Malaysisk Nonyakyckling i curry, 4 pers
Till den egengjorda currypastan behöver man:
2 röda lökar, hackade
4 små chilifrukter, urkärnade och skivade
4 vitlöksklyftor, skivade
2 citrongrässtjälkar (den vita delen) skivade
5 cm galangal, skivad
8 makrutblad (kaffir lime), grovt hackade (Santa Maria har torkade i påse, se bilden ovan)
1 tsk gurkmeja
0,5 tsk asiatisk räkpasta
Resten av receptet:
olja
ca 750g kyckling i mindre delar (jag hade kycklingklubbor denna gång)
400 ml kokosmjölk
3 msk tamarindpuré
1 msk fisksås (Santa Maria har på flaska)
Samtliga ingredienser till currypastan uppmätta och förberedda
Blanda samtliga ingredienser till currypastan i en mixer och mixa samman till en ganska slät massa/pasta. Det må dofta starkt av löken, vitlöken och chilifrukterna men det är ingen fara! Slutresultatet är inte så starkt som man kan tro.
Den färska currypastan färdig att användas
När currypastan är färdig är det dags att hetta upp en större stekpanna med höga kanter. Tillstätt olja och fräs currypastan under lite omröring, ca 7-9 minuter. Tillsätt kycklingbitarna (låren) och stek tillsammans under ca 3 minuter.
Tillsätt kokosmjölken, tamarindpurén och fisksåsen, rör om. Sjud/småputtra i ca 15-20 minuter till kycklingen är färdig. Serveras med fördel till ris.
Det här är en ljuvlig rätt med en explosion av smaker som passar fantastiskt bra tillsammans. Speciellt bra passar när hösten och kylan smyger sig på. Detta recept kommer från en av mina favoritreceptböcker jag har köpt i USA; Homestyle Asian.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar