söndag 5 april 2015

Påskprojekt

Påskhelgen har varit väldigt produktiv för oss i år. Vädret har varit helt underbart; solen har varit närvarande nästan hela tiden trots enstaka regnskurar. Med lite längre, sammanhängande ledighet som denna helg hinner man även ta sig an projekt som tar lite tid och som behöver extra hjälp från flera personer. 
Bakom vårt blivande gästhus finns en liten uteplats omgärdad av en mycket vildvuxen häck. I höjd har den växt iväg flera meter. Vi beslutade att kapa häcken (jag minns inte vet vad det är för sort) rejält, vi kapade ner den till ca 2 meters höjd. Det krävdes motorsåg då grenverket vuxit sig alldeles för tjockt och stort. Grannen upplyste oss om att häcken aldrig hade blivit klippt under sina år som boende här...

 
Här är blivande gästhuset på bilden ovan. Alldeles till vänster i bild syns den övervuxna häcken, jag har ritat en röd linje rakt över den för att visa ungefär var vi kapade den. Den gula pilen visar en intilliggande buske, den växer alldeles intill häcken och ramar in
den lilla uteplatsen som ligger bakom gästhuset. Häcken vi kapade ligger helt på vår tomt och bakom häcken fortsätter vår egen gräsmatta.  


Här är häcken igen, på bilden har den blivit beskuren och jag har förtydligat med en röd linje igen. Plattorna på uteplatsen ska bort senare (när gästhusets renovering är klar) och ett tydligare "fall" för vattenavrinning från husets fasad ska göras. Snyggare plattor ska på plats då de nuvarande plattorna inte gör någon glad. Det är mycket jobb med vår tomt, den har fått växa fritt i många, många år och gömmer på många godbitar. Det gäller bara att röja fram dem och försöka se tidigare tänkta strukturerna, rädda mycket av det redan befintliga och uppvuxna. Genom att försöka vårda/beskära dessa växter och träd vill vi göra tomten trivsam igen. Det är en lång väg men vi är glada för varje litet steg vi företar oss. 

Tidigare har jag berättat om den f.d folkskolan som ligger på vår tomt. Vi har sedan i  höstas arbetat av och till med att röja fram den ena långsidan som varit dold bakom en urskog av vildvuxna träd, sly och buskar. Grannar och närboende har kommit med positiva kommentarer åt att den gamla tegelfasaden kommit i ljuset igen. Vi har medvetet valt att spara tre stycken vackra lönnträd som står på ett bra avstånd från byggnaden, detta för att inte göra området alldeles för kalt och naket. Nedan i bild syns den f.d folkskolans fasad. Till vänster i bild är ett parti med träd, växter och buskar. Bland detta har några tallar fått växa till, väldigt intryckta och illa placerade. Dessa tallar har skuggat denna sida av fastigheten och tallarna passar absolut inte in i bilden av en gammaldags villaträdgård på landet.


I helgen tog vi själva ner två av tallarna, jag har markerat på bilden med blå pilar var dessa stod. Genast blev intrycket mycket smakligare och ljusare. De röda pilarna visar kvarvarande tallar, det finns ytterligare ett par till men dessa måste vi ha hjälp med att ta ner då dessa tallar är alldeles för stora att ta ner så nära vägen som ligger intill. 
Lite matta i pälsen är vi nu, det har varit mycket röjande med ris, grenar och bråte från både tallarna och häcken.

1 kommentar:

  1. Här går det framåt.Kul att följa händelseförloppet.Lärorikt för läsaren.
    Nisse sa

    SvaraRadera