torsdag 31 mars 2016

Att gräva sig ett dike

Det är just det vi har gjort den sista veckan, rättare sagt, Ä.H är den som varit flitig med spaden. Längs ena hörnan av vår tomt har vi ett parti gräsmatta som vetter precis mot vägen, i en korsning. Det är inte en gräsmatta vi direkt använder men det är ändå en del av tomten. Den här gräsmattan som gärna används av diverse förbipasserande, både tvåbenta och fyrbenta, som inte orkar gå ända ut i hörnans 90-gradiga vinkel. Jag kan förstå att gräsmattan uppfattas lite som en allmänning p.g.a sitt läge men den är dock en del av vår tomt och vi har länge planerat att sätta en häck längs vägens/hörnans utformning, just för att göra gräsmattan mer tydlig som tomt. 
Grannen tvärs över gatan har dessutom en häck som löper längs hela vägsträckningen och vår tanke har även varit att det kommer bli vackert om vägen ramas in på båda sidor av varsin häck. 
Sträckningen som skulle planteras uppmättes till 40 hela meter faktiskt ganska exakt. Och Ä.H han grävde... och grävde. Det var ett drygt arbete utan tvekan. Trots diverse mindre stenar var jorden riktigt fin här och skulle kunna återanvändas tillsammans med ny, näringsrik och härlig jord som skulle inköpas. För jord skulle det gå åt...! 
Efter sisådär 20 handgrävda metrar dike råkade vi på en granne som visade sig ha en egen liten grävmaskin. Eftersom frågan alltid är fri passade vi på att fråga om han kunde tänka sig att åta sig arbetet med att gräva ut resten av diket åt oss vilket han gladeligen gjorde - och dessutom samma kväll. Plötsligt stod vi med 40 meter färdiggrävt dike! Den del som grävmaskinen grävde var betydligt mer stenig än den handgrävda delen, det hade varit näst intill ogörligt att handgräva denna.
 
 

 Under planerings-och grävarbetet passade vi på att läsa in oss ordentligt på tillvägagångssätt för planteringen. Vi var även i ett tidigt skede på Flyinge Plantshop för rådfrågning; vi hade med oss en mängd frågor och ett par ritningar på området, allt för att försöka få all nödvändig information om sådant som var helt nytt för oss, totalt oerfarna på området häckplantering. 
Flyinge Plantshop är en guldgruva; här finns en otroligt kunnig och hjälpsam personal som verkligen kan vägleda in i minsta detalj. Inga frågor är för dumma! Det var även hos Flyinge Plantshop som vi sedan förbeställde alla drygt 150 plantorna som vi behövde till vår häck. 

Dagen innan den tänka planteringen hämtade vi alla plantor tillsammans med ett oräkneligt antal säckar jord/jordförbättrande. Plantorna vi beställd var avenbok, samma sort som grannen över gatan har. Plantorna var s.k "barrotade", de kom alltså inte i kruka och plantorna skulle stå i vatten flera timmar, helst över natten, innan plantering. 


 Härligt med goda grannar; den ene med egen grävmaskin (bild till vänster) och den andre med
egen traktor + skopa som kunde ta hand om massa sten m.m åt oss

Dagen för planteringen steg vi upp i ottan; vi förstod att det skulle ta ansenlig tid och ork att få plantorna på plats. Dikena skulle fyllas med jord, både den gamla (nu upprensade) samt all nyinköpt jord som blandades om. Ett riktsnöre sattes upp och sedan lades mallen ut för hur tätt plantorna skulle sättas. Vi varje mallmarkering grävdes ett håll som plantan sattes ner i, hålet fylldes igen och nytt hål grävdes. 
Så höll vi på, i 40 meter och i väldigt många, långa timmar. Vädergudarna var med oss och en och annan granne stannade till med antingen bil eller till häst för att heja på och komma med uppskattande ord. Det kändes bra, det synliga resultatet blev verkligen direkt "synligt" även om häcken fortfarande är låg och inte bladgrön. 

 Vi har världens bästa grannar! Här är grannen-med-traktorns ständige
vapendragare som älskar att sitta i förarhytten när husse kör traktorn.

 Själva planteringen gick förhållandevis snabbt; all förberedelse betalade sig och det kändes som om vi kunde erbjuda plantorna en riktigt fin och bra plats att växa på.




Slutligen sattes bambukäppar ner vid varje planta som ska fungera som stöd under uppväxten. Varje planta band vi sedan upp med elastiska plastband vi köpte på Flyinge Plantshop. En 50 meter lång specialdroppslang inhandlades, denna slang kan grävas ner lite lätt under jord och ligga ute året runt. På så sätt kan vi lättare bevattna häckområdet som är väldigt långt.

 Häcken löper under en ortsskylt men kommer inte skymma denna, 
häcken växer i en hörna/korsning av vägen  och då får en häck
aldrig överstiga 80cm, sikten för trafikanterna är viktig att tänka på.

Varje planta bands slutligen upp med minst ett plastband som knöts med två knutar. Vi planterade 150 plantor; det betyder att vi  har knutit 300 knutar. Då har jag inte räknat in de plantor som fick två plastband som också knöts med två knutar. Allt knäböjande och knytande har fullständigt kramat musten ur oss. För att inte tala om grävarbetet och jordrensningen och alla grästuvor som skulle bort tillsammans med stenarna. 
Det är två väldigt, väldigt trötta människor i soffan i kväll.    




 

onsdag 23 mars 2016

Stubbar


 


Med vinterns avgång (äntligen) för denna säsong har det sedan en bra tid getts tillfällen att ta tag i trädgården igen. Kanske har jag sagt det tidigare här i bloggen, vår trädgård var vid vår inflyttning för snart två år sedan totalt övervuxen. Ett större, övergripande arbete med att rensa fram trädgården har varit alldeles nödvändigt. Ingen av oss är några pedanter direkt men här har det varit fullständigt kaos av förvildade buskar, träd och andra växter. Ett digert röjningsarbete har hållit oss sysselsatta åtskilliga timmar (faktiskt rör det sig om veckor) sedan vi kom hit; i röjningsarbetet har även ingått viss trädfällning av både mindre och större träd. De flesta träden (turligt nog) har varit mindre; röta och stormpåverkan har satt sina spår. 
Ett mindre roligt dilemma med trädnedtagningen har varit de stubbar som blivit kvar. Fula och framförallt direkt olämpliga att ha kvar då de alltför ofta är snubbelorsakande....
Vi bestämde att vi skulle anlita "jourhavande stubbfräsare" nu på våren; inför detta spraymålade vi de stubbar vi önskade få bort (se bilden ovan och nedan).


En vacker dag (som det faktiskt var häromdagen) kom så Stubbfräsningsmaskinen med sin förare.
 


Nu var våra stubbar ganska små och arbetet gick väldigt fort. Endast mindre gropar blev kvar. Helt fantastiskt att bli av med stubbarna! Kvarvarande, murknande stubbar i en trädgård är inte alls speciellt vackert.
















Kvar för oss att ta hand om var endast några grunda hål att skyffla igen. Nästa uppgift består i att försöka rädda och återställa vissa delar av gräsmattan som alldeles har dukat under för allt vildvuxet som har brett ut sig.

Bara grunda håligheter kvar, inget syns efter lite
skyfflande och krattande (se nedan, taget i motsatt 
riktning): 

fredag 11 mars 2016

Ny dörr på gång

 


 Detta är vad man kallar för ytterdörr och denna leder in i vårt hus. Själv skäms jag för den, den är illa medfaren och visar väldigt tydligt att den är gjord diverse plastliknande material.  Den är hemsk! Skavanker och trasigheter möter oss varenda gång vi ska gå in genom den och det riktigt svider i ögonen. Det är inte en dörr som ger huset rättvisa Ett hus som i dryga 130 år har varit hem för många personer borde ha något mer hedersamt att visa upp.

 
Ingen vidare kvalitét det här inte...


 Vi har nu äntligen kommit så långt att vi har beställt en ny ytterdörr (inte en dag för tidigt så att säga). En dörr av riktigt trä. Det började med att vi sprang på ett skånskt företag som heter Dofab. Företaget tillverkar dörrar och fönster och vi fastnade omgående för deras produkter när vi tittade på dem. Vi har vid ett par tillfällen besökt företaget, visat vårt hus på gamla och nya kort samt ventilerat våra tankar kring en ny ytterdörr. Det har känts jätteroligt att kunna påverka utseendet på dörren för att få den så att den ska kännas rätt, att i lugn och ro få råd och tips av någon som kan och förstår. Alltifrån färgkod till antal centimeter på fönstren och dekoren på dörren/dörrarna (det är alltså en dubbeldörr). 

Nu har Dofab varit på besök och kontrollmätt en extra gång åt oss då vi 
verkligen ville att allt skulle bli rätt med den nya dörren.


Sedan har vi ytterligare en sak att ta hand om ; nämligen den lilla utbyggnaden med tak runt ytterdörren, se ovan på bild. Den som någon gång har byggt denna har säkert haft en god tanke med den, tyvärr har den skyldige hoppat alldeles för djupt i pölen av allmogeglädje. Allmoge i all sin prakt kan verkligen vara på sin plats - när det är rätt. Vid rätt typ av arkitektur. Men inte alltid och inte överallt, och i synnerhet inte bara för att byggvarumarknaderna svämmar över av allmogesnickerier. 
Denna utbyggnad ska rivas i sin helhet. Den passar definitivt inte på huset, vare sig i stil eller i storlek. Ytterdörren sitter redan på en utbyggnad och denna extra allmogeutbyggnad gör hela husets dimensioner oharmoniska och fula. 
Vi har pratat om att eventuellt ersätta det skydd som den väldigt fula utbyggnaden utgör för dörren (mot väder och vind) med ett annat tak, lite mindre och i så fall "svävande", enbart fastsatt i väggen ovanför dörren. Vi får se, det måste se bra och rätt ut! Dörren vätter mot norr, här går inte väder och vind lika hårt åt som dörrarna och fönstren på södersidan. Ursprungligen fanns inget tak eller tillbyggnad över huvud taget: 


Mycket har förändrats och förfulats efter åratal av ovarsam renovering:


De ohyggligt fula betongglasen på vardera sidan om ytterdörren ska också bort så småningom; från samma företag har vi måttbeställt nya fönster som ska monteras dit.
Anledningen till vårt första besök på Dofab var egentligen att vi skulle titta på fönster till det blivande gästhuset vilket vi nu har gjort - och bestämt oss för. Senare i vår väntar leveransen av både dörr och fönster, det ska bli så kul!

tisdag 8 mars 2016

Bibimbap - en koreansk paradisisk maträtt

Det är inte lätt att som jag, en grå helyllesvensson, ständigt sukta efter lite exotisk maträtter och smaker. Tidigare har jag nämnt att jag har en förkärlek för asiatisk mat och jag vill ständigt prova nya rätter. Det största problemet är ju att jag befinner mig  i Sverige och jag har aldrig ens varit i något asiatiskt land, jag har inga referensramar att utgå ifrån! Visserligen står ju kinesiska restaurangerna som spön i backen runt om i vårt land men resten då? (Och när man redan som barn insåg att allt smakar nästan likadant på våra inhemska kinarestauranger...).
 De olika asiatiska ländernas kök är för mig otroligt spännande och lockande. Jag vill pröva så mycket! När jag väl ska tillaga något som sägs vara det ena eller det andra landets kök är jag ute efter de genuina smakerna så långt det går. Det är inte lätt, den svenska marknaden saknar massor av ingredienser och  många saker måste importeras vilket inte alltid är till ingrediensernas fördel om de måste frysas. 
Mer och mer på de utländska mathyllorna i våra butiker kommer det färdiga såser och smaksatser till olika populära rätter, det är kul. Dock är jag en sådan som gärna vill göra allt från början själv, på riktigt så att säga. Ofta går det bra och då slipper man ju en hel del tillsatsämnen som finns i de halvfärdiga preparaten. Lite mer jobb i köket visserligen - men det är ok med mig. 

Till dagens receptinlägg så....
Sedan en tid tillbaka har jag nosat runt på koreansk mat och en återkommande rätt är bibimbap. Detta recept baserat på ris, grönsaker och nötkött med spännande smaker lockade mig och jag nosade sedan vidare på just denna rätt. En uppsjö varianter stod till buds och jag började sedan välja ut några recept som kändes intressanta. Jag kunde snart se ett mönster på gemensamma ingredienser och smaker. Helt klart är ändå att man kan variera denna rätt en hel del beroende på vad som står till buds. 
Detta recept är en lite längre historia som man egentligen behöver ett par dagar till för att laga, detta för att marinera det kött som ska vara med i rätten. Vissa recept anger visserligen att köttet ska marineras "en timme" och man gör som man vill. Jag letade mig fram till ett par koreanska recept och då skulle man helst marinera ett dygn för bästa resultat. 
Jag snurrade mellan ett par-tre recept och kom fram till det sammanställda receptet nedan. En tvättäkta korean kanske skulle skruva på sig en aning i protest men detta är hur jag valde att göra och detta är vilka ingredienser jag hade, dessutom har jag lagt upp det i en turordning då det är många (inte svåra men många) moment (som är lätt att glömma när man annars är van att bara kasta in falukorven i ugnen och koka potatismos till). 

Bibimbap - Koreanskt ris med marinerat kött och blandade grönsaker
4 pers
 
Dag 1:

Bulgogi (koreanskt, marinerat kött):

600g (ca) hel entrecote i bit (ska sedan skivas mycket tunt)
Marinad: 
0,5 cup soja (konverterat blir detta 1,18 dl), (jag hade japansk soja)
päronpuré*
2 msk vitlök, finhackad
0,5 gul lök, fint skivad
1 msk färsk ingefära, finriven
2 msk brunt socker (jag hade farinsocker)
1 msk flytande honung
2 msk rostade sesamfrön
2 msk sesamolja
röda pepparflarn
svartpeppar
2 salladslökar, tunt skivade

* Päronpuré
1 päron
1 msk socker
citronsaft, några droppar
vatten

Turordning: 

Lägg entrecoten i frysen 30-45 minuter för att den lättare ska skivas tunt och fint (köttet ska inte vara genomfruset!). Ställ åt sidan. 

Skala, kärna ur och skär upp päronet i kuber. Lägg päronkuberna i en kastrull tillsammans med sockret och täck med vatten. Droppa över lite citronsaft. Koka upp och låt koka på medelvärme tills kuberna känns mjuka. Häll av vattnet och mixa kuberna tills konsistensen är slät och jämn. Ställ åt sidan för att ha till marinaden strax. 

Blanda marinaden i en stor form/ugnsform: 
soja, päronpuré, hackad vitlök, skivade gula löken, riven ingefära, brunt socker, honung, rostade sesamfrön, sesamolja, röda pepparflarn (efter tycke), salladslök och svartpeppar. 
Skiva entrecoten tunt och vänd ner i marinaden så, se till att marinaden täcker köttet. Marinera ett dygn under plast i kylskåp. 






 Köttet - bulgogin - ligger i marinad

Dag 2: 
  
Ris (för 4 personer), gärna klibbigt jasminris
200g (ca) shiitakesvampar, skivade
4 ägg
1 morot, skuren i fina strimlor
200g (ca) färska babyspenatblad
3 dl (ca) groddade, färska mungbönor
kryddsås * (samma sås för spenat som för mungbönor)
matolja till stekning

Turordning: 

Förberedelser av spenaten:
Koka upp vatten i en kastrull tillsammans med en nypa salt. 
Lägg ner spenatbladen och förväll hastigt i ca 30 sekunder. Häll av i durkslag, låt svalna. Krama ur spenaten lätt från överskottsvätska, lägg ner spenaten i en skål och häll över kryddsåsen*. 

Förberedelser av mungbönorna: 
Skölj hastigt av mungbönorna, plocka bort ev. dåliga groddar. Koka upp saltat vatten i kastrull och koka hastigt mungbönorna. Häll av och låt svalna. Lägg bönorna i en skål och häll över kryddsåsen*. 

Kryddsås för mungbönor och spenat:
2 tsk salladslök, finhackad
1 tsk vitlök, finhackad
0,5 tsk salt
2 tsk sesamfrön, rostade
2 msk sesamolja

Blanda samman ingredienserna för kryddsåsen och fördela såsen mellan spenaten och mungbönorna. Dessa grönsakskomponenter är nu färdiga att användas till rätten, ställ dessa åt sidan under tiden. 

Bibimbapsås

2 msk gochujangpasta* (finns i asiatiska importbutiker eller välsorterade stormarknader som t.ex. City Gross)
1 msk sesamolja
1 msk råsocker
1 msk vatten
1 msk sesamfrön, rostade 
1 tsk äppelcidervinäger
1 tsk vitlök, finhackad

*gochujang är en koreansk, fermenterad stark chilipasta, en smaktillsats

Blanda samman alla ingredienser till bibimbapsåsen i en skål och ställ åt sidan tillsvidare. 


 Gochujangsåsen färdig för bibimbapen

Koka riset.  Under tiden som riset kokar:
Strimla moroten fint i jämna strimlor. Skiva shiitakesvampen och stek grönsakerna lätt, var för sig, i lite matolja. Ställ grönsakerna åt sidan tills hela rätten är färdig att "monteras ihop". 
Stek äggen på medelvärme, försök få gulan att hålla ihop inför serveringen. Gulan ska gärna vara rinnande/krämig.
Ta upp det marinerade köttet och stek detta hög värme i snabba, korta omgångar (jag delade upp och stekte köttet i omgångar för att pannan inte skulle kylas ner för mycket och koka köttet istället för att steka det). 

Lite logistik och planering är bra till denna rätt!
 Dags att servera! Fördela riset i djupa skålar, fördela mungbönor, spenat, svamp, morötter och bulgogi runt om i separata högar på riset, toppa allt med ett stekt ägg. Skeda över/droppa över gochujangsåsen och servera. Ställ fram gochujangsåsen på bordet då de som äter troligen vill komplettera med såsen. Tillsätt ev. mer sesamolja om rätten känns för torr.


 


 Det kan vara svårt det här med vin till chilistark mat... vi hade ett
amerikanskt väldigt smakrikt, fruktigt vin som matchade jättebra!


Utan överdrift kan jag tillstå att detta blev bland det godaste som jag har tillagat! Vilka smaker, vilka kombinationer! Det må ha tagit tid men nästa gång går det mycket fortare. Tveksamheten mellan vilka recept som kändes mest genuina ledde fram till ovan angivna varor och tillvägagångssätt och jag är mer än väldigt nöjd. Hela familjen formligen slukade rätten på nolltid. Kanske skulle en infödd korean höja ett anmärkande finger här och var men det spelar ingen roll, jag gjorde verkligen det bästa jag kunde av de bästa varorna jag kunde uppbringa, jag fick ihop en rätt som smakade helt, helt fantastiskt - och faktiskt kanske lite, lite genuint koreanskt. Det är ju ändå det som räknas; att våga prova, att alla blev överraskade, nöjda och framförallt mätta. 
Och ja, vi alla åt med kniv och gaffel. För vi visste inte då vad vi vet nu, att de riktigt "initierade bibimbapätarna äter rätten med sked". Det var det första vi fick omtalat för oss ganska snart efter måltiden. Av en "initierad". Jaja, skeden får komma fram nästa gång och vem vet, kanske smakar det helt annorlunda då...

söndag 6 mars 2016

Stora Villamässan i Malmö 2016

 

Stora Villamässan i Malmö gick av stapeln den gånga helgen och vi var där tillsammans med väldigt många andra besökare. Här fanns allt och lite till man kan tänkas behöva när/om man bygger om eller bygger nytt hus eller bara vill greja lite i trädgården. Massor av inspiration och nyttosaker. Huslarm, utomhuspooler, växthus, husfasadsalternativ, garageportar, fönster, dörrar, verktyg, maskiner och framförallt trädgård och växter

 

Kaminer i olika storlekar och varianter fanns, jättespännande då vi själva planerar
att byta ut vår i dag värdelösa järnkamin i köket till nästa vinter. Trädgårds-
grus i olika form, storlek och färg - alltid inspirerande att kika på.

Odla svamp hemma själv med denna förpackning - kanske inte en helt
självklar sak på en villamässa men inte desto minde lockande speciellt
då försäljaren stekte färsk svamp i lokalen vilket gav förföriska dofter...

Det kändes som om det var mer av trädgårdsinriktade företag i år än föregående, kanske inbillade jag mig eller så var jag helt enkelt mer mottaglig för detta då planerna och trädgårdstankarna för vår egen trädgård upptar rätt stor plats för mig/oss just nu.  

Jag fick genast lust att planka denna idé rakt av till vår trädgård. En 
rökfylld damm med en krokodil vore vansinnigt roligt om än kitschigt..


 


Vi fick möjlighet att rådgöra med kunnig personal från Flyinge Plantshop om den avgränsande häck vi tänker plantera, vi pratade med arborister om stubbfräsning och trädnedtagning och vi rådgjorde även med olika företag om taktegelrengöring. Ett riktigt mysigt och givande besök!


torsdag 3 mars 2016

Värmande fisksoppa



Segdragen kyla utomhus är bra tillfällen att äta värmande mat som t.ex. soppor. Det var länge sedan jag gjorde en rejäl fisksoppa så det föll sig bra idag att servera just detta. Jag ville försöka ta av det jag redan hade och bara komplettera med några få saker som gick att hitta i det närmsta och väldigt lilla snabbköpet för att hålla det enkelt. Jag hade inte någon klassisk fiskbas/fiskfond och inte heller saffran men däremot lite annat vilket säkert skulle bli bra. Recepten på fisksoppor är otaliga men har ofta några gemensamma basingredienser vilket var utgångspunkten för mig idag. Dagens soppa blev väldigt uppskattad här hemma, speciellt då somliga är lite trötta på den klassiska saffranssmaken som alltså uteblev.
 Det här är vad jag hade och använde: 

Enkel fisksoppa (med vitlöksaioli)
4 pers

1 purjo, det vita finstrimlat
2 klyftor vitlök, finhackade
1 selleristjälk, finhackad
1 liten gul lök, hackad
1 msk tomatpuré
3 dl grädde
4 dl vatten 

3,5 dl räkfond (egengjord på sparade, frysta räkskal som kokats med vatten, skalen silats bort och vätskan reducerats till ca 5 dl smakrik räkfond)

200g (färdigskalad vikt) räkor
500 g lax skuren i kuber om ca 2x2cm
olivolja
1,5 tsk Renée Voltaires lantbuljong
1,5 dl vitt vin
0,5 msk Bongs hummerfond
cayennepeppar
1-2 msk smör
aromatiskt Guerande-salt (inköpt i Frankrike i somras, går alldeles säkert att ersätta med vanligt flingsalt eller annat havssalt)
nymalen svartpeppar

... och så är gjorde jag: 

Först hackade och strimlade jag purjo, lök, vitlök och selleri. Sedan hettade jag upp olivolja i en djup kastrull och fräste grönsakshacket tills det mjuknat och fått en aning färg. Därpå tillsatte jag tomatpurén, vinet, vattnet, grädden, hummerfonden och räkfonden. Detta fick koka upp och sedan puttra 10-15 minuter. Under tiden kryddade jag med saltet och pepparn. 

 Grönsakshacket fräses

 "Guerandesalt" ett fantastiskt aromatiskt havssalt som jag köpte på
 en gatumarknad i en fransk kuststad i somras

 När allt puttrat samman en stund hällde jag ner detta i en mixer och mixade allt till en slät, krämig soppa som sedan hälldes ner i kastrullen igen och fick puttra mycket svagt. Här smakade jag av, tillsatte smöret och pudrade med cayennepeppar. Soppan var i princip färdig sånär som på huvudingredienserna; lax och räkor. 
Alldeles vid slutet lade jag ner de skurna laxkuberna, nu fick inte soppan koka utan bara sakta sjuda mycket kort för att tillaga laxen. Slutligen hällde jag ner räkorna som också fick värmas mycket försiktigt innan soppan sedan serverades.
 Under tiden som jag lagade soppan var Ä.H behjälplig med att göra vitlöksaioli, ett för mig alldeles nödvändigt tillbehör när man ska äta fisksoppa.

Kommentarer och tankar kring fisksoppor: 
Ibland upplever jag att man blir serverad fisksoppor där vissa ingredienser inte är till sin fördel eller slår igenom alldeles för mycket.  Jag tänker till exempel på när hummerfonden har fått ta sig för stora uttryck och gömmer de andra smakerna i soppan. Eller när grönsakerna inte har fått chans att tillagas tillräckligt utan är nästan råa i mitten eller som värst, när fisk-och skaldjuren fått koka för länge och är överkokta. Min filosofi är att man ska våga ta bort kastrullen från värmen mycket tidigare än vad man tror för att undvika överkokning. Detta fungerade även idag, fisken blev fantastiskt bra och då använde jag faktiskt frusen, upptinad lax i portionsbitar (jag föredrar att laga mat på färsk fisk nämligen...)
För mycket vin eller vin som inte fått koka in ordentligt är inte heller så roligt att få i en fisksoppa.

Personligen är mina favoritfisksoppor krämiga och gärna slätmixade där
fisk-och skaldjuren får spela huvudrollerna. Här toppad av makens makalöst
 goda vitlöksdoftande aioli och färsk baguette.  

onsdag 2 mars 2016

Pecannötspaj

Få saker på denna jord är så goda som en riktigt bra gjord pekannötspaj. Det är en sådan perfekt kombination av strukturer, smaker och sötma. Jag är riktigt, riktigt svag för det mesta med pekannötter i. 
Någon gång under de gångna veckorna gjorde jag en pekannötspaj efter att ha letat runt efter "det ultimata receptet". Jag tog bilder på pajen för ett blogginlägg men receptet jag följde har helt försvunnit. 
Jag gör ett inlägg i alla fall om pajen; recepten skiljer sig oftast inte så mycket, jag länkar till ett recept här som känns väldigt likt det jag själv använde.  I receptet anges corn syrup som jag dock inte använde (corn syrup är oerhört omdiskuterat och det finns spaltmeter att läsa om detta på nätet). För övrigt finns inte corn syrup att hitta (vad jag vet) i butikerna. Jag vill minnas att jag gjorde en variant av hälften sirap och hälften flytande honung istället.

Innan gräddning

 Till pajdegen använde jag, av någon outgrundlig anledning, färdigköpt pajdeg från ICA. Jag kan inte begripa varför jag gjorde det; det var ett stort misstag, ett kardinalfel och pajdegen smakade HEMSKT, konsistensen var gräslig! Mitt råd är att aldrig - aldrig - aldrig köpa färdiggjord pajdeg. I synnerhet inte från ICA (som jag annars är jättenöjd med).  Man har allt att vinna på att lägga lite tid på att knåda  egen deg på riktigt smör och utan tillsatser. Dessutom är pajdeg lite av en religion, degen ska behandlas varsamt, vara kyld och inte hanteras för mycket med varma händer osv. Vattnet som ska blandas ner ska vara iskylt helst med hjälp av isbitar osv. Detta rimmar illa med att frakta en fabriksgjord deg från affären (där den har legat i flera dagar) och sedan hem i en varm bil. Och så vidare...

 
Efter gräddning

I receptet länkat ovan finns även angivet 3 matskedar honungswhisky vilket jag hällde ner och resultatet blev himmelskt. Vilken fantastiskt smaksättning!   
Trots den gräsliga pajdegen blev fyllningen ändå vansinnigt god, rent himmelsk. Krunchiga nötter i sötklibbig fyllning tillsammans med len vispgrädde....

Jack Daniel's duger bra till matlagning 
och bakning men inte riktigt mer... Denna variant
med honung blev jättebra i pajen!