torsdag 26 oktober 2017

Nästa stopp: ytterdörren



Så här såg entrén ut till vårt hus när vi köpte det i Skåne för dryga tre år sedan. Huset är byggt på sent 1800-tal och har genom åren renoverats lite hit och lite dit, lite här och lite var. Ytterdörren var i sig ett riktigt sorgligt kapitel.


För det första var färgen rejält blekt, matt och ledsen. Ytskiktet bestod av något gräsligt, plastaktigt material jag-vet-inte-vad-för-något, men det gjorde ont i hjärteroten att se det gamla charmiga huset utrustad med en sådan smaklöshet.


På bilden ovan syns tydligt hur alla fogar och vinklar var spruckna och skadade, ändå kan dörren inte ha suttit där mer än 15-20 år. Spröjsarna hängde på trekvart och föll ofta av ner på trappsteget.
Ovanför dörren satt (och sitter tyvärr fortfarande) ett gigantisk tak på tunna träpelare. Mellan pelarna var det (se första bilden) en orgie i smaklöshet: staketplank utformade enligt ren allmogeyra.  En total missmatch! 

Detta tak var säkert uppsatt med en god tanke; nämligen att skydda dörren mot väder och vind. Dock är taket (som alltså sitter kvar) alldeles för stort och oproportionerligt i förhållande till huset. Taket skjuter ut från huskroppen som just här redan är en smalare utbyggnad. Det här har stört oss från första stund men det är ju faktiskt saker som går att åtgärda. 
Detta tak ska alltså bort, ingen tvekan om den saken. Istället ska vi skaffa någon form av mer anpassat tak som passar husets stil och karaktär. Framförallt ska allmogeglädjen bort helt. 
Tills dess får vi leva med fultaket, men staketplanken har jag slitit bort. Jag orkade faktiskt inte se dem varenda gång jag ska gå in eller ut. 

Så här såg det ut efter att staketplanken togs bort

Ett annan "renovering" som gjorts någon gång i tiden är de två partierna med betongglas på vardera sidan om ytterdörren, se bilden ovan. Jag har sett bilder på hur husets orginalfönster såg ut en gång i tiden här och det var minsann inga betongglas. Jag kan faktiskt inte begripa (eller förlåta) den person som förstörde husets karaktär på detta sättet. Helt ofattbart. Jag ogillar verkligen betongglas i största allmänhet men kan acceptera det i rätt miljö. Detta är sannerligen inte rätt miljö. 
Så, detta har alltså varit ett projekt för oss under en lång tid (förutom alla de andra projekten); byte av ytterdörr samt byte av betongglasen.

Dörrens insida, också den i något plastigt, formpressat material

För en tid sedan vände vi oss still en firma som tillverkar både dörrar och fönster. Tillsammans kunde vi utforma en ny ytterdörr som var betydligt mer stil-och tidsanpassad till huset och så lade vi en beställning. Kanske behöver jag inte säga det men jag gör det i alla fall; den nya dörren tillverkades i trä och inget plastmaterial. Vi valde samma röda färg som huset i övrigt har på fönster och andra detaljer. Vi valde klarglas istället för det vattrade cotswoldglaset i den plastiga dörren, också här en tanke om att flirta med husets aktningsvärda ålder. 
Så här blev den nya dörren:

 Utsida


 Insida

Skillnaden blev omedelbar. Det var som om huset nu kunde resa på ryggen och sträcka sig med en stolt suck. Otroligt vad en ny dörr kan göra! Det som inte är klart ännu är de plåtbleck som ska sättas kring kanter och tröskel, det ska komma en plåtslagare inom en "obestämd framtid" lät byggfirman meddela. (Suck, dessa hantverkare....)
Nedan har jag lite jämförande bilder "före och efter" bytet. 


Bild 1 och 2:  före och efter bytet

 
 Bild 1 och 2: före och efter bytet

 
     Bild 1 och 2: före och efter bytet av ytterdörren.                  

 
Taket ja, det ger mig mer gråa hår än vad jag redan har. Men det kommer en dag.... ser ni vad som mer har hänt på bilderna ovan?
Jajamensan, betongglasen är borta och ersatta med riktiga fönster! 
Samtidigt som vi beställde dörren beställde vi även nya, riktiga fönster till de små hålen. Det är inte helt som huset såg ut i originalutförande (då var fönstergluggarna bredare) men nära på.
Även här har "plåtis" lite arbete att färdigställa.  
Se nedan för detaljbilder: 


Före och efter inifrån




Före och efter utifrån (en murare är i färd med att mura skador osv)

Vi tyckte detta gav ett rejält lyft för hela fastigheten. Att äntligen slippa se betongglaset vareviga dag har varit en ren fröjd!

Dörr och fönster: DOFAB
Dörrhandtag: Qvesarum 



söndag 22 oktober 2017

Övervåningens allrum färdigt

Jag försöker hålla ångan uppe efter gårdagens blogginlägg, här kommer nästa inlägg och uppdatering. Jag fortsätter med renoveringen och här finns en hel del bilder att kika på. 
Jag gjorde några inlägg om övervåningens renovering i mars/april förra året men jag kom faktiskt aldrig till någon slutuppdatering mer än den jag gjorde igår om vårt nya sovrum. 
 Så här såg det större rummet på övervåningen ut när vi köpte huset:


Tjusiga plafondlampor  (eller inte!)

Vad som inte riktigt syns på bild är hur skevt och knarrigt det (urfula - gräsliga!) golvet var....  Hur gräsliga (pressade i papp??) "golvlister" hade fästs på de slarvigt tapetserade (hemska - flammiga tapeter!) bågnande väggytorna.... och hur enkla fönsterbrädor (obestämbart material och färdigmålade i hemsk vaniljsåsaktig nyans) hade fästs med synliga vinkeljärn. Och så vidare...


Det fanns ett sovrum som hade denna "spännande" tapet (bilden ovan) samt med svarta klistermärkesdekorationer på garderobsdörrarna och den lilla dörren som ledde in till kattvinden (bilden nedan). Alla ytmaterial var plywoodskivor och liknande.



Det lilla rummets två fönster vette mot väster och erbjöd utsikt mot de allra vackraste solnedgångar man kan ha här ute på landsbygden -  solnedgångar som vi aldrig kunde njuta av då husets utformning såg ut just så här; ett trångt rum utan uppvärmning (förutom elementen med direktverkande el som kunde ställas in såklart). 


Kattvinden var trång, mörk (som tagen ur en höstlovsmysig skräckfilm) med extra mycket damm, se bilden nedan. 


 Renoveringen började med att vi själva tog ner hela övervåningens alla vägg-, tak- och golvmaterial för att spara både tid och pengar för byggfirman som sedan skulle utföra ombyggnationen av övervåningen.
Planka för planka, skiva för skiva tuggade vi oss igenom allt och om detta finns det att kika på från inläggen i mars/april i år. 

 


 
Fönstren i rummet med den hemska fondtapeten men utsikten mot solnedgångarna

 För att försöka illustrera hur denna del av övervåningen såg ut när vi köpte huset kommer här en annan bild nedan;  bakom väggen (där soffan i turkos sammet står) går trappan till nedre plan ner. Rakt fram står på bilden en annan, svart soffa. Bakom den är en vägg - detta är väggen som skar av övervåningens utrymme, tvärs mellan husets två långsidor. Bakom denna vägg var alltså rummet-med-den-hemska-fondtapeten
Allt kändes oerhört fel, kyffigt och daterat, söderfönstren till trots.


Vi tog alltså ner denna vägg, öppnade upp för att skapa ett stort rum så småningom. Så här såg det ut under rivningen av väggen:


 

 På bilden ovan öppnades rummet upp och liksom kattvinden. De gamla gabondörrarna (huuuu) togs skyndsamt bort och tro det eller ej, men det finns folk som vill ha dem..!
Väggen längs trappan togs bort (liksom andra väggar).
När allt var utrivet och förberett kom byggfirman och tog vid där vi hade avslutat. Elektrikern kom och drog helt nya elledningar över hela planet samt rörmokaren som drog rör för elementen.

Golvskivor,väggskivor, isolering och reglar bars upp. Det byggdes och grejades och det var byggdamm precis överallt. Det var några jobbiga veckor med spring av hantverkare fram och tillbaka men väldigt efterlängtat. Vårt stora rum började ta form och vi anade hur fantastiskt härligt det kunde bli till slut. 



När vi slutligen själva lade golvet var vi överlyckliga, utmattade och väldigt, väldigt nöjda.
Nu har vi stora rummet/allrummet klart och har flyttat in även här. Så här blev det, se bilden nedan:



Fondtapet: Mulberry "Bohemian Travels"
Golv: Solidfloor "Nordic"

lördag 21 oktober 2017

...så har vi flyttat in....

....på övervåningen sedan förra inlägget. Inläggen haglar ju inte direkt men nu har jag äntligen lite uppdateringar kring renoveringen att komma med.

Vi har nu äntligen fått ett sovrum igen och slipper kvarta i det allmänna tv-rummet som har varit läger för oss under den långa tid som det tagit att färdigställa (mja, nästan i alla fall) övervåningen. I förra inlägget beskrev jag arbetet med att lösa klädförvaringen och detta garderobssystem finns alltså nu i sovrummet. 

Här kommer just denna del av renoveringen i bilder:


Den del av övervåningen som nu blivit ett enda stort sovrum var tidigare två långsmala rum bredvid varandra. 





 Vi tog bort den separerande väggen mellan rummen och genast såg vi hur fantastiskt det skulle bli med ett enda större rum här. 


Så påbörjades arbetet med att ta bort all befintlig vägg-, tak- och golvbeklädnad, lager för lager. Jag har tidigare tagit upp lite om detta här och var i olika inlägg så jag ska inte upprepa mig. 


 Hela övervåningens golv behövdes rikta upp vilket gjordes, sedan tillkom isolering av hela golvytan, se bilden ovan.


När golvskivorna sedan lades på kändes det nästan som om vi var färdiga; det var så härligt att se hur rummet växte fram med nya fräscha material. Ny elektricitet drogs över hela övervåningen och även rör till elementen som skulle installeras. Tidigare fanns ingen uppvärmning av övervåningen utan det har varit utplacerade element med direktverkande el som skött den saken... ingen vinstmaskin direkt!  
I inlägget här beskrev jag hur hela övervåningen slutligen spacklades, grundmålades och slutmålades; det var då vi stötte på en rejäl puckel med målarfirmans undermåliga jobb. Vi anlitade ny målarfirma och fick göra om allt målarjobb vilket blev dyrare och mer tidskrävande än vad vi hade planerat. Men det blev fint!!

Vi köpte golvlister och målade dem under sommaren; på Byggfabriken kan man köpa fantastiska lister som passar helt i stil med husets ålder (till skillnad från de vanliga byggvaruhusens väldigt begränsade och otidsenliga utbud på lister). Sedan pysslade vi med att såga till och sätta upp dem under lång, lång tid (ett moment ingen av oss gillar det minsta, med betoning på minsta!)

Hos en lokal snickare fick vi måttbeställa alla fönsterbrädor då inga av fönstrens mått överensstämde med de färdiga fönsterbrädor ute i handeln. Snickaren kunde dessutom anpassa färg och utförande som skulle passa till de golv vi hade lagt in på övervåningen.

 En av fönsternischerna med nya fönsterbrädan


 Samtliga fönsterbrädor är tillverkade i trä med ett skikt ljustonad ekfanér för bästa resultat. 

Sovrummets sista detalj blev klart för en dryg vecka sedan, nämligen uppvärmingen. Rörmokaren var här och drog klart alla rör och installerade elementen med vattenburen värme. Vi sover som kungar och trivs otroligt bra med allt i sovrummet, katten också som numera tillbringar all sovande tid på sängen...


Klädställning: Rackbuddy
Golv: Berg och Berg (Norrlands Furu XXL extra vit)  
Vägglampor: Watt och Veke 
Katt: klassisk bondkatt, lokalt född (försäkra alltid ditt husdjur!)
Dörr: gammal återvunnen och renoverad dörr inköpt hos 
Gorm Byggnadsvård, Österlen 

onsdag 2 augusti 2017

När nygjorda saker är.... alldeles för nya. Projekt övervåningen.

Ett litet dilemma med vår övervåning är svårigheten att möblera den på grund av att det är sluttande tak längs husets båda långsidor. 
Hela utrymmet styrs av detta och det skapar stora begränsningar i möblemanget. Höga skåp och garderober är omöjligt.  Denna gång gäller det klädförvaringen till vårt nyrenoverade sovrum på övervåningen. Länge har vi funderat fram och tillbaka hur vi ska göra. 
Ena sovrumsväggen löper tvärs över övre plan (från långsida till långsida med sluttande tak på båda långsidorna). Längs med huskroppens mitt har vi således högsta punkten på den tvärgående väggen; där är sovrumsdörren placerad och här är också den enda möjliga platsen att ha ett högskåp/garderob. 
Jag letade länge, länge efter ett gammalt (såklart!) stort klädskåp där vi skulle förvara våra kläder. Ett problem jag hade var de maxmått jag var tvungen att hålla mig till på grund av den något lägre takhöjden samt de närliggande snedtaket; jag kunde alltså inte skaffa ett skåp hur-högt-som-helst och inte heller ett skåp hur-brett-som-helst. 
Svårigheten att hitta äldre klädskåp var just den; svårigheten. Jättesvårt att hitta alls faktiskt. De jag hittade visade sig dessutom ha ett mycket grundare djup inuti skåpet; de klarade inte att ha dagens galgar hängande rakt utan dessa skulle vara tvungna att hängas på snedden för att få plats. Vilket skulle göra att vi skulle förlora en massa utrymme.  
Jag kämpade emot tanken på att skaffa moderna garderober och skåp. Men när jag trots allt började kika på nygjorda garderober var det ganska svårt även här att hitta något som passade i storlek; både i höjd och bredd. För att inte tala om utseendet.... 
Det bär mig emot men jag erkänner att vi återkom till Ikea, om inte annat som en slags referens och måttstock. Trots allt finns det en tanke på praktikalitet bakom Ikeas möbler; utrymmet i Ikeas garderober är rent av riktigt bra när man vill åt stora förvaringsmöjligheter. Men tanken på att smälla upp Ikeas nytillverkade, moderna garderobssystem i ett gammalt härligt hus från slutet av 1800-talet har varit intill outhärdlig. Men det kom en dag när jag kikade ordentligt på Ikeas PAX-system och framförallt dörrar till garderoberna. Jag kom ju på att jag kunde måla om dörrarna - såklart! Jag scannade runt bland dörrarna (stommarna "PAX" var redan självskrivna och färdiga i planen) för att hitta dels en snygg dörr samt en dörr som inte innehöll delar av plastfolie  eller glas; det skulle bli alldeles för modernt samt att det inte skulle bli bra att måla om. Jag hittade serien "Tyssedal" som på sin garderobsdörr har tre "speglar" infrästa i träfiberskivan. Riktigt intressant! Höjden på dörren kunde matchas med PAX garderobsstommar och vi skulle kunna bygga oss en garderob med maxmåtten i vårt sovrum på 1,50m bredd x 2m.
 
 

 lånad bild från Ikea. Tyssedal garderobsdörr

Inuti garderoben tänkte vi oss att ha hängare i två sektioner. Hyllplan för tröjor och annat behövde vi inte då vi har andra möbler för detta. Vi fattade slutligen beslutet om att skaffa tre PAX garderobsstommar samt tre Tyssedal dörrar. 
Jag skaffade sedan några burkar kalkfärg från Jeanne d'Arc Living Vintage Paint  i nyansen "soft linen" samt ljusbrunt vax (också från Jeanne d'Arc Living) och primer som grund. Så började jag arbetet med att transformera de hypermoderna dörrarna med halvblank Ikea-yta till något helt annat. 

Jag hade tur med vädret ett tag i alla fall och kunde stå ute och måla 
till en början.  Sedan var det dags att flytta in arbetet... Här är
ett par varv målade i nyansen "soft linen".

 När jag var nöjd med målningen av dörrarna vaxade jag dem med ljusbrunt vax. Jag testade med lite olika väntetider (på provbitar) för vaxet för att se hur hårt det skulle sätta sig och när jag var nöjd kunde jag anpassa arbetet så att alla dörrarna såg likadana ut vilket var en nödvändighet.


 Att jobba med Jeanne d'Arc Livings färgprodukter 
är nog bland det roligaste jag har gjort!

När dörrarna var färdiga skulle det monteras på dörrknoppar. Först beställde jag tre stycken som visade sig vara ... otänkbara att montera på när jag väl fick se dem i verkligheten (blankmålade i svart färg vilket inte syntes tydligt på leverantörens nätsidan). Ingen fara; inom ett par minuter hade jag beställt samma typ av knoppar som jag skaffade till ett tidigare projekt. Knopparna heter "åldrat järn" och kommer från Sollefteå Antik som jag måste slå ett slag för. Vi har ofta använt oss av denna leverantör och de har ett fantastiskt utbud av otroligt vackra kvalitétsknoppar/handtag. 


 Ja, så här blev det alltså, med de ommålade dörrarna
samt de nya knopparna. Jag ville verkligen åt
"enkelheten" och det lite strama.



 
 
Slutresultatet av det hela blev nog faktiskt bättre än vad vi hade vågat förvänta oss. Vi har nu ett rejält förvaringssystem som täcker våra behov. Det är nytt, fräscht och det råkar vara Ikea som står för det - utan att det faktiskt syns att det är Ikea. Tycker vi i alla fall! 
Den massproducerade Ikeakänslan har gömts bakom lager av kalkfärg och vax, knopparna blev perfekta till.  



söndag 30 juli 2017

Projekt övervåningen, dörr nr 3



Bloggturen har kommit till den tredje dörren. Vi köpte även denna på Gorm Byggnadsvård och den ska alltså också användas på övervåningen. Dörren var liksom de två föregående en återvunnen, gammal och väl övermålad (i flera lager) trädörr som på ena sidan hade fått en plywoodskiva någon gång under historiens lopp.


Jag skrapade bort all gammal färg och fick slita rätt ordentligt på sina ställen. Den andra sidan var lite annorlunda då större delen av dörren varit gömd bakom plywoodskivan, se bilden nedan. Här behövdes en hel del spackling av de gamla hålen efter nubbarna som hade hållit fast plywoodskivan. 




 Till slut var dörren trären och spacklad här och var. Själva dörrstorleken är mindre (både lägre och smalare) än en vanlig dörr men det passar oss perfekt då är ämnad att sitta som en förrådsdörr.




Slutligen var det bara ommålningen och vaxningen kvar. Jag använde åter Jeanne d'Arc Living Vintage Paint i samma nyans (stone grey) som på de andra två dörrarna.


Färgen är helt underbar att arbeta med och om jag inte passar mig kommer jag att måla hela världen i kalkfärg....  Ytan på kalkfärgen är magiskt vacker och totalt matt. Precis som på de andra två dörrarna valde jag att använda ett ljusgrått vax ovanpå av två anledningar; dels att skydda ytan från kladdiga märken efter fingrar och användning, dels för att ge ytan en åldrande patina.

Här syns färgskillnaden mellan den ljusgråa kalkfärgen 
och det ljusgrå vaxet. 

Jag jobbade ut vaxet med pensel över ytan och sedan fick vaxet  torka i ca 30 minuter innan jag torkade bort överskottet.

I varje penseldrag jobbas vaxet in och skapar fantastiska
skuggor och patineringseffekter. Älskar det!

När dörren var klar hängde vi upp den i sin karm bara för att testa. Vi blev otroligt nöjda även med denna dörr. Sedan bilden nedan togs har vi skaffat dörrhandtag och satt på. Just nu jobbar vi för fullt med att ordna golvlister, dörrfoder osv  runt hela övervåningen för att snart vara färdiga med renoveringen.