söndag 28 maj 2017

Projekt övervåningen, små, små steg närmare ett avslut...

 En bra bit på vägen har vi kommit men samtidigt har vi tvingats ta ett par större steg tillbaka i processen. Känns faktiskt ganska motigt då hela renoveringen redan innan har dragit ut på tiden. Hela huset i övrigt är ett enda stort kaos med tillfälliga boendelösningar för familjens medlemmar. Här är vad som hände: 

Efter snickarnas framfart tog målarfirman vid och spacklade väggar och tak. Efter spackling och slipning grundmålades hela övervåningen, se bilden nedan:
 
 
 Grundmålning av väggarna pågår


 Grundmålning av västra väggen som ska tapetseras i samma nyans, därav en
mörkbeige grundfärg så att inga ljusa streck ska lysa ev. tapetskarvar 
när tapeten torkat

 
 Västra väggen färdigtapetserad. Tapetvalet föll på Mulberrys tapet 
"Bohemian Travels Parchment" och resultatet
 blev nästan bättre än förväntat. Underbart!

 Ja, utan att gå in i detalj vad som blev tokigt och fel här kan jag åtminstone bekräfta att själva ytorna, tak och väggar, blev riktigt, riktigt bra efter slutmålning. Släta, fina och alldeles perfekta. Däremot, varenda vinkel mellan vägg/tak, varje hörna och varje kant på fönsterprången visade förödande dåligt jobb. Vi var alldeles förkrossade, ledsna och framförallt förvånade - detta var ju ett jobb utfört av professionell målarfirma. Riktig hantverkare. 
Eller ja just det......! Egentligen borde jag ju inte vara förvånad att vi någonstans någon gång skulle hamna i en situation som denna. Utan att jag vill trampa alla hantverkare på tårna måste jag säga att yrkeskategorin har ökänt rykte. Tyvärr. För allehanda saker.
Vi står alltså nu med ett färdigutfört arbete som måste göras om till hälften. Det är inte roligt att som kund komma och klaga men det är trots vi som ska bo här och det är vi som betalar. 

Vi tog hit två av varandra oberoende hantverkare (varav den ena var en målarfirma vi själva valde för några år sedan för ett annat jobb och var otroligt nöjda med). Vi ville ställa frågorna om huruvida vi var väldigt petiga/gnälliga och hur mycket arbete (kostnader) det skulle vara om deras firma kom hit och gjorde om arbetet vi inte var nöjda med. 
Båda personerna menade på (i snälla ordalag här i bloggen) att arbetet var under all kritik och helt oacceptabelt. Ytorna helt OK   men resten ... nej. Absolut nej. Det kändes skönt då vi inte gärna klagar i onödan. 

Slutligen; vi har nu nått en överenskommelse med vår byggentreprenör som nu ger oss möjligheten att själva välja målarfirma för att göra om jobbet och kostnaden för detta ska "kvittas". 
Det känns verkligen bra och nu ska vi bara få till lite dagar då de nya målarna kan vara på plats. Det är nog en övning i sig själv då alla är fullbokade med jobb. Med andra ord; övervåningens färdigställande lär dröja ännu längre. Lite tungt med ett stundande studentfirande om ett par veckor samt ivriga sommarbesökare.


Under tiden har vi passat på att börja lägga golv på övervåningen, se bilden ovan. Vi har alltså ett större (och ett mindre) sovrum, ett förråd/garderob samt det stora allrummet att golva. Vi har nu lagt sovrummets golv klart och som underlagsmatta valde vi en s.k "akustikmatta" som är mer stegdämpande än vanlig matta. Se bilden nedan: 


Sovrummet har nu fått sin färdiga golvklädsel i form av ett fräscht plankgolv från Berg & Berg, "Norrlands Furu XXL extra vit". Golvet ljusar upp rummet på ett fantastiskt sätt och är jätteskönt att gå med bara fötter på....

 

Även  förrådet/garderoben utanför sovrummet har gått golv, samma som i sovrummet då det räckte precis! Se bilden nedan:


Nu håller vi alla tummar och tår för att den andra målarfirman kan hjälpa oss så snart som möjligt.

1 kommentar:

 1. Följer ert härliga projekt.
  Har i stort sett samma upplevelser av hantverkare.
  Finns dock duktiga sådana.
  Glädjen kommer efteråt!
  Amanda

  SvaraRadera