söndag 1 september 2013

Go`soppa med räkor

Häromdagen slog han till igen, Lillebror. I kokboken av Leif Mannerströms "Mannerströms skaldjur" hittade Lillebror receptet på räksoppa som omedelbart beställdes till middag. Receptet är som de flesta av Mannerströms skapelser; läckert frestande och faktiskt överkomligt till en rimlig peng även om soppan innehåller räkor.  Mängden räkor är nämligen ganska sparsam.
Dagen till ära fick jag även hjälp i köket av Lillebror. Så här gjorde vi, allt enligt Mannerströms recept:

Räksoppa
4 pers

600g färska räkor
2 msk olivolja
1 gul lök, finhackad
1 bit fänkål, skuren i tärningar, totalt ca 50g
1 tsk tomatpuré
6 dl fiskbuljong (från tärning)
1 dl torrt vitt vin
3 dl vispgrädde
en slatt cognac
salt, peppar
dillknippe

Skala räkorna och behåll skalen. (Jag sparar alltid räkskal oavsett vad jag har räkorna till, använder jag inte räkskalen på en gång fryser jag in dem. Perfekt att ha en dag när man vill göra en fisksoppa och göra egen buljong.) Ställ undan räkorna medan soppan tillagas. Hacka löken och fänkålen.

Skalade räkor och hackad lök

Lillebror hackar fänkål 

Fräs räkskalen i oljan i en kastrull, ca en minut. Tillsätt fänkål, lök och tomatpurén. Fräs under ett par minuter. 

Räkskalen fräses tillsammans med fänkål, tomatpuré och lök

Tillsätt fiskbuljongen, vinet och låt det hela sjuda ca 10 minuter.  

 
 Jag har ofta dessa små tetrapak med vin hemma 
för matlagningen. Ofta behöver man bara kanske 
en halv tetra, resten fryser man in till en annan 
gång.


Sila av.


 Häll tillbaka buljongvätskan i kastrullen och häll i grädden. Rör om ordentligt.  Koka upp försiktigt och låt koka 10 minuter. Salta, peppra, smaka av och tillsätt ev. cognac. Servera soppan i skålar och fördela räkorna jämnt i skålarna. Hacka dill och strö över. 



Mannerström gjorde oss inte besvikna den här gången heller. Soppan var alldeles perfekt varm, krämig och smakrik. Det goda iskylda vinet var perfekt till liksom den färska vitlöksbaguetten. 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar