lördag 11 januari 2014

Mörker och mat

Jag njuter en stilla lördagsförmiddag med ett lagom snöfall utanför fönstret. Vi kom hem i går efter en intensiv ToR-resa (ca 60 mil x 2 inom ett dygn) till nya bostaden i Skåne samt viktigt möte med banken. Det tar med än vad man tror. Det kändes vansinnigt bra att åter kliva in i egna huset och ingen av oss ville åka tillbaka upp i landet igen... 
Nere i Skåne blåste det häftigt och vi hann inte vara i huset mer än ca en kvart innan det plötsligt blev tvärmörkt, säkerligen till följd av blåsten. Alla grannar hade också tvärmörkt så det var inte bara vårt hus som drabbats. Med barmark (ingen snö och inga gatlyktor) ute på landsbygden var det sannerligen SVART. Vi trevade oss fram till några tändstickor och ett tände par ljus vi hade:


Mysigheten till trots, vi ansåg att vi inte kunde göra mycket nytta i huset utan bestämde oss för att fara iväg för att göra diverse inköp innan butikerna stängde samt att bunkra ännu mer ljus. Vi glömde tyvärr köpa mer tändstickor (note to self: KÖP MER TÄNDSTICKOR) men har några kvar än...
Väl hemma igen med ännu fler ljus tända bankade det plötsligt (och effektfullt) på dörren och vi båda hoppade till lite ... förvånat. Vem var ute på kvällen i beckmörkret, vem hade hittat fram till just vår dörr och vad kunde denne någon vilja...? Med ett par ljus i beredskap i händerna öppnade vi dörren för att mötas av en blöt, lycklig hundnos i knähöjd med matte i andra sidan kopplet - vår nya granne, beväpnad med en minimal ficklampa. I andra handen hade hon burit med sig en enorm ljuslykta som hon nu undrade om vi behövde låna (själv vandrade hon runt ute med hunden endast med den minimala ficklampan som motvikt till det kompakta mörkret). Bekymrat undrade hon hur det gick för oss och om vi frös, erbjöd oss att komma in till dem och sitta framför deras öppna spis. Fantastiskt vänligt, eller hur,  själv har jag aldrig träffat grannen tidigare och Ä.H har endast träffat henne en gång. Det var sannerligen omtanke! Hur som helst tackade vi naturligtvis för detta men sa att vi klarade oss bra med vår egna brasa och ljus, elektriciteten var dessutom beräknad att återkomma inom några timmar. 

I dagens inlägg tänkte jag (egentligen) ägna mig åt en maträtt jag lagade häromdagen; kycklingfärs med fetaost och ajvar relish. Det är en variant på en rätt jag gjort tidigare (på lammfärs) men denna gång var det kycklingfärs som var huvudingrediensen. Denna gång blev det så lyckat och ungarna så nöjda (=bra betyg) att jag bestämde mig för att lägga ut receptet. Här är det:

Kycklingfärsrullar med fetaost och ajvar relish
4 pers, ugn ca 175°

400g kycklingfärs
2 rågade msk Ajvar Relish
vitlökspulver
cajunkrydda
salt, peppar
150g fetaost (går naturligtvis att ersätta med "mindre smakrikt" medelhavost av fetaosttyp")
matolja

Blanda färsen med Ajvar Relish och smulad fetaost samt kryddorna.

 Lägg bakplåtspapper på en ugnsplåt. Forma sedan rullar (alt. bullar) av färsblandningen i handen med hjälp av en matsked, skölj av handen som formar färsen till rullar mellan varje rulle, då kladdar och fastnar inte färsen lika mycket och färsen blir mycket lättare att arbeta med. Lägg rullarna på plåten. 


Ringla lite matolja över varje rulle, grädda i ugnen ca 20 minuter (eller till rullarna är klara inuti). 





Den sås som bildas på plåten är jättegod att ringla över det som serveras till, t.ex kokt ris och grönsaker. Busenkelt och jättegott, pröva!!






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar