söndag 26 februari 2017

Årets stora projekt, en presentation!

Ja då är det dags igen, bara en vecka sedan sist! Nu tänker jag dessutom ta upp något som kommer att behöva flera inlägg utsträckt över lite tid. 
Vi har påbörjat ett projekt vi länge har planerat, faktiskt sedan vi flyttade in för snart tre år sedan. Allt har sin tid och nu har den äntligen kommit hit; renovering av husets övervåning

För de som varit här vet det som ni andra som inte vet, nämligen att övervåningen har varit i ett bedrövligt skick på sätt och vis men inte värre än att det varit möjligt att åtgärda. Tills för några veckor sedan har övervåningen enbart fungerat som ett gigantiskt förråd egentligen där endast ett av rummen varit bebott av Storebror. 
Varje vägg, varje vrå och varje detalj har varit ett sorgligt bygge, där den kosmetiska renovering som gjordes för många år sedan har lämnat allt att önska. Var än våra ögon har landat har vi kunnat se bristfälliga spacklingar, övertapetserade på det klumpigaste sätt vi någonsin sett, med den minst kvalitativa tapeten som gått att uppbringa. Dörrfoderlister (alla i mycket tvivelaktigt material) har monterats som golvlister och listvinklar med glipor stora som brevlådeinkast. Golvlister har monterats som dörrfoder, spikats fast med halvt utstickande spik på sina håll. Laminatgolv som har kanske inte varit det mest ... attraktiva. Gabondörrar (huuu en mardröm i ett 1800-talshus!) på några ställen samt färdigstansade spegeldörrar i pappmaterial på andra ställen. Fönsterbrädor som legat löst placerade vid fönstren eller i bästa fall lätt fastskruvade med synliga förzinkade vinkeljärn mot väggen under.... Bristfälliga lösningar som ideligen fått oss att baxna och sucka.
 Planlösningen har inte varit helt bra men det är ju ofta det är så och detta är väl inget att säga något om om man jämför med allt det andra jag nyss radat upp. Jag hävdar inte att dyrast alltid är bäst och att man alltid ska ha de mest exklusiva materialvalen men det måste ju finnas gyllene medelvägar, åtminstone behöver man inte fuska mer än ofta när man renoverar...!

Vårt hus är alltså byggt 1882 och har två våningar. Den övre våningen som jag alltså nu ska skriva om har snedtak på husets två långsidor. Övervåningen löper över hela husets längd fram till den del som i dag är kök på nedre plan, längs husets ena kortsida. Ovanpå köket var längre tillbaka i historien, en stor balkong med räcke. Där, i köket, har man i modern tid,  lyft taket och gjort det till dubbel takhöjd och alltså tagit bort balkongen. Den gamla ytterväggen på övervåningen har i dag två gamla fönster insatta, man kan alltså stå på övervåningen och se ner i köket, vid den vägg som tidigare var balkongväggen. Detta är en väldigt charmig sak och kommer kanske att synas på bilder längre fram. 
Jag har svårt att servera bilder som åskådliggör hur det har sett ut sedan vi tog över huset men här kommer några bilder.


                      Trappan upp från nedervåningen

Trappan upp har varit som ett långt, mörkt hål. För säkerhets skull hade man satt en gabondörr i dörrhålet som inte direkt gjorde utrymmet ljusare. Direkt till vänster om dörrhålet i bild satt två gabondörrar, den ena ledde in till ett litet rum och den andra till ett litet vindsförråd. Som kuriosa kan jag nämna att vindsdörren hade en synlig toalettlåskista, något som förvirrat en och annan övernattande gäst...

 
 Väggen mot trapphuset

Vidare kan man ana på bilden ovan hur trappväggen har byggts på det gamla trappräcket som fått sticka ut. Suck, ja vad säger man?

 Det lilla rummet vid trappan

Direkt till höger om trappan när man kommer upp (till vänster om man tittar på översta bilden) finns ett litet rum med en mycket svår och märklig vinkel att ta sig igenom. Direkt när man går in måste man nämligen lägga huvudet åt höger i en skarp vinkel då ena takbjälken sträcker sig tvärs över (tittar man noga ser man att taket lutar). Inget man kommer ihåg att göra efter ett par järn innanför västen kanske....
Här är golvet dessutom på en annan höjd än det övriga golvet:


Har man lyckats med konststycket att ta sig in utan kroppsskador har man kommit in i detta rum:

 
  





















Detta rum var under renovering när vi flyttade in och har sedan dess enbart fungerat som ett jätteförråd för oss. Rummet ligger alldeles ovanför det som idag är hall med farstudel på nedre plan, fönstret vetter mot gårdsplanen. Det är ett perfekt litet gästrum faktisk, bara man får fason på det. Vid besiktningen innan husköpet gjordes det nedslag på renoveringen, reglarna bakom gipsskivorna satt alldeles för glest vilket gjorde att gipsskivorna bågnade lätt här och var. Den skarpa vinkeln i taket har inte varit en favorit hos oss vilket nu är en av åtgärderna i renoveringsprojektet.

När man kom upp för trappan hade man en bit golvutrymme innan en vägg löpte från långsida till långsida. På bilden nedan syns väggen rakt fram, trapphuset är alltså till höger i bild. (Observera gabondörren samt de urtjusiga takplafonderna....)


Innan vår inflytt användes rummet som ett extra TV-rum

Denna vägg avdelade alltså utrymmet i ett något mindre rum rakt fram samt detta rum, längs trappans sträckning. Om man gick in i rummet rakt fram kom man in i husets västligaste del, det rum vi har haft som ett mycket tillfälligt gästrum. Så här såg det ut här inne: 


Här fanns en liten inbyggd bokhylla i en mycket tunn liten vägg som avskiljde rummet från kattvinden bakom. En liten garderobsdörr hade häktats på för att möjliggöra åtkomst från detta rum och inte bara genom "toadörren" ute i det större rummet vid trappan. En liten snabbt tapetserad lucka i väggen ovanför bokhyllan gömde en elcentral. 

Garderobsdörren in till kattvinden, någon verkar vilja komma fram...?

Rummet hade diverse vita, helt olika nyanser samt lite dekorativa (eller inte...) klisterdekaler (i plast) med blomsterslingor på alla garderobsdörrarna. 


Rummets andra sida hade en lite "exotisk" tapet som syns på bilderna ovan. Silverkantade röda blomstergirlander på svart botten minsann, inte var dag man ser sådant faktiskt. 

Om man istället vände vänster efter trappan kom man upp i detta rum på bilden nedan. Fönstret vetter rakt söderut vilket ger vackert eftermiddagsljus trots att fönstren inte är särskilt stora.


Vidare genom rummet kom man till den öppna dörr synlig på bilden ovan, något som vi har haft till "kontor" och som jag har skrivit lite om tidigare här. Inne i detta rum kan man alltså se ut ner i köket genom de gamla fönster jag skrev lite om i början av detta inlägget.
Till sist har vi det rum som har fungerat som Storebrors rum sedan vi flyttade in. Jag har även skrivit några rader om ett projekt om detta här


Så här såg rummet ut när vi flyttade in och jag målade  stjärnväggarna vita ganska omgående åt honom i väntan på den större renoveringen som alltså ska påbörjas nu. 

Ja detta får nog räcka för ikväll, en liten presentation som kommer att få flera uppdateringar och detta ganska snart dessutom. 
Alltihop känns oerhört spännande och kul naturligtvis, trots att det tagit oss veckor att röja, sortera ut och flytta ut helt från övervåningen. Ett tag kändes det som om det genererade mer saker som tog plats ju mer vi flyttade bort. Oräkneliga har tripparna varit till tippen, second handbutiker och förråd med saker som rationaliserats bort i olika riktningar. Men jösses vad välbehövligt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar