tisdag 28 februari 2017

Projekt övervåning del 2

Ja, det här med att riva inför en renovering. Det är ju kul nästan hela tiden. Eller inte. Ibland blir det en smula tradigt att frakta tunga, otympliga, dammiga och vassa byggmaterial från  övervåningen, nerför trappan och ut på gården för att sedan ta sig uppför trappan igen och göra om proceduren. Platta för platta, gipsskiva för gipsskiva osv. Man kan ju bara ta ett visst antal golvbrädor med sig var gång, inte hur många som helst.
Sedan multiplicerar man denna aktivitet gånger.... flera hundra. Det är hur som helst riktigt vidrigt jobbigt. Men vi är ju som sagt taggade att få klart vår övervåning i ett beboeligt skick. Med bättre planlösning och i allmänt bättre skick.
Vi har längtat. Varje gång vi gått uppför trappan i det mörka hålet för att stiga in på övervåningens lätt sluttande golv - då har vi på allvar längtat. Varje gång vi har gått upp för att göra något har det känts som om energin på något sätt bara runnit rätt ut genom fötterna. Vi har inte kunnat känna att något har varit på riktigt eller permanent däruppe. Så trots att det är jobbigt att riva rent fysiskt är det underbart. Även trots enstaka kroppsliga blessyrer som en rejält klämd tumme, ett lättare ryggskott och en med svingens kraft kofotslandning i låret.  Men det som kanske tog priset (hittills) var nog när en löst liggande (läs: till ingen nytta och vem i helsefyr är så korkad att man "bygger" med löst liggande byggdelar?!) regel kom flygande utan förvarning och klippte till Ä.H i skallen så att han gjorde en golvdykning och blodet sprutade. Ambulanspåhälsning påbjöds men den fick åka tillbaka utan Ä.H då det tursamt nog visade sig vara rätt OK ändå. Ändå alltså. 

Till höger syns väggen mot trappan som håller på att tas bort
då bilden togs. Här ska det inte upp någon ny vägg utan ett trappräcke sedan. 
Vy rakt västerut. 

Vi river själva, för det är något som vi faktiskt kan. Själva byggandet överlåter vi till en firma. Vi har haft elektrikern här i ett par omgångar som stängt av all el på övervåningen innan rivningen. Efter vi rivit ner det mesta har vi dragit upp ritningar och planer på hur elen ska dras samt vilken typ av belysning och var denna skall sitta någonstans. Med anledning av det något låga takhöjden kommer huvuddelen av belysningen bli infälld i den plana delen av taket, över hela våningsplanet (och även enstaka infällda lampor inne i takfönsterkuporna).

Vy i östlig riktning


Vy i östlig riktning igen; här syns trapphålet som håller på att
skalas fram. En av katterna är förvirrad över aktiviteten. 


Samma vy igen. Nu är alla väggar runt trappan borta. Till vänster anas
det rum vi kommer göra till gästrum, dock inte med den märkliga
ingångsvinkeln som tidigare. 

Vy västerut igen, trapphålet från andra hållet sett och blivande gästrummet
till höger. Här syns ett tillfällig bara-för-syns-skull uppslaget regelverk
som ska föreställa vägg och dörringång till gästrummet, bara för
att lättare visualisera och testa.  

Runt trappan kommer det sitta ett gediget träräcke längs hela den i bild synliga vänstra sidan. Kortsidan närmast i bild kommer att "väggas" för här kommer ett förråd att byggas. Vi måste prioritera ett förråd då huset i princip inte har några andra förråd.  Längs trapphålets andra, högra långsida kommer det bli ett kortare
trappräcke och en bit vägg som kommer höra till förrådet.  
Valet av trappräcke har varit lite svårt då marknaden på trappräcken inte är så värst stor. Det är mycket modernt i glas och metall i olika modeller med detta är  inte aktuellt i vårt hus. Vi vill helst hålla oss till en mer traditionell, anspråkslös stil i gediget trä. Vårt mål är inte att ge huset en helt ny karaktär i stilen ultramodernt, istället vill vi modernisera ett gammalt hus men på ett stillsamt, kärleksfullt och för oss funktionellt sätt. Och som framförallt passar in med husets ålder.
Detsamma gäller planlösningen. Många kanske skulle välja att göra hela våningsplanet till en öppen planlösning men detta är inget alternativ här. Själv är jag inte alls förtjust i öppna planlösningar; jag vill "känna" tydligt vilket rum jag befinner mig i, jag vill se och uppleva avgränsningarna mellan sovrum, arbetsrum och vardagsrum. Speciellt känner jag detta när det kommer till öppna planlösningar där kök och vardagsrum och annat smälter ihop.
Vårt arbete har även tagit mycket planerande och tänkande i anspråk. Vi har verkligen tänkt, vridit, vänt och funderat på vilka behov som vi har, vad som passar just oss och vad som är funktionellt och praktiskt genomförbart - till rimliga summor pengar. Jag känner mig väldigt nöjd över hur vi gemensamt har kommit överens utan större meningsskiljaktigheter och faktiskt har haft en gemensam linje ända från början.

måndag 27 februari 2017

Projekt övervåning del 1

Jag tänkte ta vid där jag avslutade inlägget igår med att visa lite vad vi har jobbat med den senaste tiden. 
Övervåningen ska alltså få helt ny kostym, golvet ska riktas upp och bli rakt på riktigt, väggarna ska riktas och alla vinklar (t.ex. där sneda taket möter halvväggarna/stödväggarna) ska bli regelbundna och jämna. För att göra detta måste allt ut, alltså de befintliga innerväggarna och golven över hela övervåningens yta. 
I gårdagens inlägg kunde man se ett av rummen som tidigare hade en "exotisk" tapet med röda blomstergirlander på svart botten. Den väggen tog vi ner gipset på och så såg det ut så här: 

I samma rum fast väggen ut mot det stora rummet såg det ut så här (innan den revs i sin helhet för här ska det inte vara någon vägg i framtiden): 


 Det roliga med den här väggen var att någon hade lagt in en gammal Hemmets Journal årgång 1967 i väggen - en liten tidskapsel helt enkelt! Detta fynd var ju hur roligt som helst och vi har skrattat mycket åt innehållet i tidningen. 


 


Väggen är riven och istället ska det vara öppet här. Man ska komma upp för trappan och inte mötas av en vägg rakt fram utan istället befinna sig i ett ganska stort allrum med fönster som vetter mot väster. 

 Så här såg det ut tidigare i rummet. 

Genom dessa fönster bjuds det ofta på vansinnigt vackra solnedgångar och utsikten över åkrarna är fantastisk. Här ska vi göra ett allrum med lite fåtöljer, bokhyllor och annat mysigt. Det vore synd att gömma vad dessa fönster kan erbjuda i ljus och trivsel. 

 Så här såg det ut när väggen var riven och bråten 
låg som en ogenomtränglig, död drake mitt på golvet.


 

På övervåningens motsatta håll, där tidigare vårt "kontor" låg bredvid Storebrors rum tog vi först bort väggen mellan nämnda rum, se ovan. 
Båda rummen har varit hyfsat funktionella men väldigt små och "kyffiga". När mellanväggen togs bort kunde vi genast se den vision vi hade innan, nämligen ett stort vacker rum med en liten takkupa med fönster åt söder respektive åt norr. Ljus ljus ljus - detta kan aldrig underskattas, speciellt då fönstren inte är större än dessa. Dessutom sitter det som jag nämnde i går ett par gamla fönster i den östliga innerväggen (tidigare den gamla ytterväggen som blev en innervägg då takbalkongen togs bort och taket i köket höjdes till dubbel höjd). Se nedan. 







Detta utrymme ska bli ett enda rum med en vägg tvärs över från långsida till långsida.  Instucken under en av takbjälkarna som göms av gipsskivor fanns delar av en gammal Skånska Dagbladet år 1965, också detta en riktig liten skatt som roat oss mycket.





 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  
 
Golvet här inne var spännande att riva upp. Jag visste inte vad ska skulle tro när jag lyfte första golvplankan och såg det här:
 



Som tur var var det inte lika illa på resten av golvet utan just bara här. 
Ja, det har tagit massa tid och ork till att riva väggar, golv och tak. Vi är inte riktigt färdiga än men det är inte mycket kvar. Om en vecka väntar vi byggfirman som ska ta vid och börja bygga upp övervåningen. Tills dess ska vi hinna riva ut det sista och landa i tankarna kring hur planlösningen ska bli. På riktigt. Det är så spännande!

söndag 26 februari 2017

Årets stora projekt, en presentation!

Ja då är det dags igen, bara en vecka sedan sist! Nu tänker jag dessutom ta upp något som kommer att behöva flera inlägg utsträckt över lite tid. 
Vi har påbörjat ett projekt vi länge har planerat, faktiskt sedan vi flyttade in för snart tre år sedan. Allt har sin tid och nu har den äntligen kommit hit; renovering av husets övervåning

För de som varit här vet det som ni andra som inte vet, nämligen att övervåningen har varit i ett bedrövligt skick på sätt och vis men inte värre än att det varit möjligt att åtgärda. Tills för några veckor sedan har övervåningen enbart fungerat som ett gigantiskt förråd egentligen där endast ett av rummen varit bebott av Storebror. 
Varje vägg, varje vrå och varje detalj har varit ett sorgligt bygge, där den kosmetiska renovering som gjordes för många år sedan har lämnat allt att önska. Var än våra ögon har landat har vi kunnat se bristfälliga spacklingar, övertapetserade på det klumpigaste sätt vi någonsin sett, med den minst kvalitativa tapeten som gått att uppbringa. Dörrfoderlister (alla i mycket tvivelaktigt material) har monterats som golvlister och listvinklar med glipor stora som brevlådeinkast. Golvlister har monterats som dörrfoder, spikats fast med halvt utstickande spik på sina håll. Laminatgolv som har kanske inte varit det mest ... attraktiva. Gabondörrar (huuu en mardröm i ett 1800-talshus!) på några ställen samt färdigstansade spegeldörrar i pappmaterial på andra ställen. Fönsterbrädor som legat löst placerade vid fönstren eller i bästa fall lätt fastskruvade med synliga förzinkade vinkeljärn mot väggen under.... Bristfälliga lösningar som ideligen fått oss att baxna och sucka.
 Planlösningen har inte varit helt bra men det är ju ofta det är så och detta är väl inget att säga något om om man jämför med allt det andra jag nyss radat upp. Jag hävdar inte att dyrast alltid är bäst och att man alltid ska ha de mest exklusiva materialvalen men det måste ju finnas gyllene medelvägar, åtminstone behöver man inte fuska mer än ofta när man renoverar...!

Vårt hus är alltså byggt 1882 och har två våningar. Den övre våningen som jag alltså nu ska skriva om har snedtak på husets två långsidor. Övervåningen löper över hela husets längd fram till den del som i dag är kök på nedre plan, längs husets ena kortsida. Ovanpå köket var längre tillbaka i historien, en stor balkong med räcke. Där, i köket, har man i modern tid,  lyft taket och gjort det till dubbel takhöjd och alltså tagit bort balkongen. Den gamla ytterväggen på övervåningen har i dag två gamla fönster insatta, man kan alltså stå på övervåningen och se ner i köket, vid den vägg som tidigare var balkongväggen. Detta är en väldigt charmig sak och kommer kanske att synas på bilder längre fram. 
Jag har svårt att servera bilder som åskådliggör hur det har sett ut sedan vi tog över huset men här kommer några bilder.


                      Trappan upp från nedervåningen

Trappan upp har varit som ett långt, mörkt hål. För säkerhets skull hade man satt en gabondörr i dörrhålet som inte direkt gjorde utrymmet ljusare. Direkt till vänster om dörrhålet i bild satt två gabondörrar, den ena ledde in till ett litet rum och den andra till ett litet vindsförråd. Som kuriosa kan jag nämna att vindsdörren hade en synlig toalettlåskista, något som förvirrat en och annan övernattande gäst...

 
 Väggen mot trapphuset

Vidare kan man ana på bilden ovan hur trappväggen har byggts på det gamla trappräcket som fått sticka ut. Suck, ja vad säger man?

 Det lilla rummet vid trappan

Direkt till höger om trappan när man kommer upp (till vänster om man tittar på översta bilden) finns ett litet rum med en mycket svår och märklig vinkel att ta sig igenom. Direkt när man går in måste man nämligen lägga huvudet åt höger i en skarp vinkel då ena takbjälken sträcker sig tvärs över (tittar man noga ser man att taket lutar). Inget man kommer ihåg att göra efter ett par järn innanför västen kanske....
Här är golvet dessutom på en annan höjd än det övriga golvet:


Har man lyckats med konststycket att ta sig in utan kroppsskador har man kommit in i detta rum:

 
  





















Detta rum var under renovering när vi flyttade in och har sedan dess enbart fungerat som ett jätteförråd för oss. Rummet ligger alldeles ovanför det som idag är hall med farstudel på nedre plan, fönstret vetter mot gårdsplanen. Det är ett perfekt litet gästrum faktisk, bara man får fason på det. Vid besiktningen innan husköpet gjordes det nedslag på renoveringen, reglarna bakom gipsskivorna satt alldeles för glest vilket gjorde att gipsskivorna bågnade lätt här och var. Den skarpa vinkeln i taket har inte varit en favorit hos oss vilket nu är en av åtgärderna i renoveringsprojektet.

När man kom upp för trappan hade man en bit golvutrymme innan en vägg löpte från långsida till långsida. På bilden nedan syns väggen rakt fram, trapphuset är alltså till höger i bild. (Observera gabondörren samt de urtjusiga takplafonderna....)


Innan vår inflytt användes rummet som ett extra TV-rum

Denna vägg avdelade alltså utrymmet i ett något mindre rum rakt fram samt detta rum, längs trappans sträckning. Om man gick in i rummet rakt fram kom man in i husets västligaste del, det rum vi har haft som ett mycket tillfälligt gästrum. Så här såg det ut här inne: 


Här fanns en liten inbyggd bokhylla i en mycket tunn liten vägg som avskiljde rummet från kattvinden bakom. En liten garderobsdörr hade häktats på för att möjliggöra åtkomst från detta rum och inte bara genom "toadörren" ute i det större rummet vid trappan. En liten snabbt tapetserad lucka i väggen ovanför bokhyllan gömde en elcentral. 

Garderobsdörren in till kattvinden, någon verkar vilja komma fram...?

Rummet hade diverse vita, helt olika nyanser samt lite dekorativa (eller inte...) klisterdekaler (i plast) med blomsterslingor på alla garderobsdörrarna. 


Rummets andra sida hade en lite "exotisk" tapet som syns på bilderna ovan. Silverkantade röda blomstergirlander på svart botten minsann, inte var dag man ser sådant faktiskt. 

Om man istället vände vänster efter trappan kom man upp i detta rum på bilden nedan. Fönstret vetter rakt söderut vilket ger vackert eftermiddagsljus trots att fönstren inte är särskilt stora.


Vidare genom rummet kom man till den öppna dörr synlig på bilden ovan, något som vi har haft till "kontor" och som jag har skrivit lite om tidigare här. Inne i detta rum kan man alltså se ut ner i köket genom de gamla fönster jag skrev lite om i början av detta inlägget.
Till sist har vi det rum som har fungerat som Storebrors rum sedan vi flyttade in. Jag har även skrivit några rader om ett projekt om detta här


Så här såg rummet ut när vi flyttade in och jag målade  stjärnväggarna vita ganska omgående åt honom i väntan på den större renoveringen som alltså ska påbörjas nu. 

Ja detta får nog räcka för ikväll, en liten presentation som kommer att få flera uppdateringar och detta ganska snart dessutom. 
Alltihop känns oerhört spännande och kul naturligtvis, trots att det tagit oss veckor att röja, sortera ut och flytta ut helt från övervåningen. Ett tag kändes det som om det genererade mer saker som tog plats ju mer vi flyttade bort. Oräkneliga har tripparna varit till tippen, second handbutiker och förråd med saker som rationaliserats bort i olika riktningar. Men jösses vad välbehövligt!

måndag 20 februari 2017

Tonkotsu ramensoppa med fläsk

 Ja då kör vi igen då! 

Jag tänkte idag presentera den underbara japanska, matiga soppa som jag lagade häromdagen. Storebror önskade sig en japansk ramensoppa med fläsk och efter mycket sökande hamnade jag på ett recept som kändes överblickbart även om det skulle ta mig två dagar att tillaga. (Avskräcks inte, det är ett recept väl värt att tillaga, fantastiskt gott!)

I väldigt många japanska rätter har man dashibuljong som bas vilken är direkt avgörande för att få fram den klassiska japanska smaken på rätten. Jag har tidigare skrivit om hur man tillagar dashi från start här eller när man gör dashibuljong genvägen via en pulverpåse här. Vid detta tillfälle använde jag pulverpåsen för att göra min dashi och det fungerade jättebra. 

Fortfarande kvarstår problematiken med att få tag i råvaror som dashi, är man i Stockholmsområdet kan man höra med Japanska Torget på Tegnérgatan alternativt Japan Food & Kitchen på Swedenborgsgatan. Själv har jag närmare till Malmö men har inte hittat alla råvaror jag behöver där, inte ens på Möllevångstorgets asiatiska butiker. Jag brukar däremot passa på när jag besöker Torvehallerna i Köpenhamn (Frederiksborggade 21), där finns en liten avdelning för asiatiska produkter som har både pulver och basråvarorna för dashi. 
För de som reser kan jag bara tipsa om att hålla ögonen öppna efter japanska matvarubutiker, i tex. Berlin brukar Ä.H lyckas hitta både det ena och det andra ur det japanska köket och handla med sig hem. 

Hur som helst, vi utgår från att man vill göra en ramensoppa och att man har ingredienserna tillgängliga. Jag hittade ett fantastiskt bra recept med engelsk text hos Victory or Death in the kitchen men jag har skrivit om receptet till svenska och med måtten konverterade till svenska mått i dagens inlägg för de som föredrar detta. 


Tonkotsu ramensoppa med fläsk
4 pers


 2 vitlöksklyftor
färsk, skalad ingefära, tumstor
1,1 liter kycklingbuljong, ev. lite mer om man vill
 2,5 dl färdig dashi
2-4 dl vatten (efter smak)
0,6 kg sidfläsk (ska EJ vara rimmat utan helt neutralt)
en dryg dl saké
dryga 2 dl japansk soja
dryga 2 dl mirin
4 hårdkokta ägg
ramennudlar för 4 pers
pak choi, ca 4 st (beroende på storlek)
salladslökar för dekoration

Dag 1
Skala vitlöksklyftorna och krossa dem lätt med bredsidan av kniven. Skala och dela upp ingefäran i 3-4 delar. Värm i en kastrull: kycklingbuljong, dashi, vitlöken, ingefäran och vatten tills det kokar lätt. Skär bort skinnet på fläsket men spar fettet på fläsket, lägg ner fläsket i vätskan i kastrullen. Koka på svag värme i en timme. Fläsket ska vara helt täckt av vätskan under tiden. 
Ta upp fläsket och lägg åtsidan, sila av kastrullens buljong i finmaskig sil/saftsil över en skål, spara vätskan. Det ska finnas totalt minst 1,4 L vätska. Om det saknas så häll i mer kycklingbuljong. Ställ den avsilade buljongen i kylen över natten.

I en ny kastrull: häll saké, soja och mirin och låt det sakta puttra på medelstark värme. Lägg ner fläsket och sänk värmen en aning, låt puttra svagt ca 20 minuter. Vänd fläsket ofta under tiden. Ta bort kastrullen från plattan och låt svalna i ca 30 minuter. Lägg ner fläsket med vätskan i en behållare med lock och ställ i kylen i två timmar. 
Ta upp fläsket efter det två timmarna och lägg i en annan behållare med lock, spara den mörka sojavätskan. Förvara fläsket i kylen över natten. 
Koka äggen och låt dem svalna, skala dem. Lägg ner äggen i den mörka sojavätskan så att äggen täcks helt av vätskan. Ställ i kylen över natten. 

Dag 2 
Ta upp äggen ur sojavätskan (spara vätskan) och halvera äggen på längden. Äggen har ny färgats bruna på utsidan och fått fantastisk smak av att ligga i sojavätskan.
Skär fläsket i dryga halvcentimetertjocka skivor. 
Skär salladslöken i ringar.
Värm buljongen (den större, ljusa mängden vätska från dagen innan) så att den sjuder. Häll ner 7-8 matskedar av den mörka, mindre mängden vätskan ner i buljongen och låt sjuda med. Detta är den färdiga ramenbuljongen. 
Om fläsket känns för kylskåpskallt för att servera kan man doppa fläskskivorna snabbt i den varma buljongen. 
Blanchera pak choi-bladen. 

Koka nudlarna enligt förpackningens anvisningar. OBS, skölj dem ej i kallt vatten utan fördela genast nudlarna i portionsskålar. Fördela ramenbuljongen i skålarna och lägg på det skivade fläsket, ett par ägghalvor i vardera skål, pak choi och salladslöken. 
Servera omgående.  

 SÅ OTROLIGT GOTT!!

lördag 4 februari 2017

Livstecken



 Jag gör ett litet hål i den till synes eviga bloggtorkan. Livet har sin gilla gång och det är som för de flesta av oss; tiden räcker inte alltid till. Vardagen tar plats och det är som det är, det ska ju också vara roligt att göra saker - det ska vara roligt att skriva på bloggen och inte pliktfyllt. Då får dylika sysselsättningar stå still.


Februari månad och vi befinner oss mitt i vad man egentligen kallar för vinter. Även om vi här i denna del av Skåne ännu inte haft vad meteorologerna kallar för vinter (ett visst antal dagar i sträck med en konstant medeltemperatur under ett visst antal minusgrader). 


 Väderleken varierar men på det stora hela har vi en "grön" vintersäsong. Häromdagen tog jag dagens bloggbilder. Jag förundrades över hur föränderlig vår natur ändå kan vara trots avsaknaden av snön. All denna frost som bäddade in diverse olika material och växter utomhus, alldeles krispig och luddig. Så mysigt och vackert!


 För stunden har jag inga större uppdateringar att komma med. 
Inga möbelrenoveringsprojekt eller annat. Däremot har jag en massa härliga maträtter och recept som jag planerar att trycka in här snart. Dessutom kommer jag att presentera ett annat projekt som vi har under uppstart här. Jag avvaktar tills jag har lite mer kött på benen kring detta!


En uppdatering kan jag nog klämma fram och det gäller det tidigare omskrivna gästhuset. Det har varit en trögt gående resa. Vi har stött och blött detta gästhus mentalt och tillsammans med byggarfolk fram och tillbaka. Olika idéer och tankar, "måsten" och planer. Av många "randiga och framförallt väldigt rutiga" skäl har vi dragit i bromsen för detta projekt. Vi har aktivt valt säga till oss själva att  halta här och nu. 
Att välja "stanna" och våga se livet bortom en evigt oavslutat dröm om en renovering som aldrig når sitt mål för att kunna gå vidare i livet som ändå pågår runt om oss. Detta uttalade, medvetna beslut gjorde att vi nu mår så mycket bättre och har fått ny energi. Ett långt och ovisst stampande på samma plats stressade och hindrade oss. Det blev till slut bara ett tungt ok.
Gästhuset står ostört på samma plats men vi mår inte längre dåligt över att det är så. Det kanske kommer en dag i framtiden - eller så kommer den inte - då vi väljer att fortsätta med detta projekt. Möjligheten finns och framförallt är det vi själva som väljer. När och om vi känner att vi har full kontroll över projektet.