Dock har jag förstått att tofu faktiskt används ofta och av många, framförallt i det asiatiska köket. Asiatisk mat är ju något jag dessutom älskar och lagar ofta så gott jag kan med de medel och varor som finns här så varför skulle jag inte våga prova tofu...?
Ibland måste man möta sina inre demoner...
Häromsistens hade jag ett recept på någon rätt som verkade så himla läcker och till den skulle man ha en bit tofu. Jag köpte en bit förstekt, japansk tofu som såg ut att vara ... i alla fall ätbar. Jag lagade rätten (som jag har glömt vad det var) men hur som helst; utfallet av tofun var faktiskt långt över förväntan! Tofuns mild smak passade jättebra till resten av grönsakerna och allt blev jättegott! Stolt som en tupp över mitt mod att prova tofu hittade jag ännu ett recept som verkade gott. Till detta recept skulle man ha äggtofu. Jag blev ju nyfiken på var jag kunde hitta denna typ av tofu men insåg snart att det skulle vara svårt. I alla fall med kort varsel, det är möjligt att specialbutiker med asiatisk matimport i Malmö skulle vara ett alternativ för mig här nere i Skåne.
Istället hittade jag ett recept på äggtofu på youtube som verkade väldigt lätt. Jag valde att göra enligt detta recept; här är vad man ska ha för ingredienser och hur man går till väga:
Äggtofu
6 ägg
1/8 tsk salt
300 ml sojamjölk (osötad, jag hittade dock vanlig sojamjölk som faktiskt hade lite socker i sig och det gick jättebra)
ångkokningsinsats av något slag till kastrull
Vispa äggen ordentligt. Tillsätt sojamjölken och fortsätt vispa. Tillsätt salt och blanda. Sila blandningen genom en finmaskig sil för att få bort ev. mindre klumpar. Häll blandningen ner i ett kärl (som tål ångkokning) som kan ångkokas i en kastrull (jag använde en plåtskål som fick stå på en ångkokningsinsats av bambu i en kastrull).
Ångkoka på svag värme i ca 25 minuter (ev. något längre om blandningen inte har stelnat). I videon säger man att om man ångkokar på för hög värme eller ångkokar för länge får man en tofu som har mycket luftbubblor och torr konsistens, värt att tänka på.
Låt tofun svalna i sin form innan den tas ur sin form. Äggtofun är nu redo att användas i matlagning. Mitt tips är att man gör äggtofun dagen innan man avser att använda den i någon maträtt, just för att den ska hinna stelna och framförallt svalna innan man kan skära upp den i bitar. Självklart kan man göra tofun samma dag man ska ha den i en maträtt men då får man vänta några timmar emellan.
Mer om vad jag hade min äggtofu till i nästa bloggrecept.
Detalj av snittet genom min färdiga äggtofu. Jag vet inte om det är "lagom" med
lufthål eller alldeles för mycket; tofun blev i alla fall inte alls torr utan
väldigt saftig och fin
Tofun uppskuren i bitar
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar