I serien "Mäktiga solnedgångar sedda från vår bostad"
Dagens middag skulle det handla om! Jag stod och hängde över den färska fisken i matbutiken när jag insåg att det var eoner sedan jag lagade en riktigt god fisksoppa. Vid tillfället hade jag ont om tid och rafsade ner det jag trodde mig behöva till den typen av soppa jag ville göra och bara hoppas på att jag inte hade glömt något. Viktigast av allt var saffran - som jag naturligtvis höll på att glömma när jag väl stod framme i kassan. Men den lilla handskrivna, skrynkliga minneslappen som den omtänksamma kassapersonalen hade tejpat upp på trekvart bredvid kortapparaten räddade middagen.
En fisksoppa är ju ingen exakt vetenskap där råvarornas mängd är direkt avgörande till varandra. En fisksoppa kan gärna bli annorlunda från den ena gången till nästa. Dagens soppa blev just... "dagens soppa", men jag ska försöka återge här vad och hur mycket av allt som jag använde.
Fisksoppa med saffran och vitlöksaioli
4 pers
ca 350g färsk sejfilé
ca 400g färsk laxfilé
24 frysta räkor i lösvikt
2,5 dl matgrädde
2 dl creme fraiche
2 vitlöksklyftor, rivna
5 salladslökar, finhackade
1 paket saffran
salt, peppar
1 msk hummerfond
0,5 msk fiskfond
1 dl vitt vin
olivolja
smör
1 dl avkok på räkskal
Tina räkorna under ett par timmar i rumstemperatur. Skala dem och lägg räkrenset i en kastrull, häll på vatten (sisådär ett par - tre dl?) och koka en stund (kanske ca 7-9 minuter?). Sila av, häll tillbaka avkoket och reducera tills ca 1 dl vätska återstår. Detta ska ner i soppan sedan.
Hacka salladslöken (personligen föredrar jag salladslök framför den klassiska purjolöken), riv vitlöksklyftorna. Fräs detta på medelvärme i olivolja i en större kastrull (som ska rymma soppan så småningom). Häll på matgrädden, creme fraichen och resten (saffran, fisk-och hummerfond, vin, salt och peppar) blanda och låt koka upp. När soppan är het kan man gärna klicka i en rejäl bit smör - det gör jag. När avkoket på räkskalen reducerats ner, häll ner detta i soppan. Smaka av.
Låt soppan puttra/sjuda, under tiden kan fisken skäras upp i kuber. Fördela räkorna i soppskålarna, lägg ner fiskkuberna i soppan, koka upp hastigt men försiktigt, dra sedan av kastrullen från plattan så inte fisken blir överkokt. Fördela soppa och fiskbitar över räkorna i soppskålarna.
Till soppan åt vi färsk surdegsbaguette med valnötter och det viktigaste av allt: vitlöksaioli. Har ni någon gång vägarna förbi ICA Bengtssons i Strängnäs måste ni köpa deras egengjorda, alldeles färska aioli, den slår alla fabriksgjorda aiolis med hästlängder!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar