onsdag 12 juli 2017

Ett mindre sommarrenoveringsprojekt

 Ja, det var ett tag sedan jag ägnade mig åt bloggen. Efter det senaste inlägget där jag beskrev bakslaget med målningsarbetet på övervåningen rullade dagarna på med hisnande fart. Själv drog jag på mig århundradets värsta förkylning veckan innan vi hade studentfirande i huset, jag var så sjuk att jag knappt kunde ta mig ur sängen på en vecka. Sedan var det själva studenten och allt kring den, efter den kom ytterligare en skolavslutning och dessutom sedvanligt jobb som skulle hinnas med.
Under tiden som jag låg sjuk, ända fram till själva studentdagen, hade vi målarfirma nummer två på dagliga besök som slet som djur för att iordningställa bristerna som den första målerifirman hade förorsakat. Sista penseldraget drogs någon timma innan studentfirarna ramlade innanför dörren och resultatet för målningsarbetet var fantastiskt. Helt fenomenalt. Tyvärr krävdes mer arbete än vad som tidigare hade uppskattats vilket betydde att vi rent ekonomiskt gick back en nätt summa - men vad skulle vi göra? Nu är väggar och tak äntligen färdiga och vi är otroligt nöjda. Vi måste gå vidare. Golvet i det stora allrummet är också på plats men mer om detta kommer i ett separat inlägg. 

I dag ska jag visa mitt senaste projekt som inte alls har med övervåningens renovering att göra. Det gäller ett litet bord som vi har haft några år. Bordet hittade jag på ladugårdsvinden på vårt (före detta) underbara lantställe i Närke vi hade för några år sedan (se inlägg om detta längre bak i tiden). Hur underbart är inte det, att rota runt på sina egna ägor och i hus utan att egentligen veta vad som gömmer sig överallt?

 Bordet

Bordet hade en svart överdel och omålad underdel, väldigt enkelt men väldigt charmigt och användbart. Vi använder det som ett lampbord i ett vardagsrum idag. Dock har jag aldrig varit nöjd med underredets obehandlade yta. Och det passade bra att jag tog tag i detta just nu eftersom jag i våras upptäckte det här med kalkfärg
Jag är helt såld och betagen i denna underbara färg som ger fantastiska resultat och jag har fler exempel/projekt som jag kommer att berätta om i bloggen snart. 
För bordets del använde jag Jeanne D'Arc Livings kalkfärg "stone grey" i två lager:


Jag skulle kunna ha en lång utläggning om hur fantastiska egenskaper kalkfärgen har men ska kanske bespara er från detta. Jag kortar ner det till att enbart beskriva ytfinishen: helt matt, täckande och ... bara så underbar! För att försegla ytan kan man (men behöver inte alltid beroende på man planerar göra med föremålet) använda ett vax. Jeanne D'Arc Living har vax i flera nyanser och till detta använde jag ett ljusgrått vax.
Innan vaxningen hade jag, väldigt försiktigt, slipat lätt på diverse ställen på bordet för att ge det en aning patina. Då bordet var naturligt åldrat av tid hade det underbara jättesmå skavanker som bidrog till den charmiga patinan.


Ovan syns bordet efter vaxningen då jag har torkat bort överflödet av vax efter ca 30 minuter. Bordets ovansidan i svart var en självklarhet att bevara orörd.
Till sist kvarstod valet av knoppar till bordets låda och jag hittade ett par i "åldrat järn" som jag skickade efter. I dag kom knopparna och de var så perfekta! 
Precis så där lagom ... enkla... åldrade och gedigna. Helt perfekta till bordet, verkligen. Bordet är faktiskt helt transformerat och jag är vansinnigt nöjd, nu framträder bordet i sin hörna på ett helt annat sätt och känns äntligen "färdigt". 

  Bordets slutgiltiga resultat, tillfälligt uppställt i köket

1 kommentar:

  1. Så fantastiskt snyggt! Jag kommer att ta efter det. Snart.

    SvaraRadera