lördag 9 februari 2013

Receptförfrågan pilgrimsmusslor


PILGRIMSMUSSLOR MED PASTA I SÅS MED VÄSTERBOTTENOST


4 personer

600g pilgrimsmusslor (jag köpte ICAs förpackning med frusna musslor à 200g)
Västerbottenost att riva, ca ett par dl
5 dl matgrädde
smör
schalottenlökar, ett par, hackade
vitlöksklyftor, 4 st, varav ett par hackas och ett par pressas
fiskfond – en skvätt, ca matsked (t.ex. Bong)
salt, peppar
olivolja
persilja

färsk pasta för 4 personer

Tina pilgrimsmusslorna (ca 10 tim i kylskåp eller gör som jag; lägg fryspåsen i kallt vatten, tinar på 30 minuter). Ta ut musslorna, lägg på dubbelvikt papper och torka lätt med annat dubbelvikt papper ovanpå så att musslorna nästan är helt torra.
Häll två - tre dl olivolja i en skål, pressa två av vitlöksklyftorna i olivoljan och rör om. Lägg ner musslorna och marinera 1-2 timmar.
Förbered pastavattnet.
Hacka de andra vitlöksklyftorna och schalottenlöksklyftorna, stek mjuka och lätt genomskinliga i smör. Ös på matgrädden och koka försiktigt under omrörning, krydda med salt, peppar, persiljan och fiskfonden. Riv västerbottenosten och häll ner i såsen, rör om så den smälter.
Låt såsen sjuda medan pastan lagas klart. Häll av pastan, blanda med såsen och förbered serveringen.

Ta upp pilgrimsmusslorna ur oljemarinaden, lägg på nytt papper och klappa av överflödig olja.
Hetta upp ett stekjärn ordentligt, häll i en skvätt olja att steka i.
Stek musslorna på medelhög-hög värme, max 2 minuter per sida. Under tiden serveras pastan med såsen på tallrikarna och när musslorna är klara läggs de på respektive tallrik. För att musslorna ska smaka bäst får de INTE stekas för länge, när man petar på dem ska man känna att den innersta kärnan fortfarande är lite rå/dallrande. Om musslorna steks för länge blir de oätliga. De hinner ”efterstekas” på tallriken av resterande stekvärme och blir klara innan de kastas ner i strupen. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar