Med tiden resignerade vi inför faktumet att vi vid varje matlagningstillfälle har fått rota igenom båda plastlådorna i jakten på en krydda som vi tror eller hoppas att vi har. I själva verket har
Jag hittade dubbelt upp av dill, oregano, cajunkrydda, paprika, kardemumma och dragon. Jag hittade även tredubbelt upp av gurkmeja. Och hur mycket går det åt av just gurkmeja i ett kök - egentligen?? Det är ju lite synd för kryddor har också ett utgångsdatum, de blir inte dåliga men tappar smak och sting.
Jag bestämde mig att kryddorna skulle få flytta ner i en vädligt grund låda som finns nära spisen, på detta sätt ligger det lätt åtkomliga och burkarna är dessutom läsbara när man drar ut lådan.
Varför har jag inte gjort så tidigare...?
1,1kg oxsvans
1 tärning oxbuljong
5 dl vatten
4 små vitlöksklyftor, skalade och grovt uppskurna
1 knippe knipplök, skalade och grovt upphackade
1 palsternacka
1/4 rotselleri
smör till stekning
mjöl (ca 3dl)
salt, peppar
2 msk (ca) Mushroom Soy
Bouquet Garni (färdig kryddblandning), denna variant innehåller timjan, oregano, kyndel, rosmarin, basilika, dill, mejram, salvia och dragon
I en stor skål; blanda mjöl med salt och peppar. Lägg ner oxsvansbitarna en i taget och klappa mjöl runt om ordentligt. Lägg de mjöltäckta oxsvansbitarna åt sidan.
Knipplök, palsternacka och rotselleri
Hetta upp en stor gryta och lägg ner en stor klick smör. Bryn oxsvansbitarna på hög värme runt om lägg ner vitlök och knipplöken så de fräses tillsammans med köttet. Sänk värmen och smula över buljongtärningen och häll på vattnet. Krydda och låt grytan puttra i 1,5-2 timmar på låg värme.
den färdiga oxsvansen
När oxsvansen är färdigkokt: ta upp den och lägg åt sidan, häll ner grytspadet tillsammans med grönsakerna ner i en matberedare. Mixa samman tills allt blivit en slät sås. Häll tillbaka ner i grytan, smaka av och krydda ev. mer, lägg ner en liten klick smör. Färdigt!
Vid servering kan man sedan lägga ner oxsvansen i grytan med såsen eller helt enkelt servera såsen bredvid oxsvansbitarna, man väljer själv. Jag hade färska plommontomater, ångkokt broccoli och kokt potatis till.
Detta är lite av en favoriträtt hos familjen även om vi inte lagar den så ofta, det kan vara lite knepigt att hitta oxsvans ute i butikerna så passa på att handla när ni hittar!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar