lördag 6 december 2014

En tur över sundet

En mycket, mycket bra dag idag lördag. Vi tvingade oss upp relativt tidigt och gav oss iväg på förmiddagen i kompakt gråmulnighet som övergick till regelrätt regn. Det kompakta gråa blev ännu mer kompakt och det kändes som om klockan var kring 16-tiden istället för 10-tiden. Vi skulle träffa ett par goda vänner och åka till Helsingör (via Helsingborg) över dagen. Väl på färjan över sundet kunde vi se hur vi faktiskt lämnade det gråa vädret och regnet bakom oss, längs med hela sundet gick det som en skarp kant på himlen. Över kajkanten i Helsingör väntade uppehåll och lätt sol som snart övergick till strålande solsken och nästan molnfritt!

 

Det var många, många år sedan jag var i Helsingör och det var härligt att komma tillbaka. Vilken vacker stad, vilken inbjudande atmosfär att få komma till när man kliver av färjan. Alla gamla hus, sneda och vinda, korsvirke, patinerat tegel och utsmyckningar!






Vädret var som sagt soligt och kring +5° vilket gjorde det mer än uthärdligt att flanera runt. Lite butiker besöktes och mer än ofta var det någon i familjen som fällde kommentaren att "vi måste snart komma tillbaka hit igen", så mycket roliga saker att titta på....






Alla i sällskapet blev snart väldigt hungriga och vi bänkade oss på ett litet och otroligt mysigt café; Café Karisma där vi alla åt oss nästan fördärvade på goda saker. I sakta mak rullade vi sedan vidare mot Kronborgs slott där julmarknaden väntade. Under tiden fotograferade jag friskt, det gick inte att avstå när vi passerade historiska byggnader som denna...:


 Ljudet av hästhovar mot kullerstenen avslöjade snart att det kördes hästdragna vagnar strax intill slottet. 

 

 Kronborgs Slott  pågick (pågår denna helg) den årliga julmarknaden.Goda vännerna föreslog ett besök tillsammans vilket vi givetvis ville följa med på. Faktiskt har ingen av oss tidigare varit där vilket gjorde utflykten så mycket roligare.




 





 Inne i slottet väntade en julmarknad fylld av utställare. I stora som små rum, salar och prång fanns de med sina alster. Och inte vilka alster som helst, jag måste säga att det var otroligt hög kvalité på sakerna. Det var definitivt inte bara julprylar, pynt och brända mandlar (det fanns ETT stånd utomhus med brända mandlar vilket ändå hör till...). Här var det ett stort utbud av jätteläckra läderarbeten, glas, keramik, silversmide, silverhantverk, päls, fårull, tovat och stickat, siden och sammet. Konst, trä och mycket annat, allt i fantastisk design.  Jag slogs av insikten att det nog var den mest besöksvärda marknad jag varit på. Jag kan bara rekommendera ett besök för den som har möjlighet!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar