torsdag 27 juli 2017

Projekt övervåningen, dörr nummer 1

... ja så heter dagens inlägg som egentligen hör ihop med ett par andra. Jag väljer att göra tre separata inlägg då det blir lite långt annars för presentationen av dörrarna som är tänkta att sättas uppe till de olika rummen på övervåningen. För det är ju så med oss, att enbart använda nyproducerade produkter i vår renovering är inte  att tänka på. Ytskikt, isolering, lister m.m får (och bör nog) vara nya och fräscha. Men när det gäller dörrarna till de olika utrymmena var det ganska omgående en självklarhet att söka bland återvunna, gamla dörrar. Dels är det ju vansinnigt bra av många anledningar att utnyttja gamla sparade, helt användbara produkter. Sedan är det ju det här med det mer personliga, det mer estetiskt tilltalande och inte minst det kvalitétsmässiga som kan ha enorma fördelar. 

Vi visste att vi skulle behöva tre dörrar till vår renovering av övervåningen. Att dörrarna inte skulle bli identiskt lika varandra visste vi redan innan vi började leta och det var aldrig något som betydde något för oss. 
 I vintras gav vi oss iväg en dag till vårt favoritställe på skånska österlen som saluför återbruk av byggnadsartiklar.  Det är Gorm Byggnadsvård som har allt och lite till när det gäller grejor man behöver till husrenoveringar, speciellt när det gäller lite äldre hus. 

På Gorm Byggnadsvård möts vi alltid av ett stort engagemang och genuint intresse för det man söker (förutom ett oerhört trevligt och energisprudlande sällskap).  Att komma till Gorm ger samma förväntansfulla känsla som när man får en stor julklapp som ska öppnas. Man vet ju faktiskt aldrig om man hittar just det man är ute efter, men ett är säkert, man går aldrig därifrån tomhänt!

Vi letade alltså dörrar och ganska omgående hade Gorms hjälpsamma innehavare lyssnat till våra behov och tagit fram några förslag. Bland en stor mängd gamla och otroligt vackra dörrar lyckades vi plocka ut tre stycken som skulle passa våra behov. 
 Här är den första och den som dagens inlägg berättar om:


Detta är alltså en riktigt gammal dörr och när vi hittade den satt den på sin karm. Dörren var målad i gammal vit färg som flagade kraftigt. Ett härligt gammalt lås satt också på ena sidan.


Under lediga stunder på vårens varmare dagar började jag renoveringen av dörren. Den var målad i ett par olika färglager och till min hjälp hade jag skrapor och värmepistol.


Det roliga med en renovering som detta är att man faktiskt blir belönad för sitt slit. Under all den gamla otäcka färgen skymtade snart en fantastiskt vacker dörr med friskt trä. Med massor av historia. Dörrkarmen fick sig en omgång, den skulle också återanvändas. 


När dörren var renskrapad och slipad var det dags att spackla igen alla gamla nubbhål efter den plywoodskiva som någon gång satts på dörren i ett försök att modernisera den. Så här såg dörren ut då:


För att dörren skulle passa just vårt hus på det ställe vi hade tänkt oss den på var vi tvungna att flytta det utanpåliggande låshuset till andra sidan av dörren. Det visade sig att låshuset faktiskt suttit där någon gång tidigare i historien...

Under den här tiden av våren var jag mentalt fast i målning med kalkfärg som jag nämnt tidigare i andra projekt. För dörrens del valde jag nu att måla med Jeanne D'Arc Living Vintage Paint (kalkfärg) i nyansen "stone grey" för att sedan vax ytan med "light grey wax".

Efter första varvet kalkfärg i nyansen "stone grey".



Efter andra varvet kalkfärg



Under vaxning med "light grey wax"


Detaljbild av vaxningen mot den underliggande färgen


Under torkningen av vaxet

Färdig! Låsmekanismen rengjord och fastsatt på rätt sida
och överdflödigt vax avtorkat för att få fram rätt ytfinish

Denna dörr var den första större projektet jag gjorde med kalkfärg och jag blev totalt förälskad på en gång. Vilken härlig färg att jobba med, vilka saker man kan göra med den och vaxet! Jag är vansinnigt nöjd med hur patineringen blev. Nedan kommer ett par sista detaljbilder med de uppiffade låsdetaljerna:





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar