lördag 21 oktober 2017

...så har vi flyttat in....

....på övervåningen sedan förra inlägget. Inläggen haglar ju inte direkt men nu har jag äntligen lite uppdateringar kring renoveringen att komma med.

Vi har nu äntligen fått ett sovrum igen och slipper kvarta i det allmänna tv-rummet som har varit läger för oss under den långa tid som det tagit att färdigställa (mja, nästan i alla fall) övervåningen. I förra inlägget beskrev jag arbetet med att lösa klädförvaringen och detta garderobssystem finns alltså nu i sovrummet. 

Här kommer just denna del av renoveringen i bilder:


Den del av övervåningen som nu blivit ett enda stort sovrum var tidigare två långsmala rum bredvid varandra. 





 Vi tog bort den separerande väggen mellan rummen och genast såg vi hur fantastiskt det skulle bli med ett enda större rum här. 


Så påbörjades arbetet med att ta bort all befintlig vägg-, tak- och golvbeklädnad, lager för lager. Jag har tidigare tagit upp lite om detta här och var i olika inlägg så jag ska inte upprepa mig. 


 Hela övervåningens golv behövdes rikta upp vilket gjordes, sedan tillkom isolering av hela golvytan, se bilden ovan.


När golvskivorna sedan lades på kändes det nästan som om vi var färdiga; det var så härligt att se hur rummet växte fram med nya fräscha material. Ny elektricitet drogs över hela övervåningen och även rör till elementen som skulle installeras. Tidigare fanns ingen uppvärmning av övervåningen utan det har varit utplacerade element med direktverkande el som skött den saken... ingen vinstmaskin direkt!  
I inlägget här beskrev jag hur hela övervåningen slutligen spacklades, grundmålades och slutmålades; det var då vi stötte på en rejäl puckel med målarfirmans undermåliga jobb. Vi anlitade ny målarfirma och fick göra om allt målarjobb vilket blev dyrare och mer tidskrävande än vad vi hade planerat. Men det blev fint!!

Vi köpte golvlister och målade dem under sommaren; på Byggfabriken kan man köpa fantastiska lister som passar helt i stil med husets ålder (till skillnad från de vanliga byggvaruhusens väldigt begränsade och otidsenliga utbud på lister). Sedan pysslade vi med att såga till och sätta upp dem under lång, lång tid (ett moment ingen av oss gillar det minsta, med betoning på minsta!)

Hos en lokal snickare fick vi måttbeställa alla fönsterbrädor då inga av fönstrens mått överensstämde med de färdiga fönsterbrädor ute i handeln. Snickaren kunde dessutom anpassa färg och utförande som skulle passa till de golv vi hade lagt in på övervåningen.

 En av fönsternischerna med nya fönsterbrädan


 Samtliga fönsterbrädor är tillverkade i trä med ett skikt ljustonad ekfanér för bästa resultat. 

Sovrummets sista detalj blev klart för en dryg vecka sedan, nämligen uppvärmingen. Rörmokaren var här och drog klart alla rör och installerade elementen med vattenburen värme. Vi sover som kungar och trivs otroligt bra med allt i sovrummet, katten också som numera tillbringar all sovande tid på sängen...


Klädställning: Rackbuddy
Golv: Berg och Berg (Norrlands Furu XXL extra vit)  
Vägglampor: Watt och Veke 
Katt: klassisk bondkatt, lokalt född (försäkra alltid ditt husdjur!)
Dörr: gammal återvunnen och renoverad dörr inköpt hos 
Gorm Byggnadsvård, Österlen 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar