tisdag 31 mars 2015

Nya elcentralen på plats

Ett visst delmål har nåtts i vårt lilla uthus/blivande gästhus.  I det lilla huset har hela tomtfastighetens elcentral suttit på ena väggen inuti huset. Inför stundande ombyggnation och renovering behövde vi ta ner elcentralen och flytta den. Enligt regler och krav (av nätoperatören) som gäller vid flytt av befintlig elcentral måste denne omplaceras så åtkomligheten blir från fastighetens utsida.
Kanske är inte detta helt snyggt eller som vi själva hade önskat  det men ibland måste man helt enkelt bara acceptera då alternativ inte finns.

Här syns elcentralen sitta inuti huset
 
På bilden ovan ses elcentralen (fortfarande) sitta på väggen inne i huset. Till höger i bild ses även en fönstersmyg innehållande betongglas. Efter lite råd och rekommendationer passade just denna fönstersmyg väldigt bra att utnyttja till den nya platsen för elcentralen. Det var faktiskt inte alls dumt speciellt som betongglas ibland (och i synnerhet detta fall) kan vara ohyggligt fult på en byggnad av äldre karaktär. För en tid sedan köpte vi ett nytt elskåp av elektrikern som skulle inkorporeras i väggen.




 

















 Fönstersmygen med de jättefula betongglasen

Först tog vi bort betongglaset ur väggen. Det var inget större problem utan gick ganska fort. Sedan gällde det att anpassa det befintliga hålet till storleken på det nya elskåpet som skulle sättas på plats. Detta betydde att väggen behövdes sågas upp i sidled samt att den övre delen av det befintliga hålet behövde muras igen en bit.


 Här syns skissat på väggen hur mycket som 
behövde sågas upp av väggen.

Väggen i sig består av enkelmurat tegel. Väggen sågades upp och sedan var det  dags att hitta elledningarnas utfart ut från huset, bana ny väg för dem strax intill för att anpassas till det nya elskåpets plats. 
 
 
Här ses elledningarna (till vänster i bild) gå ut under husgrunden, elledningarna 
behövde flyttas så att de istället skulle löpa genom det lilla hålet mellan stenarna i bild;
detta för att kunna måttas in i det nya elskåpet som monterats i väggen en bit upp. 
Stenarna har vi bilat upp hålet i för att kunna leda elledningarna genom. 

Från utsidan ses elledningarna komma ut från huset så här.

För ett par veckor sedan satte vi in elskåpet i väggen, murade och grejade kring detta och i dag hade vi installationsdagen av skåpet. Både elektriker och nätoperatör var här i ottan och jobbade.
En hel del arbetstimmar ligger bakom flytten av elcentralen och även om det för ögat inte ser mycket ut för världen så är vi väldigt nöjda med resultatet. 
Nästa steg i gästhuset blir att bila upp cementgolvet färdigt, vi har ca en tredjedel kvar. Sedan ska diverse stora stenar bort ur golvmassorna och den återstående inre tegelväggen ska tas ner (detta är lite pyssligt då en garageport sitter förankrad i ena sidan på denna vägg). All resterande jord i golvet ska grävas ut innan nytt golv ska anläggas. En resterande bit av loftets trägolv ska ner. OCH så vidare... steg för steg mot att slutligen börja renovera om huset alltså. Bara med detta har vi arbete året ut.... allt får ta sin tid.

Arkitektens ritningar har landat mentalt hos oss nu och vi är mycket nöjda med planering och lösning. Vi kommer satsa på en öppen planlösning på nedre botten där de egentliga avgränsningarna endast utgörs av ett badrum (med tvättpelare) och en skorstensstock. Garageporten ska muras igen och ersättas av fönster, nya fönster ska tas upp lite runt om och ett litet kök ska anläggas. Nya dörrar ska sättas in och en ny trappa ska leda upp till övre botten fast på ett annat och mer bekvämt ställe än vad den tidigare trappan fanns, övre plan ska få ett sovrum med fönster, en liten toalett och ytterligare ett utrymme med fönster åt söder. Ett takfönster är planerat att sättas in för att kunna ge loftet mer dagsljus, detta ser jag fram emot!
Arkitekten har verkligen varit behjälplig och kreativ. Han har kunnat peka på saker som är direkt nödvändiga ur handikappsynpunkt, förklarat brandskyddskrav på fönster m.m. och hela tiden lyssnat noga till våra önskemål och tankar. Arkitekten förbereder även inför ersättandet av det gamla växthuset/uterummet (som revs) med ett nytt i framtiden. 

Tyvärr en suddig bild på hur det nya elskåpet ser ut från insidan, detta
kommer att försvinna helt vid ombyggnationen. 



Skåpet på plats! Så småningom ska det gråa muras över och hela
fasaden ska putsas i enhetlig färg. 

Skåpet är ännu grått men ska målas i samma vita nyans som väggen för att det ska smälta bättre samman för ögat. Den stora garageporten som syns till höger kommer att försvinna och ersättas av en vägg med ett fönster. Dörren som anas till vänster ska också ersättas - med en annan dörr.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar