måndag 22 september 2014

Mera mat - malaysisk nonyakyckling i curry

Jag har en förkärlek för asiatisk mat och här kommer ett recept jag gör emellanåt. Det är en mättande, varm kycklingrätt och gör man sig bara besväret att göra den egna curryn smakar den så otroligt mycket bättre (än med currykrydda på burk). När det gäller de lite mer exotiska ingredienserna i receptet kan jag hänvisa till asiatiska importbutiker som brukar finnas i de flesta större städer. Här kan man hitta tamarindpuré, galangal, färskt citrongräs (dock brukar det finnas citrongräs på burk i vanliga matbutiker) och räkpasta.  Här är receptet för denna rätt:

 Malaysisk Nonyakyckling i curry, 4 pers

Till den egengjorda currypastan behöver man:

2 röda lökar, hackade
4 små chilifrukter, urkärnade och skivade
4 vitlöksklyftor, skivade
2 citrongrässtjälkar (den vita delen) skivade
5 cm galangal, skivad
8 makrutblad (kaffir lime), grovt hackade (Santa Maria har torkade i påse, se bilden ovan)
1 tsk gurkmeja
0,5 tsk asiatisk räkpasta



Resten av receptet: 

olja
ca 750g kyckling i mindre delar (jag hade kycklingklubbor denna gång)
400 ml kokosmjölk
3 msk tamarindpuré
1 msk fisksås (Santa Maria har på flaska)



Samtliga ingredienser till currypastan uppmätta och förberedda

Blanda samtliga ingredienser till currypastan i en mixer och mixa samman till en ganska slät massa/pasta. Det må dofta starkt av löken, vitlöken och chilifrukterna men det är ingen fara! Slutresultatet är inte så starkt som man kan tro.


Den färska currypastan färdig att användas

När currypastan är färdig är det dags att hetta upp en större stekpanna med höga kanter. Tillstätt olja och fräs currypastan under lite omröring, ca 7-9 minuter. Tillsätt kycklingbitarna (låren) och stek tillsammans under ca 3 minuter.


Tillsätt kokosmjölken, tamarindpurén och fisksåsen, rör om. Sjud/småputtra i ca 15-20 minuter till kycklingen är färdig. Serveras med fördel till ris.


Det här är en ljuvlig rätt med en explosion av smaker som passar fantastiskt bra tillsammans. Speciellt bra passar när hösten och kylan smyger sig på. Detta recept kommer från en av mina favoritreceptböcker jag har köpt i USA; Homestyle Asian.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar