torsdag 26 oktober 2017

Nästa stopp: ytterdörren



Så här såg entrén ut till vårt hus när vi köpte det i Skåne för dryga tre år sedan. Huset är byggt på sent 1800-tal och har genom åren renoverats lite hit och lite dit, lite här och lite var. Ytterdörren var i sig ett riktigt sorgligt kapitel.


För det första var färgen rejält blekt, matt och ledsen. Ytskiktet bestod av något gräsligt, plastaktigt material jag-vet-inte-vad-för-något, men det gjorde ont i hjärteroten att se det gamla charmiga huset utrustad med en sådan smaklöshet.


På bilden ovan syns tydligt hur alla fogar och vinklar var spruckna och skadade, ändå kan dörren inte ha suttit där mer än 15-20 år. Spröjsarna hängde på trekvart och föll ofta av ner på trappsteget.
Ovanför dörren satt (och sitter tyvärr fortfarande) ett gigantisk tak på tunna träpelare. Mellan pelarna var det (se första bilden) en orgie i smaklöshet: staketplank utformade enligt ren allmogeyra.  En total missmatch! 

Detta tak var säkert uppsatt med en god tanke; nämligen att skydda dörren mot väder och vind. Dock är taket (som alltså sitter kvar) alldeles för stort och oproportionerligt i förhållande till huset. Taket skjuter ut från huskroppen som just här redan är en smalare utbyggnad. Det här har stört oss från första stund men det är ju faktiskt saker som går att åtgärda. 
Detta tak ska alltså bort, ingen tvekan om den saken. Istället ska vi skaffa någon form av mer anpassat tak som passar husets stil och karaktär. Framförallt ska allmogeglädjen bort helt. 
Tills dess får vi leva med fultaket, men staketplanken har jag slitit bort. Jag orkade faktiskt inte se dem varenda gång jag ska gå in eller ut. 

Så här såg det ut efter att staketplanken togs bort

Ett annan "renovering" som gjorts någon gång i tiden är de två partierna med betongglas på vardera sidan om ytterdörren, se bilden ovan. Jag har sett bilder på hur husets orginalfönster såg ut en gång i tiden här och det var minsann inga betongglas. Jag kan faktiskt inte begripa (eller förlåta) den person som förstörde husets karaktär på detta sättet. Helt ofattbart. Jag ogillar verkligen betongglas i största allmänhet men kan acceptera det i rätt miljö. Detta är sannerligen inte rätt miljö. 
Så, detta har alltså varit ett projekt för oss under en lång tid (förutom alla de andra projekten); byte av ytterdörr samt byte av betongglasen.

Dörrens insida, också den i något plastigt, formpressat material

För en tid sedan vände vi oss still en firma som tillverkar både dörrar och fönster. Tillsammans kunde vi utforma en ny ytterdörr som var betydligt mer stil-och tidsanpassad till huset och så lade vi en beställning. Kanske behöver jag inte säga det men jag gör det i alla fall; den nya dörren tillverkades i trä och inget plastmaterial. Vi valde samma röda färg som huset i övrigt har på fönster och andra detaljer. Vi valde klarglas istället för det vattrade cotswoldglaset i den plastiga dörren, också här en tanke om att flirta med husets aktningsvärda ålder. 
Så här blev den nya dörren:

 Utsida


 Insida

Skillnaden blev omedelbar. Det var som om huset nu kunde resa på ryggen och sträcka sig med en stolt suck. Otroligt vad en ny dörr kan göra! Det som inte är klart ännu är de plåtbleck som ska sättas kring kanter och tröskel, det ska komma en plåtslagare inom en "obestämd framtid" lät byggfirman meddela. (Suck, dessa hantverkare....)
Nedan har jag lite jämförande bilder "före och efter" bytet. 


Bild 1 och 2:  före och efter bytet

 
 Bild 1 och 2: före och efter bytet

 
     Bild 1 och 2: före och efter bytet av ytterdörren.                  

 
Taket ja, det ger mig mer gråa hår än vad jag redan har. Men det kommer en dag.... ser ni vad som mer har hänt på bilderna ovan?
Jajamensan, betongglasen är borta och ersatta med riktiga fönster! 
Samtidigt som vi beställde dörren beställde vi även nya, riktiga fönster till de små hålen. Det är inte helt som huset såg ut i originalutförande (då var fönstergluggarna bredare) men nära på.
Även här har "plåtis" lite arbete att färdigställa.  
Se nedan för detaljbilder: 


Före och efter inifrån




Före och efter utifrån (en murare är i färd med att mura skador osv)

Vi tyckte detta gav ett rejält lyft för hela fastigheten. Att äntligen slippa se betongglaset vareviga dag har varit en ren fröjd!

Dörr och fönster: DOFAB
Dörrhandtag: Qvesarum 



1 kommentar:

  1. Ser ingen större skillnad så här på bild.
    Fint med ny dörr.
    Oscar

    SvaraRadera