lördag 29 november 2014

Rejäl måltid med tuppvingar i centrum

För fredagens middag var jag sugen på att förnya mig lite och hitta nya smaker. Det jag hade hemma var färska tuppvingar och detta var utgångspunkten för middagen. (Vi har turen att kunna köpa tuppkött här nere i Skåne, något jag inte har haft tillgång till tidigare.) Jag hade i gömmorna hittat en gammal receptanteckning som jag gjort för länge sedan i USA, ett recept på marinad till kyckling som jag visste skulle vara jättegod.
Receptet nedan är gjort på tuppvingar men går naturligtvis att ersätta med vanliga kycklingvingar. 
När det gäller tuppvingar är det rejält mycket större och matigare än kycklingvingar vilket gav att jag var tvungen att dela vingarna i leden för att göra dem lättare att hantera och servera. 

Hel tuppvinge till vänster, teskeden ligger för att illustrera
storleken på vingen.  Till höger är vingen delad mitt över leden. 
  
Jag hade alltså tuppvingarna och sedan letade jag runt lite bland recept för att hitta goda tillbehör. Jag fastnade för ett par tillbehör ur en bok (inköpt i USA): "Favorite Brand Name Loved Recipes".  Jag valde en rätt med haricots verts och en annan med honungs-och apelsinglaserad sötpotatis.


 Nedan följer samtliga recept och beskrivningar på maten jag lagade; marinerade, stekta tuppvingar med haricots verts med pecannötter samt sötpotatis med honungsglaze.  

Soja-och koriandermarinerade tuppvingar, stekta i honung
4-6 pers

1,5 kg tuppvingar (kyckling går också bra!)
 2 dl japansk soja
1-1,5 msk riven färsk ingefära
2 msk hackad färsk koriander
2 klyftor vitlök, mycket finhackade 
saft av en halv citron 
salt, pepar
olivolja
smör
honung (flytande) till stekning, uppskattningsvis 0,5-1 dl
sesamfrön

Lägg vingarna i en plan form. Gör marinaden: blanda sojan, ingefäran, vitlöken, koriandern och citronsaften i en skål, salta och peppra. Häll detta över vingarna och låt marinera i 1-2 timmar. 


 Vingarna i marinaden, till vänster närbild på marinaden

Precis innan tillagning tas vingarna upp ur marinaden för att rinna av, torka gärna lite torrt med papper så blir stekytan bättre. 
Hetta upp en stor stekpanna (jag fick ta två då det var så stora och många delar). Häll i en skvätt olivolja och en klick smör i stekpannan. När smöret stillnat läggs vingarna ner och steks några minuter på var sida, ca 5-8 minuter beroende på tjockleken. Ringla över generöst med honung.
Vänd vingarna ofta. Ös lite då och då ner av marinaden som får bubbla med, det kokar snabbt ihop till en klibbig smet som ger fantastisk smak på köttet. Ytan på vingarna blir härligt blank, mörk och klibbig. När vingarna är klara strös sesamfrön över innan servering. 


Tuppvingarna under stekning


Haricots verts med rostade pecannötter
4-6 pers

0,5 kg haricots verts
1 dl hackade pecannötter
3 msk smör, smält
1 tsk socker
< 0,5 tsk vitlökspulver
1 tsk hackad färsk persilja
salt, peppar

Lägg smöret i en skål och smält försiktigt några sekunder i micron.
Blanda i persiljan, vitlökspulvret, salt och peppar. Rör om. Hacka pecannötterna grovt. 


 De hackade pecannötterna och kryddsmöret, den lilla bilden visar 
de färdigrostade pecannötterna.

Värm en mindre stekpanna till medelvärme; häll ner ett par teskedar av kryddsmöret och stek sedan pecannötterna lätt 1-2 minuter. Lägg de stekta nötterna på en separat tallrik tills vidare, låt stekpannan stå odiskad, den ska användas till bönorna. Strax innan maten i övrigt är klar ska stekpannan värmas igen. Resterande kryddsmör läggs i pannan och sedan läggs de gröna bönorna ner. Vänd några gånger och lägg sedan ett lock på, låt det puttra i ca 6 minuter eller tills bönorna är klara. Strö över de rostade pecannötterna och servera. 



Honungsglaserad sötpotatis i mikro
4-6 pers

1 kg sötpotatisar, skalade och skurna i fjärdedelar
1 dl + 1dl apelsinjuice
1 dl flytande honung
0,5 tsk ingefära
0,5 tsk muskot
1,5 msk maizena
1 dl honung
smör

Lägg de delade sötpotatisarna i en microsäker skål. Häll på den första decilitern apelsinjuice, krydda med ingefära och muskotnöt. 
Klicka över smör jämt över potatisen. Ställ in i mikron och sätt på högsta effekt i ca 7-10 minuter. Vänd gärna sötpotatisen någon gång under tillagningen. Ta ut skålen, spara vätskan i botten tills vidare!

Blanda för såsen i en egen skål: honungen, den andra delen apelsinjuice samt maizenan. Ställ in i mikron och kör på högsta effekt i två minuter. Rör om var 30:e sekund. Ta ut och rör om ordentligt, såsen skall ha tjocknat. Häll ner vätskan från potatisskålen i såsskålen, rör om. Kör på högsta effekt i mikron i    1 minut. Såsens konsistens ska ungefär vara som en kräm nu
Blanda såsen med potatisen, vänd runt bitarna så att alla sidor täcks av såsen. Kör i mikron några minuter tills sötpotatisen är färdig, det är svårt att säga exakt hur länge som behövs då sötpotatis kommer i så olika storlekar och således behöver olika lång tillagningstid. 
Färdigt att servera!

Sötpotatisen förbereds till vänster, i mitten apelsinsåsen och till 
höger visar såsen som dränkt potatisbitarna innan tillagningen. 

Slutresultatet så! Jag var själv väldigt skeptisk till sötpotatisrätten men jag blev väldigt överraskad! Smaken av den söta honungsapelsinssåsen var perfekt till den annars lite fadda smaken som sötpotatis ofta smakar. De gröna bönorna blev otroligt goda med pecankrosset och slutligen tuppvingarna ... jaa jag vet att det låter tjatigt men de blev nog tidernas bästa!! Söta, klibbiga, smakrika, möra...familjen var som gräshoppor och det blev inte mycket kvar. Verkligen en kombination av smaker som passade varandra vansinnigt bra!
 

1 kommentar: