söndag 22 mars 2015

Vad händer med renoveringsobjektet gästhuset...?


Nu har det gått en liten tid sedan jag uppdaterade gästhuset. Det som har skett sedan sist är diverse förberedelser som grävning och pyssel inför flytten av elcentralen till husets utsida, mer om detta kommer så småningom. I skrivandets stund har Lillebrors oinbjudna influensa sakta men säkert letat sig fram till mig och jag går stadigt nedför räkning, jag gör därmed ett kortfattat inlägg ikväll. 
Förra helgen hade vi besök av den arkitekt vi hade kontaktat för renoveringen av gästhuset. När det kommer till större byggnationer som en totalrenovering av en fastighet som detta gäller måste man tänka efter innan man ger sig på arbetet själv om man inte har erfarenhet. Vi har gjort ganska mycket i våra dagar när det gäller renovering men inte av denna karaktär. Det gäller planering av vatten-och avloppsrör som ska installeras, eldragningar och bärighet av bjälklag, isoleringsmaterial, teknik och material i största allmänhet. För att inte tala om brandskyddsregler. Detta är inget man kan avgöra på frihand! Husets funktion ska ändras från nuvarande garage-och förråd till ett hus med permanent bostadskaraktär. Detta kräver bygglov och med det.... en seriös byggplan. Vi hade vårt första möte med arkitekten där vi visade huset och berättade om våra tankar och önskemål. Arkitekten tog alla mått (jag menar verkligen alla) och lyssnade noga på oss. I dag återkopplade arkitekten och ville visa upp de första skisserna han hade gjort. Det var otroligt spännande och intressant! En oslagbart skön känsla av trygghet att veta att denna människa verkligen kan tänka på allt och räkna på allt, alla mått, känna till regler osv.


 Vi har alltså tänkt oss uttnyttja det befintliga huset och bygga om det till ett mindre bostadshus att kunna erbjuda gäster och vänner på besök, tidigare har även tanken varit att använda det till ett uthyrningshus för sommargäster. Inget är ristat i sten men för detta ändamål finns en massa att tänka på! Bottenvåningen ska ha ett mindre kök, ett badrum med dusch, WC och tvättpelare. Ett allrum med öppen planlösning där ev en extrasäng ska kunna ställas upp (enligt arkitektens inrådan), ett vardagsrumsområde (typ TV, soffa, litet bord etc). Ljusinsläpp - fönster? Ja, hur ska de sitta, hur ska de se ut för att smälta in med vårt eget bostadshus? Hur ska de se ut för att passa in på detta mycket mindre hus? Ytterdörr - dörr mot terrass? 
Ovanvåningen blir med loftbetonad just av den anledningen att det är snedtak på två sidor. Takstolarna ska höjas för att maximera takhöjden, extra stöd ska ersätta de gamla takstolarna (och genom detta erbjuda extra förvaring längs snedtakens lägsta punkter mot golvet). Här uppe vill vi ha ett sovutrymme och en liten, liten toalett, dock ej dusch. Det blir inte genomförbart helt enkelt. 
Ovanvåningen ska ha fönster på husets kortsidor, det ena rakt åt söder och det andra rakt åt norr. I sovutrymmet måste detta fönster enligt brandskyddet vara utformat på ett visst sätt och inte på ett annat, också detta vet ju nästan bara en arkitekt (inte jag i alla fall!). Dessutom är tanken att ett takfönster ska sättas in för att på så sätt få ännu mer ljusinsläpp på ovanvåningen. 
 Trappan upp kommer att byggas på ett mer passande ställe än den tidigare trappans plats, något nästan bara en van arkitekt kan tala om och ge anledningarna till. Den gamla trappan vi rev ner har vi redan ratat med andra ord (den som jag tidigare trodde att vi kanske skulle kunna återanvända), här har vi nya förslag om effektivisering av utrymme med en ny, mer ergonomisk trappa. 
Arkitektens ritningar är preliminära och vi ska nu fundera över vad de innebär (vi har två alternativ) och vi ska försöka visualisera resultatet och se om vi vill ändra något. I skrivandet stund känns allting spontant väldigt bra och vi har redan fastnat för den ena av de två planerna som är presenterade. 
Det är ett litet men naggande trevligt hus och vi är övertygade om att det kommer bli bra. Så småningom....


Med polstjärnan och månen som sällskap på himlen ikväll drar jag mig tillbaka med lite varmt honungsthé för att dämpa hostan lite...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar