torsdag 29 augusti 2013

AVSKED

Så har dagen kommit för detta inlägg och det känns en aning vemodigt ta upp det. Vi har sålt vår pärla, vår tillflyktsort och vår plats för avkoppling; vi har sålt sommarstället! Efter vacklande i  envishet, nostalgi, kärlek å ena sidan och tidsbrist, orkesbrist, dåligt samvete å andra sidan, tog vi slutligen beslutet att försöka sälja landet. Det har nämligen inte varit renodlad avkoppling för oss att ha detta.

 Sommarställets hus med en bit ängsblommor sparade på gräsmattan på södersidan

Efter år av inspiration, engagemang och renovering har vi ändå ofta stått där med dåligt samvete för att vi aldrig haft mer tid att tillbringa där. Ständigt pressade för att hinna med resorna dit och tillbaka, underhåll och framförallt klippa de enorma gräsytorna varje vecka under den varma säsongen, även om vi själva inte skulle hinna vara där. Ofta har vi fått engagera stackars föräldrar att resa långt för att klippa åt oss när vi har varit bortresta en tid, och inte minst under våra år i USA. Då fick de rycka utför att underhålla och sköta allt. Det har aldrig känts bra, egentligen kanske vi borde ha sålt innan utvandringen men tiden fanns helt enkelt inte, allra minst för att göra renoveringar då. 


Utlfytten eller rättare sagt utvandringen till 
USA kom snabbt och lite oväntat

Vi har pratat många gånger om att sälja av det hela men valt att behålla det för att göra klart renoveringarna såpass att det var ett färdigt koncept att lägga ut till försäljning (även om utvecklings-möjligheterna fortfarande är många). Inga halvfärdiga väggar, golv eller pågående målningsarbeten blev vårt motto. Även om en framtida köpare skulle välja helt andra färger och tapeter så skulle det ändå vara färdigt och fräscht nog. Vår egen kärlek till stället har naturligtvis också varit en bidragande anledning till att vi har hållit oss kvar. Det är ingen lätt separation, även om den är rätt. Med vårens större renovering (badrummet och gäststugan) kändes det som att det var dags, trots allt. 

Jag har nog visat de flesta bilderna tidigare men för att ni ska behöva rota igenom bloggen kommer lite bilder här igen. 

 Till vänster: försommarbild av tomten ner mot det gamla hönshuset och ladan, till höger samma vy under högsommaren.

I ena hörnan av tomten finns en liten oas som omges av tomtens ena skog på ena sidan, den gamla 
stenmuren på andra sidan, ladan på tredje sidan och hönshuset på fjärde sidan. 

 

Tomtgränsens ena del angränsar  i form av en gammal vacker mur mot hagar och jordbrukslandskap. På bilden till vänster är muren övervuxen av sly, något som ständigt plågar samvetet då det växer upp fort. Till höger ses muren från motsatt håll. 

Efter hårt röjarbete av slyet kan man få lön för mödan.

Ena delen av tomten en sen sommarkväll. Tomten är på 6000 kvm och har två mindre skogar och stora gräsytor. Här är det traktorklippare som gäller. 

Ladan med det gamla utedasset på kortsidan

Några vinterbilder

Det har varit en spännande, kreativ och lärorik resa att göra. Renoveringarna har fått växa fram och detaljer i huset har  återuppväckts för att kunna avnjutas på nytt.



Ena väggen i köket, före och efter

En annan sida i köket, före och efter

Renoveringen av köket blev så himla rolig speciellt efter att vi upptäckte att originalpärlsponten faktiskt fanns kvar under urfula skivor som spikats upp på väggarna. Med ens stod det klart hur köket skulle se ut tack vare detta. 

 Badrummet, före och efter
 
Badrummet var en svår nöt att knäcka. Ett takvindsutrymme som aldrig varit tänkt att vara ett badrum gjordes till ett enkelt badrum för många decennier sedan - för att sedan renoveras inom samma ram och fortsätta utnyttjas som badrum. Inför försäljningen bytte vi ut den tvättställskommod vi satte in från början, av nostalgiska skäl vill vi behålla den för ett framtida boende. Istället valde vi en kommod från IKEA som faktiskt passar bättre i storlek än den tidigare och det blev riktigt lyckat. 
Ett annat större projekt var gäststugan som transformerades under våren. Från att ha varit ett fullproppat förrådsutrymme med urmodig 70-talsinredning tömdes hela rummet och allt fick ny skepnad. 

 Gäststugan, före och efter. 

I gäststugan satte vi initialt in en tvättställskommod (bilden till vänster) som jag tillverkade under våren. Jag köpte ett gammalt skruttigt skåp som jag renoverade. Sedan köpte jag det runda handfatet, rörmokaren monterade sedan fast vattenkran, handfat och röranslutningar (detaljer om renoveringen av skåpet finns i tidigare inlägg). Det var en underbar lösning och jag blev så förälskad i slutresultatet att jag bestämde mig för att (faktiskt) ta med kommoden i flytten här också. Vi köpte således en snarlik (som den till badrummet i huset) kommod från IKEA vilken också passar väldigt bra som ersättare.
 Just i detta nu torkar bläcket av våra underskrifter på försäljnings-kontraktet och den nya köparen ska få tillträde inom ett par veckor. Köparen satte foten på gasen från från första minuten enligt mäklaren och under en veckas rafflande budgivning såg köparen till att slutligen gå segrande ur striden. Det var aldrig någon tvekan där och just därför känns det lite lättare för oss att sälja. Vi har en köpare som förälskade sig i hela konceptet, så hängivet att köparen kommer att bli permanentboende i huset!
För att ytterligare krydda det hela önskade köparen att även köpa nästan hela möblemanget. Bord, fåtöljer, gardiner. Rubbet! Detta är verkligen en lösning som gagnar samtliga - köparen får det den vill ha och vi minimerar flyttlasset. För det är ju ändå så, att vi faktiskt inte har plats att husera ett möblemang extra i vår bostad. Det är en lättnad även om vissa möbler kändes svårare att släppa än andra. 

Trots ett sentimentalt vemod i hjärtat känns försäljningen ändå så rätt. För varje dag som går bearbetas processen och frigörelsen ger energi. Vi lämnar över pärlan till nästa entusiast, under åren har vi samlat på oss många fina minnen och erfarenheter som vi tar med oss. Nu finns möjligheten till nya äventyr, idéer och utmaningar. Om jag har riktig tur kanske den kinesiska lyckokakan jag fick (inlägget "Sommarfrid" den 7e Juni) blir verklighet; "kanske vinner jag en resa till Hawaii". Det vore något! En resa långt bort utan all oro och planering för hur hem och sommarställe ska tas om hand. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar