen (se till att pastan är färdig). Köttet genomlagas alldeles perfekt under denna tiden i såsen, såsen behöver inte koka utan kan sjuda lätt.  



Klipp/skär över en näve färsk bladpersilja vid servering. En flaska rödvin passar alldeles utmärkt till...

tisdag 2 augusti 2016

Väska x 2, del 2

Här kommer så inlägget om den väska jag sydde till mig själv av tyget med gripmotiv på. Modellen har jag sytt tidigare och jag gillar modellen jättemycket. Mönstret hittade jag här
Tyget är 55% linne och 45% viskos, ganska kraftigt och rejält och kommer som i förra väskinlägget från Designer Fabrics


Axelremmarna i rent läder beställde jag från U-handbag som för övrigt är en väldigt bra butik att hitta saker i för den som syr. Remmarna sydde jag fast med vaxad bomullstråd från Panduro Hobby.



Knappen på framsidan hade jag redan, den kommer från A Cute as a Button store.  För den observante så är det en likadan knapp som i den förra väskan i samma modell jag sydde, dock hade den förra en knapp i antikbehandlad mässing medan denna knapp är gjord i antikbehandlat silver istället. För att matcha det gråa tyget bättre...
Fodret köpte jag i en lokal tygaffär och är samma fodertyg som i den väska som jag sydde till bästa väninnan. 
Även denna väska fick ett par olika mellanlägg för stadga och volymkänsla.



Väska x 2, del 1

 Det hela började med att jag ville sy mig en ny väska (igen). Det är kul med variation...! Jag hade av någon anledning snöat in på ett speciellt tygmotiv, nämligen en grip. Jag hittade ett i mina ögon helt makalöst snyggt tyg hos Designer Fabrics i Canada (och som tur är skickar de internationella beställningar...). Denna butik har för övrigt massor med helt underbart fina tyger; jag rekommenderar verkligen er tygfantaster att kika in! 

Jag beställde en lagom bit tyg och fick hem det. I samma veva var bästa väninnan sedan barnsben på besök och hon fick syn på tyget här hemma. Jag fick nästan slita tyget ur händerna på henne och kom samtidigt på en alldeles utmärkt presentidé till henne - även hon skulle få en ny väska. Jag stod nämligen i en slags tacksamhetsskuld till henne och detta kändes perfekt. 

Jag började med att skära till tyget till min egen väska eftersom det var den modellen som skulle styra hur mycket tyg jag skulle ha kvar efter att delarna till denna var tillskurna. Sedan ritade jag upp en ny modell till väninnans väska och det var denna väska jag började med. 
Fodret inuti väskan är i den gråtonade färgskalan, för att inte skilja sig för mycket mot yttertyget med gripen på. Jag valde ett par olika mellanlägg att stryka på både fodret och yttertyget, dels för att stadga upp väskans form men även ge ett litet "fluffigt" intryck. 


Jag sydde axelrem i samma tyg (som endast fått stadgande mellanlägg för att vara stadig) och köpte reglerspänne samt fyrkantsspännen i antikbehandlad mässing. Runt väskans öppning gjorde jag ett passpoalband som dekoration (samt lite stadgande för väskans öppning). 
Till sist lade jag ner ett par godsaker i väskan och packade in den innan den skickades iväg till väninnan. 

 

 Mer om min egen väska kommer i nytt inlägg.

Jodå, det tar sig....



I det tidigare inlägget berättade jag om vårt gräsprojekt under kastanjen på gården. Vi har ivrigt följt utvecklingen dag för dag sedan sådden.


Nu börjar vi faktiskt kunna slappna av och känna tillförsikt. Det växer faktiskt duktigt! 


En vända per dag med vattenslangen verkar vara precis vad gräset önskar sig.

Vietnamesiska grillspett - hur goda som helst

 Ett himla gott recept vi prövade häromdagen är detta nedan, grillat nötkött på spett. Jag har tyvärr tappat bort ursprungslänken men har antecknat hela receptet här, det är ett vietnamesiskt recept med fräscha smaker och inte alls komplicerat att göra. Jag hade turen att springa på ett finfint pris på oxfilé strax innan så vi använde oxfilén till spetten.

Vietnamesiska grillspett med nötkött
4 pers
 
2 tsk socker
2 msk soja
svartpeppar
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 citrongrässtjälkar, finhackade
2 tsk sesamfrön
800 g oxfilé, skuret i halvstora bitar
spätt (om de är gjorda av bambu/trä så blötlägg dem ett par timmar innan så de inte brinner upp på grillen)
12 romansalladsblad

till servering:
Nuaoc Cham-sås (en nödvändighet i det vietnamesiska köket, finns i de flesta större matvarubutiker på deras hyllor med asiatiska varor)
färsk koriander
färsk basilika
färsk mynta
salladslök, tunt skivad
kokt ris

Marinad:

Blanda i en skål: soja, socker, finhackad vitlök, citrongrässtjälkar, sesamfrön, svartpeppar. Skär köttet i lagom stora skivor/bitar och lägg ner i marinaden upp till 4 timmar. 

 

Hacka upp den färska koriandern, basilikan, myntan och salladslöken och lägg i separata skålar, skölj och lägg upp romansalladsbladen.

 

Förbered och tänd grillen. Ta upp köttet ur marinaden, sätt köttbitarna på grillspetten. När det är dags att grilla; pensla lätt på gallret med olja och lägg på spetten. Grilla några minuter på var sida - beroende på hur tjocka köttbitarna är. Maten är klar på ett ögonblick så se till att ha riset kokt och redo till serveringen. 


Lägg spetten (eller ta bort köttet från spetten direkt om så önskas) på romansalladsbladen och garnera med mynta, basilika, koriander och salladslök. Servera Nuaoc Cham i separata små skålar för att dippa köttet i. 

 

Ja, otroligt läckert är väl det som ligger närmast att säga om denna rätt. Naturligtvis kan man ju variera köttet utifrån vad man har tillgång till.