Dagen till ära fick jag även hjälp i köket av Lillebror. Så här gjorde vi, allt enligt Mannerströms recept:
Räksoppa
4 pers
600g färska räkor
2 msk olivolja
1 gul lök, finhackad
1 bit fänkål, skuren i tärningar, totalt ca 50g
1 tsk tomatpuré
6 dl fiskbuljong (från tärning)
1 dl torrt vitt vin
3 dl vispgrädde
en slatt cognac
salt, peppar
dillknippe
Skala räkorna och behåll skalen. (Jag sparar alltid räkskal oavsett vad jag har räkorna till, använder jag inte räkskalen på en gång fryser jag in dem. Perfekt att ha en dag när man vill göra en fisksoppa och göra egen buljong.) Ställ undan räkorna medan soppan tillagas. Hacka löken och fänkålen.
Skalade räkor och hackad lök
Lillebror hackar fänkål
Fräs räkskalen i oljan i en kastrull, ca en minut. Tillsätt fänkål, lök och tomatpurén. Fräs under ett par minuter.
Räkskalen fräses tillsammans med fänkål, tomatpuré och lök
Tillsätt fiskbuljongen, vinet och låt det hela sjuda ca 10 minuter.
Jag har ofta dessa små tetrapak med vin hemma
för matlagningen. Ofta behöver man bara kanske
en halv tetra, resten fryser man in till en annan
gång.
Sila av.
Mannerström gjorde oss inte besvikna den här gången heller. Soppan var alldeles perfekt varm, krämig och smakrik. Det goda iskylda vinet var perfekt till liksom den färska vitlöksbaguetten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar