I ett tidigare inlägg berättade jag om slow cookern och den är verkligen en fantastisk sak i köket. Man behöver bara ha lite planering någon dag i förväg och sedan häva ner alla ingredienser på morgonen i grytan, sedan sköter allt sig själv och är färdigt att serveras lagom till middagen. Köttet blir, oavsett sort, "falling off the bone tender", det formligen smälter i munnen!
Här är receptet på tupplåren (kycklinglåren) som tillagades hos oss:
Honung- och vitlökslår i slow cooker
4 pers
OBS, jag vill reservera mig för ev. fel i omräkningen från cups till ml i receptet, ta måtten på ett ungefär och blanda på en höft, det kan inte bli så fel!
4-6 tupplår/kyckling (ca 1 kg)
1/2 cup (= 118 ml) soja (japansk, ej kinesisk!)
1/2 cup ketchup
1/3 cup (=70 ml) honung (gärna flytande, jag använder Acaciahonung i mat)
3 finhackade vitlöksklyftor
1 tsk torkad basilika
Lägg tupp/kyckling låren i botten av slow cookern. I en skål; rör samman soja, honung, ketchup, vitlök och basilika, häll röran över låren. Sätt på slow cookern på "low" i sex timmar.
Låren i botten av slow cookern
Röran med ingredienser
Färdig att köras!
Då jag köpte min slow cooker i USA är den anpassad för amerikanska elsystemet, därför använder jag en converter/adapter (till vänster på bilden) för att kunna köra den på svenska elnätet.
En annan finess med grytan är att man inte behöver passa tiden när den är klar; när den har gått x antal timmar man i förväg har ställt in grytan på så slår den av när den är "klar" och håller maten varm istället.
Receptet var för övrigt väldigt smakrikt och gott!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar