söndag 1 mars 2015

Fortsättning på projekt gästhuset

 Nu har det gått ett tag sedan förra uppdateringen om gästhuset, faktiskt flera dagar sedan! Inte så konstigt i och för sig då arbetet med detta projekt står still under veckodagarna.


 Till höger i bild syns baksidan av den lilla trappan som finns i vårt blivande gästhus. Vid tillfället för fotograferingen ovan syns trappan stå på en bit ännu ouppbrutet betonggolv. Detta betonggolv ska ju bilas upp och så småningom grävas ut ordentligt, detta är en av anledningarna till varför trappan måste bort. I dag var det dags!

 Trappan leder upp till "loftet"

 Det är en ganska söt trappa som jag har tankar på att spara. Snart ska jag ge mig på trappan och rengöra den, gå på med slipmaskin och sedan avvakta resultatet. Om virket ser bra och fräscht ut under all smuts kanske trappan oljas in med linolja eller liknande. 

 Fotat från loftet

 De fula plank som täcker trappans baksida (synliga på första bilden i dagens inlägg) ska vi ta bort och ersätta, nuvarande baksidesplank är ojämnt sågade och väldigt fula nämligen.

 Trappan är borttagen

Nu har vi tagit loss trappan och lagt den åt sidan i väntan på åtgärder. En av de bärande bjälkarna som löpt över trappen var avsågad för att möjliggöra användning av trappan utan att slå sönder skallen. Istället hade stödstolpar satts ner vid trappans nedersta del, dessa stolpar har sedan fungerat som stöd vid de avsågade ändarna av den ursprungliga takbjälken. Detta blev ju en helt obegriplig förklaring - det ser ju till och med jag. Men titta på den näst senaste bilden tagen uppe från loftet så kanske det går att förstå....
För att ge takbjälken sin ursprungliga bärighet och stöd har vi nu börjat staga upp takbjälken med nya reglar, en är på plats och resten kommer snart. 


 Trappan ligger i väntan på att tid, väder och ork ska sammanfalla vid lämpligt tillfälle. Träet ser fint ut men frågan om hur mycket gammal uthusdoft har satt sig alldeles för djupt i materialet, vi får se helt enkelt. Det skulle ju vara roligt att kunna återanvända trappan i gästhuset. Planen är att det ska vara en ovanvåning eller snarare ett loft med sovplatser på övre plan och då behövs en trappa.


Förändringarnas vind drar över elektriciteten också men om detta rapporterar jag om vid annat tillfälle.

1 kommentar: