torsdag 31 mars 2016

Att gräva sig ett dike

Det är just det vi har gjort den sista veckan, rättare sagt, Ä.H är den som varit flitig med spaden. Längs ena hörnan av vår tomt har vi ett parti gräsmatta som vetter precis mot vägen, i en korsning. Det är inte en gräsmatta vi direkt använder men det är ändå en del av tomten. Den här gräsmattan som gärna används av diverse förbipasserande, både tvåbenta och fyrbenta, som inte orkar gå ända ut i hörnans 90-gradiga vinkel. Jag kan förstå att gräsmattan uppfattas lite som en allmänning p.g.a sitt läge men den är dock en del av vår tomt och vi har länge planerat att sätta en häck längs vägens/hörnans utformning, just för att göra gräsmattan mer tydlig som tomt. 
Grannen tvärs över gatan har dessutom en häck som löper längs hela vägsträckningen och vår tanke har även varit att det kommer bli vackert om vägen ramas in på båda sidor av varsin häck. 
Sträckningen som skulle planteras uppmättes till 40 hela meter faktiskt ganska exakt. Och Ä.H han grävde... och grävde. Det var ett drygt arbete utan tvekan. Trots diverse mindre stenar var jorden riktigt fin här och skulle kunna återanvändas tillsammans med ny, näringsrik och härlig jord som skulle inköpas. För jord skulle det gå åt...! 
Efter sisådär 20 handgrävda metrar dike råkade vi på en granne som visade sig ha en egen liten grävmaskin. Eftersom frågan alltid är fri passade vi på att fråga om han kunde tänka sig att åta sig arbetet med att gräva ut resten av diket åt oss vilket han gladeligen gjorde - och dessutom samma kväll. Plötsligt stod vi med 40 meter färdiggrävt dike! Den del som grävmaskinen grävde var betydligt mer stenig än den handgrävda delen, det hade varit näst intill ogörligt att handgräva denna.
 
 

 Under planerings-och grävarbetet passade vi på att läsa in oss ordentligt på tillvägagångssätt för planteringen. Vi var även i ett tidigt skede på Flyinge Plantshop för rådfrågning; vi hade med oss en mängd frågor och ett par ritningar på området, allt för att försöka få all nödvändig information om sådant som var helt nytt för oss, totalt oerfarna på området häckplantering. 
Flyinge Plantshop är en guldgruva; här finns en otroligt kunnig och hjälpsam personal som verkligen kan vägleda in i minsta detalj. Inga frågor är för dumma! Det var även hos Flyinge Plantshop som vi sedan förbeställde alla drygt 150 plantorna som vi behövde till vår häck. 

Dagen innan den tänka planteringen hämtade vi alla plantor tillsammans med ett oräkneligt antal säckar jord/jordförbättrande. Plantorna vi beställd var avenbok, samma sort som grannen över gatan har. Plantorna var s.k "barrotade", de kom alltså inte i kruka och plantorna skulle stå i vatten flera timmar, helst över natten, innan plantering. 


 Härligt med goda grannar; den ene med egen grävmaskin (bild till vänster) och den andre med
egen traktor + skopa som kunde ta hand om massa sten m.m åt oss

Dagen för planteringen steg vi upp i ottan; vi förstod att det skulle ta ansenlig tid och ork att få plantorna på plats. Dikena skulle fyllas med jord, både den gamla (nu upprensade) samt all nyinköpt jord som blandades om. Ett riktsnöre sattes upp och sedan lades mallen ut för hur tätt plantorna skulle sättas. Vi varje mallmarkering grävdes ett håll som plantan sattes ner i, hålet fylldes igen och nytt hål grävdes. 
Så höll vi på, i 40 meter och i väldigt många, långa timmar. Vädergudarna var med oss och en och annan granne stannade till med antingen bil eller till häst för att heja på och komma med uppskattande ord. Det kändes bra, det synliga resultatet blev verkligen direkt "synligt" även om häcken fortfarande är låg och inte bladgrön. 

 Vi har världens bästa grannar! Här är grannen-med-traktorns ständige
vapendragare som älskar att sitta i förarhytten när husse kör traktorn.

 Själva planteringen gick förhållandevis snabbt; all förberedelse betalade sig och det kändes som om vi kunde erbjuda plantorna en riktigt fin och bra plats att växa på.




Slutligen sattes bambukäppar ner vid varje planta som ska fungera som stöd under uppväxten. Varje planta band vi sedan upp med elastiska plastband vi köpte på Flyinge Plantshop. En 50 meter lång specialdroppslang inhandlades, denna slang kan grävas ner lite lätt under jord och ligga ute året runt. På så sätt kan vi lättare bevattna häckområdet som är väldigt långt.

 Häcken löper under en ortsskylt men kommer inte skymma denna, 
häcken växer i en hörna/korsning av vägen  och då får en häck
aldrig överstiga 80cm, sikten för trafikanterna är viktig att tänka på.

Varje planta bands slutligen upp med minst ett plastband som knöts med två knutar. Vi planterade 150 plantor; det betyder att vi  har knutit 300 knutar. Då har jag inte räknat in de plantor som fick två plastband som också knöts med två knutar. Allt knäböjande och knytande har fullständigt kramat musten ur oss. För att inte tala om grävarbetet och jordrensningen och alla grästuvor som skulle bort tillsammans med stenarna. 
Det är två väldigt, väldigt trötta människor i soffan i kväll.    




 

1 kommentar:

  1. Tungt trädgårdsarbete med hjälp från ovan!
    Nisse

    SvaraRadera