söndag 22 oktober 2017

Övervåningens allrum färdigt

Jag försöker hålla ångan uppe efter gårdagens blogginlägg, här kommer nästa inlägg och uppdatering. Jag fortsätter med renoveringen och här finns en hel del bilder att kika på. 
Jag gjorde några inlägg om övervåningens renovering i mars/april förra året men jag kom faktiskt aldrig till någon slutuppdatering mer än den jag gjorde igår om vårt nya sovrum. 
 Så här såg det större rummet på övervåningen ut när vi köpte huset:


Tjusiga plafondlampor  (eller inte!)

Vad som inte riktigt syns på bild är hur skevt och knarrigt det (urfula - gräsliga!) golvet var....  Hur gräsliga (pressade i papp??) "golvlister" hade fästs på de slarvigt tapetserade (hemska - flammiga tapeter!) bågnande väggytorna.... och hur enkla fönsterbrädor (obestämbart material och färdigmålade i hemsk vaniljsåsaktig nyans) hade fästs med synliga vinkeljärn. Och så vidare...


Det fanns ett sovrum som hade denna "spännande" tapet (bilden ovan) samt med svarta klistermärkesdekorationer på garderobsdörrarna och den lilla dörren som ledde in till kattvinden (bilden nedan). Alla ytmaterial var plywoodskivor och liknande.



Det lilla rummets två fönster vette mot väster och erbjöd utsikt mot de allra vackraste solnedgångar man kan ha här ute på landsbygden -  solnedgångar som vi aldrig kunde njuta av då husets utformning såg ut just så här; ett trångt rum utan uppvärmning (förutom elementen med direktverkande el som kunde ställas in såklart). 


Kattvinden var trång, mörk (som tagen ur en höstlovsmysig skräckfilm) med extra mycket damm, se bilden nedan. 


 Renoveringen började med att vi själva tog ner hela övervåningens alla vägg-, tak- och golvmaterial för att spara både tid och pengar för byggfirman som sedan skulle utföra ombyggnationen av övervåningen.
Planka för planka, skiva för skiva tuggade vi oss igenom allt och om detta finns det att kika på från inläggen i mars/april i år. 

 


 
Fönstren i rummet med den hemska fondtapeten men utsikten mot solnedgångarna

 För att försöka illustrera hur denna del av övervåningen såg ut när vi köpte huset kommer här en annan bild nedan;  bakom väggen (där soffan i turkos sammet står) går trappan till nedre plan ner. Rakt fram står på bilden en annan, svart soffa. Bakom den är en vägg - detta är väggen som skar av övervåningens utrymme, tvärs mellan husets två långsidor. Bakom denna vägg var alltså rummet-med-den-hemska-fondtapeten
Allt kändes oerhört fel, kyffigt och daterat, söderfönstren till trots.


Vi tog alltså ner denna vägg, öppnade upp för att skapa ett stort rum så småningom. Så här såg det ut under rivningen av väggen:


 

 På bilden ovan öppnades rummet upp och liksom kattvinden. De gamla gabondörrarna (huuuu) togs skyndsamt bort och tro det eller ej, men det finns folk som vill ha dem..!
Väggen längs trappan togs bort (liksom andra väggar).
När allt var utrivet och förberett kom byggfirman och tog vid där vi hade avslutat. Elektrikern kom och drog helt nya elledningar över hela planet samt rörmokaren som drog rör för elementen.

Golvskivor,väggskivor, isolering och reglar bars upp. Det byggdes och grejades och det var byggdamm precis överallt. Det var några jobbiga veckor med spring av hantverkare fram och tillbaka men väldigt efterlängtat. Vårt stora rum började ta form och vi anade hur fantastiskt härligt det kunde bli till slut. 



När vi slutligen själva lade golvet var vi överlyckliga, utmattade och väldigt, väldigt nöjda.
Nu har vi stora rummet/allrummet klart och har flyttat in även här. Så här blev det, se bilden nedan:



Fondtapet: Mulberry "Bohemian Travels"
Golv: Solidfloor "Nordic"

2 kommentarer:

  1. Förstår att ett enormt arbete ligger bakom denna förvandling.
    Magiskt.
    Anna H

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det har kostat rätt hårt på både tålamod, ryggar och på det goda humöret. Men i slutändan har det ju varit värt det... Tack Anna!

      Radera