onsdag 15 juli 2015

Det här med ogräs...

 Kullersten är ju charmigt, eller hur? Oavsett hur svårt det är att gå, köra bil eller cykel på kullersten så tycker ju de många att det är stor trivselfaktor att vila ögonen på dessa bubbliga gator. Att en gata kan bli så otroligt mycket finare att se på än en gata som är asfaltsbelagd bara tack vare att det ligger gatsten eller kullersten där. Vilket arbete det måste ligga bakom dessa oändliga meter av kullersten; där varje sten är något olik den andre och kräver lite olika djup för att ytskiktet ska bli någorlunda jämt.... Ja jag tycker det är vansinnigt mysigt!
Vi har en sektion på tomten som är kullerstensbelagd. Det är en gång på ca 1.5 m bredd som snirklar sig från ena husets kortsida över till (och sedan bakom) det numera före detta växthuset. Sinnrika böjar har konstruerats i kullerstensläggningen för att passa in ett par rabatter längs vägen. Som mycket annat på denna tomt har denna kullerstensgång sedan länge varit offer för växtligheten som har växt helt ohämmat.



Viss mossväxt eller småväxt av grönt är ju helt naturligt med när det ser ut som på bilderna här ovan och nedan, jaa då är det en annan femma...


Det finns inget charmigt alls med detta utseende. Tistlar, maskrosor, grästuvor och mossa blandat med annat skräp har gjort ytan nästan helt dolt i vissa fall. Riktigt, riktigt jättefult!

 

Häromdagen fick jag för mig att pröva rensa lite här för att se hur genomförbart arbetet skulle vara. Det var rätt mysigt att sitta där i lätt skugga och pilla med verktygen mellan stenarna.


Ganska snart var skillnaden påtaglig och jag fick mersmak. Plötsligt kom stenarna verkligen fram och för första gången kunde jag njuta av hur vacker kullerstensgången faktiskt var!






Jag hittade ett tips på att man kunde fylla på med fogsand mellan stenarna när man hade gjort ett större rensjobb som detta. Det går att se och ana på bilden precis ovan här att det behövs en påfyllnad efter rensningen.
 Vi har stått i valet och kvalet mellan några olika kulörer på fogsand. Det är inte helt solklart vad som passar; den ena kulören är alldeles för ljus och den andra är alldeles för mörk.  Eller för beige. Eller för.... ja, ni förstår. Men nu tror vi att vi har hittat rätt trots allt:


 Vi prövar just nu en alldeles vanligt färgad fogsand, lite lagom grå, lite lagom beige, lite lagom med skiftningar i andra färger.




Jag tror vi tar den här. Det blir ett härligt lyft till trädgården med den uppsnyggade kullerstenen. 

2 kommentarer: