Födelsedagskameran börjar bli oumbärlig!
Blogginläggen blir mer en aning mindre frekventa nuförtiden, det är bara så svårt att få till tid och ork med alla projekt och plikter som omger oss. Trädgården står nu i full blom och det är en prakt utan like. Men den kräver tid, enorm tid och massor av ork.
Hur som helst vill jag i dag dela med mig av ett recept som efter första tillagningen och provningen gick direkt upp på sommarens topplista för goda maträtter!
Utgångsläget var ett allmänt intresse från somliga i familjen att någon dag äta lite mex-inspirerat. Då jag personligen är hjärtligt less på den vanliga, uttjatade tacosen vars köttfärs oftast blir smaksatt med färdiga tacokryddor på påse som smakar alldeles för mycket spiskummin ville jag hitta på något nytt. Helst inte med köttfärs. Och helst inte med färdig salsa på burk för den delen. Nog för att man ganska enkelt kan hacka sin egen salsa men ändå...
Det tog typ två minuter innan jag hittade ett recept som kändes lockande och jag hittade receptet på en internetsida som jag ofta hamnar på; Foodnetwork. Receptet är riktigt härligt; varma tortillas fyllda med klassiska, färska grönsaker samt limemarinerad och hastigt grillad fisk. (Då vi för dagen inte hade tillgång till grillkol grillade jag fiskbitarna i grillpannan på spisen vilket gick minst lika bra.)
Mitt i hackningen av den färska koriandern drabbades jag av en obeskrivlig längtan efter en iskall margarita varvid Ä.H tillkallades för att tillgodose detta behov....
Margarita är en given sommarklassiker, speciellt inför
en maträtt med lite sting och hetta.
Åter till receptet (översatt) och mina kommentarer/anteckningar:
Baja Fisktacos
4 pers
ca 0,5 kg vit fisk i 2 cm-stora kuber (jag använde torskrygg som var perfekt och enkel att tärna)
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 msk limejuice
1-2 msk olivolja
1 jalapenopeppar, urkärnad och finhackad
1 liten röd lök, finhackad
salt, peppar
rödkål, finstrimlad
2-3 mogna tomater, tärnade
8 soft tortillas
2 mogna avokado, tärnade
1 burk crème fraiche
färsk koriander, finhackad (just färsk koriander är avgörande i receptet och går absolut inte att ersättas med något annat)
tunna grillpinnar (typ de i bambu som brukar finnas i butikerna,
OBS - ska ni använda riktig grill måste grillpinnarna blötläggas ordentligt innan grillningen)
Tillagningen:
Tärna fisken i kuber om 2 x 2 cm. Lägg dem i en bunke och blanda med olivolja, vitlöks-och jalapenohacket samt limejuicen. Blanda runt ordentligt men varsamt så att fisken inte flikar sönder. Fisken marineras under tiden som resten av ingredienserna förbereds.
Den tärnade fisken marineras med jalapeno, vitlök, olivolja och limejuice
Hacka den röda löken fint och lägg i en egen liten skål, gör likadant med avokadon samt koriandern. Strimla rödkålen fint och lägg även denna i en egen skål; alla dessa skålar står framme vid serveringen sedan.
Trä försiktigt på fiskbitarna på grillspetten.
Hetta upp en grillpanna på spisen (alternativt använd en förberedd grill). Ringla lite rapsolja över spetten. Värm tortillabröden enligt anvisningarna på paketet (i mitt fall ca en minut i micro).
Stek fiskspetten några minuter på hög värme, vänd spetten varsamt i pannan då de lätt flikar sönder av värmen. Lägg ett spett på respektive tortilla, dra ur spetten. Låt alla lägga på övriga tillbehör och vik ihop till en härlig, välfylld och väldoftande fisktaco!
Få rätter är faktiskt så lämpliga för sommarmiddagar som denna. Hela familjen blev väldigt glatt överraskad, rätten blev över förväntan och kommer absolut tillagas inom snar framtid igen...
Sommarpalett, det vill jag testa.
SvaraRaderaSusann