Caramel Apple Cheesecake Bar med strösseltopping och kolasås
ugn: 175°
originalrecept: omvandlat:
Kakan:
2 cups mjöl = 250gram
1/2 cup brunt socker, typ farin = 100 g
1 cup mjukt smör = 225 g (ca)
8 ounce cream cheese = 230-240g
Fyllning:
1/2 cup vanligt socker = 100g
2 tbsp socker = 2 matskedar
2 stora ägg = 2
1 tsp vaniljextrakt = 1 tesked
3 Granny Smithäpplen = 3
1/2 tsp kanelpulver = 1/2 tesked
1/4 tsp riven muskot = 1/4 tesked
Strössel:
1 cup brunt socker/farin = 200g
1 cup mjöl = 125g
1/2 cup snabbhavregryn = 60g
1/2 cup mjukt smör = 113g
Färdig kolasås på tub, t.ex. Oetkers toffesås.
Sätt ugnen på 175°.
Börja med strösslet
Mixa samman i en mixer: brunt socker med mjöl, snabbhavregryn och smör. Häll blandningen i en egen skål och ställ åt sidan, mixern kommer användas igen nedan. (Mitt bruna socker hade tyvärr klumpat ihop sig hårt, jag försökte mixa isär det till följd av att alla ingredienserna blev väldigt finfördelade, det gör ingen skillnad för smaken med kanske mer för utseendet.)
strösslet - en aning finfördelat
Kakbottnen
Blanda samman i mixern: mjöl, brunt socker och smör, mixa samman tills det bildas jämn smulighet av ingredienserna. Ta fram en ugnsfast form, ca 23 x 33 cm stor. Lägg ett lager kraftig ugnsfolie i botten. Lägg ner kakdegen och platta till så det bildas ett jämnt, plant lager. Grädda 15 minuter i ugnen. Ta ut och förbered fyllningen.
Blanda cream cheese med socker i en skål och vispa på medelhastighet. Häll i vaniljextraktet samt äggen, ett i taget.
Skala, kärna ur och finhacka äpplena. Lägg äppelhacket i en egen skål och häll på kanel och den rivna muskotnöten, rör om.
äppelhacket med kanel, socker och muskot
Häll ostsmeten på den varma kakbottnen, lägg sedan ut äppelhacket jämnt ner på ostsmeten. Ovanpå äppelhacket strös sedan strösslet på, det är ganska mycket och det kommer att täcka ostsmet och äppelhacket.
ostsmeten på kakbottnen
äppelhacket på ostsmeten
... och strösslet på toppen
Grädda kakan i 30 minuter. Ta ut och låt svalna, ringla sedan rikligt med kolasås ovanpå.
Efter gräddningen - lite brunare, ser anspråkslös ut
men skenet bedrar!
Slutligen ringlas kolasåsen över ytan och sedan är det bara att hugga in.
Slutresultatet - en fantastisk kombination av farinsocker, havregryn, äpplen och kolasås, ingredienserna är mycket bra avvägda till varandra.
Kakan blev fantastiskt god!! Den passar otroligt bra till denna årstid - gärna ljummen med varm dryck till. Min egen ugnsform var en aning för stor; mitt lager av ostsmet blev inte så tjockt som receptet hade tänkt men det gjorde dock inget för smaken. Jag brukar inte vara överförtjust i rätter eller kakor som har frukt i sig, jag gillar helt enkelt inte frukt som är varm och gärna blir lite slafsig vid tillagning. Det här receptet kan jag ändå rekommendera för andra som tycker som jag, finhackar man dessutom äpplena väldigt fint kommer de att nästan försvinna/smälta samman med övriga ingredienser. Nu går vi in på omgång två, kvällen är lång och det är en stor form med kaka som väntar....
...och sedan är det dags att smälta allt
(lånad bild)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar