fredag 17 april 2015

Fredagsmiddag med kladdiga förberedelser (värt varenda kladd)

Om någon eventuellt tror att vi har svultit ihjäl eller endast lever på luft då blogginläggen om mat och recept har varit väldigt få så kan jag meddela att så inte är fallet. Däremot har både ork och tid saknats att knåpa ner recept med ingredienser och tillvägagångssätt,  det kräver ju en viss koncentration och dubbelkoll av allt för att inga fel ska uppstå.
I kväll lagade jag i alla fall något som jag helt enkelt måste få nedskrivet omgående, speciellt då receptet endast finns i mitt huvud (och minnet är väldigt kort). Detta måste jag laga igen och där är bloggen väldigt användbar, för att spara de egna favoritrecepten.
Det skulle bli kycklingfilé i någon form och jag kände mig urless på strimlad, helstekt, baconlindad eller hackad kycklingfilé denna gång. Jag ville ha en fylld filé, helstekt och sedan skuren i skivor. 
Jag funderade runt ett par varv och bestämde mig sedan för att göra kycklingfilé fylld med stekt pancetta, riven parmesan, färsk salvia och stekt, skivad schalottenlök. Till detta skulle jag göra en vitlöksmousse och ha en fräsch sallad och nybakad fröbaguette till. 


Kycklingfilé fylld med pancetta, savlia, parmesan och schalottenlök
serverad med rostad vitlöksmousse, sallad och färskt bröd
 4 pers
ugn 150°

4 kycklingfiléer
en bit parmesanost (och som vanligt är färdigriven parmesanost utesluten!)
en kruka färsk salvia
salt, peppar
en bit pancetta (stor nog att skära 8 halvtjocka skivor av). Jag hade "rak" pancetta och inte rullad vilket betyder att svålen var rak på ena sidan. Svålen fick jag skära bort då den var alldeles för seg att tugga.
2 dl (ca) tunt skivad schalottenlök
plastfolie
socker, en liten nypa 
en hög tandpetare
steksmör

Lägg ut en yta med plastfolie på en skärbräda eller tåligt underlag. Lägg ett par kycklingfiléer på plasten, ha mellanrum mellan filéerna. Täck filéerna med ännu ett lager plastfolie. Ta fram ett tungt föremål, t.ex. den hederliga gamla marmorkaveln från IKEA och banka varligt på filéerna så de plattas ut och blir jämntjocka. Jobba inte för länge då köttet lätt trasas sönder. Meningen med detta är att få filén lagom tunn och platt att använda till en rullad. Gör detta med samtliga kycklingfiléer.


Ta bort det översta lagret plastfolie men låt filéerna ligga kvar på bottenplasten, den är bra att ha som hjälp när rulladerna ska göras sedan.


 Skiva pancettan i skivor med några millimeters tjocklek. Hetta upp en stekpanna till medelvärme och mjukstek pancetta några minuter på båda sidor. Ta upp pancettan och lägg på en tallrik med hushållspapper som kan suga upp lite av fettet i pancettan. 


Spara fettet från pancettan i stekpannan. Skiva schalottenlöken tunt och stek på medelvärme i fettet från pancettan. Ta bort stekpannan från värmen. Riv ett litet lass parmesanost. 
Krydda kycklingfiléerna med lite salt och peppar.  Lägg ett par skivor av den stekta pancettan mitt på varje kycklingfilé, strö på rikligt med riven parmesanost och fördela sedan stekt schalottenlök ovanpå. Lägg slutligen på ett par färska salviablad. 


 

 Med hjälp av plastfolien som filéerna ligger på, för ihop filéen på längden till en rullad, försök att rulla ganska hårt. När det har bildats en rulle, ta bort plastfolien försiktigt. Rullen kommer att hålla ihop men måste hållas stängd med lite tandpetare.


Det är ett kladdigt och lite knepigt moment då fyllningen gärna vill krypa ut genom ändarna. Stoppa bara tillbaka fyllningen och försök försluta med fler tandpetare.  Rulladerna kan mycket väl bli som mina blev - inte speciellt snygga och med många tandpetare men som ändå blev dugliga när de var färdigstekta.
Hetta upp stekpannan igen och lägg i lite steksmör. Lägg i rulladerna och fräs på ytan runt om några minuter. 


Lägg sedan rulladerna i en ugnsfast form och ställ in i ugnen ca 20 minuter (om stektermometer används ska innetemperaturen på rulladerna visa 72°). Ta ut ugnsformen och låt rulladerna svalna lite. Ta en rullad i taget: ta bort samtliga tandpetare och skär sedan rulladen i skivor på 1,5 cm. Lägg upp en rullad på varje tallrik och servera tillsammans med den rostade vitlöksmoussen (recept nedan), kanske en sallad och nybakad bröd till.

Rulladen kan ganska lätt falla sönder så var försiktig. Bara den klarar att
serveras på tallriken är segern nådd; sedan ska allt ändå tuggas! 


 Rostad vitlöksmousse
ugn 150°

1 hel vitlök
rapsolja
folie
2 dl grädde 
salt, vitpeppar

Lägg vitlöken (hel) i folien, skvätt över lite olja och förslut folien så den täcker vitlöken. 



Sätt in folieförpackningen på gallret i ugnen och rosta i 30 minuter, tills vitlöken är mjuk. Ta ut och låt svalna, ta bort folien. (Nu blir nästa moment geggit och kladdigt). Skala/tryck hål på varje vitlöksklyfta, tryck ut den mjuka massan inuti skalet och lägg massan i en skål med höga kanter. Smaksätt med salt och vitpeppar. När hela vitlöken är rensad från skal, blanda ner grädden och mixa försiktigt med en stavmixer, var försiktigt då grädden snabbt blir fast.


Låt "moussen"  stå framme medan resten av maten förbereds, moussen smakar bäst om den inte är isande kall. 

Resultatet då, av den egenkomponerade fredagsmiddagen? Den blev över förväntan! Den blev otroligt god! Hela familjen är mätt intill bristningsgränsen! Den milda, mjuka rostade vitlöksmoussen var fantastiskt bra till kycklingrulladen. Vitlökens smak förändras totalt i och med ugnsrostningen och det finns inte ett uns av den skarpa smaken som i en pressad vitlöksklyfta. Här blev det en väldigt bra balans i smaker. Tillbehören, salladen och fröbaguetten var fullt tillräckliga. Det iskalla bubblet i glasen (för oss vuxna!) var pricken över i:et. Aldrig fel, alltid rätt!  

1 kommentar:

  1. Testade receptet,riktigt gott.Tackar.
    Susann sa

    SvaraRadera