Jag valde att confitera färsk lax och jag kombinerade olika recept från nätet för att få ett bredare referens att utgå ifrån.
Så här gjorde jag och här är de ingredienser jag använde:
Confiterad lax med knaprigt skinn (och potatismos men jag beskriver inte moset här)
800g färsk laxfilé med skinnet kvar
färskriven ingefära, ca 1-2 tsk
rivet skal av citron
4 msk socker
3 msk salt
ca 1 liter olja: rapsolja eller olivolja/rapsolja (var beredd att ha mer vid behov)
ett par till tre lagerblad
några svartpepparkorn
till skinnet:
salt
bakplåtspapper
2 ugnsplåtar
snabb dillsmaksättning:
juice av en halv lime
1 msk hackad dill
4 msk olivolja
Blanda samman dill, olja och limejuice, ställ åt sidan.
Vänd laxen så att skinnsidan ligger uppåt, lägg gärna laxen på det inslagspapper laxen köptes hem i, detta papper brukar vara stort nog för ändamål; att fjälla av skinnet. Med en kniv, skrapa med bestämda rörelser bort fjällen "mothårs". Detta moment är otroligt skräpigt och fjällen flyger lite kors och tvärs, därför är det bra att täcka underlaget så gott det går. När alla fjällen är borta tas skinnet bort med tunn filékniv i så stora stycken som möjligt. Bred ut skinnet på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Ställ åt sidan och övergå till själva laxen.
Vackert silvrigt laxskinn smakar himmelskt!
Ställ in plåtarna med laxen emellan och rosta högt upp i ugnen i ca 25 minuter i 175° värme. Skinnet är färdigt när det är krispigt:
Sänk ugnen till 150°.
Häll oljan i en bunke och tillsätt lagerbladen och pepparkornen:
Häll bunken med olja över laxen och se till att laxen verkligen täcks helt, häll ev. på med mer olja om det behövs.
Sätt en ugnstermometer i en av laxbitarna. Baka laxen i ugnen tills innertemperaturen är 36 grader, ta ut laxen omgående!
Använd ett bra redskap för att försiktigt ta upp laxbitarna ur formen, låt laxen rinna av en aning innan serveringen.
Det hemmagjorda potatismoset smakade jättegott till; laxen blev verkligen över förväntan underbart god och den syrliga dillsåsen vi ringlade över gjorde sig fantastiskt bra. Pricken över i:et var de krispiga laxskinnen. En ny favoriträtt (om än något omständig...)!
....och ja, jag har faktiskt gjort confitering en gång till efter det här, den gången på kycklingfiléer men det receptet tar jag upp i ett kommande inlägg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar