söndag 17 januari 2016

Äggtofun kommer till användning

Som jag utlovade i senaste receptet om äggtofu kommer här det recept som jag använde äggtofun till. 
Jag hade alltså gjort äggtofun dagen innan och nu var det bara att ta fram äggtofun ur kylen. Jag hade tidigare hittat ett recept på Stir-Fried Japanese Tofu på webbsidan foodrepublik.com som för övrigt har en massa spännande recept att pröva på. Här är receptet (något reviderat efter svenska mått) och hur man går till väga: 


Snabbstekt japansk äggtofu med grönsaker  
3-4 personer


250g äggtofu (vilket var hälften av den äggtofu jag hade gjort dagen innan)
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 grön paprika, skuren i kuber (jag använder själv enbart gul, röd eller orange paprika)
12 shiitakesvampar, skivade (
shiitake är lite mer smakrik än vanliga champinjoner, jag rekommenderar verkligen shiitake till denna rätt)
1 tsp mörk, japansk sojasås
1 tbsp ostronsås
½ tsk kycklingbuljong
1 knapp tsk majsstärkelse
2 msk vatten (+ ytterligare lite vatten när såsen görs klar)
neutral stekolja (alltså inte olivolja)


Blanda sojan, ostronsåsen, kycklingbuljongen, majsstärkelsen och vattnet i en liten skål, blanda till slät konsistens. Ställ skålen åt sidan. 
Skär upp tofun i kuber, hantera tofun försiktigt då den är lätt att mosa vid hanteringen. 
Hetta upp ett par matskedar olja i en stekpanna på hög värme, lägg i tofun och låt fräsa några minuter så att tofun bryns på sidorna. Ta försiktigt upp tofun ur pannan och ställ åtsidan. 

 Tofun steks i stekpannan

Häll ner ytterligare olja i pannan och sänk värmen, stek nu shiitakesvampen tills den mjuknar. Häll ner paprikan och även vitlöken, se till att vitlöken inte bränns. Stek kort; en halv till en minut beroende på hur krispig paprika man önskar ha. Lägg ner tofun ingen och sist, häll på såsen och blanda varligt. Låt tjockna vilket går fort, tillsätt ev. mer vatten för att "såsa till" rätten lite. 

Servera till nykokt ris.

Jag använde röd paprika då jag inte tycker om grön paprika. 

Jag var som sagt otroligt skeptisk till hela tofu-idén och jag agerade ensam försökskanin på rätten. Men den blev verkligen jättegod; tofun var silkeslen och mjuk, rätten i övrigt smakrik men inte stark utan däremot mild. Shiitakesvampen smakade fantastiskt till! Lillebror var framme och ville ha han också, när han hade smakat bad han mig att göra om rätten redan nästa dag så att han kunde få den till middag. Det passade perfekt eftersom jag faktiskt hade hälften av äggtofun kvar sedan dagen innan. 

 Dag två lagade jag ris och använde gul paprika. Det smakade underbart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar