måndag 27 februari 2017

Projekt övervåning del 1

Jag tänkte ta vid där jag avslutade inlägget igår med att visa lite vad vi har jobbat med den senaste tiden. 
Övervåningen ska alltså få helt ny kostym, golvet ska riktas upp och bli rakt på riktigt, väggarna ska riktas och alla vinklar (t.ex. där sneda taket möter halvväggarna/stödväggarna) ska bli regelbundna och jämna. För att göra detta måste allt ut, alltså de befintliga innerväggarna och golven över hela övervåningens yta. 
I gårdagens inlägg kunde man se ett av rummen som tidigare hade en "exotisk" tapet med röda blomstergirlander på svart botten. Den väggen tog vi ner gipset på och så såg det ut så här: 

I samma rum fast väggen ut mot det stora rummet såg det ut så här (innan den revs i sin helhet för här ska det inte vara någon vägg i framtiden): 


 Det roliga med den här väggen var att någon hade lagt in en gammal Hemmets Journal årgång 1967 i väggen - en liten tidskapsel helt enkelt! Detta fynd var ju hur roligt som helst och vi har skrattat mycket åt innehållet i tidningen. 


 


Väggen är riven och istället ska det vara öppet här. Man ska komma upp för trappan och inte mötas av en vägg rakt fram utan istället befinna sig i ett ganska stort allrum med fönster som vetter mot väster. 

 Så här såg det ut tidigare i rummet. 

Genom dessa fönster bjuds det ofta på vansinnigt vackra solnedgångar och utsikten över åkrarna är fantastisk. Här ska vi göra ett allrum med lite fåtöljer, bokhyllor och annat mysigt. Det vore synd att gömma vad dessa fönster kan erbjuda i ljus och trivsel. 

 Så här såg det ut när väggen var riven och bråten 
låg som en ogenomtränglig, död drake mitt på golvet.


 

På övervåningens motsatta håll, där tidigare vårt "kontor" låg bredvid Storebrors rum tog vi först bort väggen mellan nämnda rum, se ovan. 
Båda rummen har varit hyfsat funktionella men väldigt små och "kyffiga". När mellanväggen togs bort kunde vi genast se den vision vi hade innan, nämligen ett stort vacker rum med en liten takkupa med fönster åt söder respektive åt norr. Ljus ljus ljus - detta kan aldrig underskattas, speciellt då fönstren inte är större än dessa. Dessutom sitter det som jag nämnde i går ett par gamla fönster i den östliga innerväggen (tidigare den gamla ytterväggen som blev en innervägg då takbalkongen togs bort och taket i köket höjdes till dubbel höjd). Se nedan. 







Detta utrymme ska bli ett enda rum med en vägg tvärs över från långsida till långsida.  Instucken under en av takbjälkarna som göms av gipsskivor fanns delar av en gammal Skånska Dagbladet år 1965, också detta en riktig liten skatt som roat oss mycket.





 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  
 
Golvet här inne var spännande att riva upp. Jag visste inte vad ska skulle tro när jag lyfte första golvplankan och såg det här:
 



Som tur var var det inte lika illa på resten av golvet utan just bara här. 
Ja, det har tagit massa tid och ork till att riva väggar, golv och tak. Vi är inte riktigt färdiga än men det är inte mycket kvar. Om en vecka väntar vi byggfirman som ska ta vid och börja bygga upp övervåningen. Tills dess ska vi hinna riva ut det sista och landa i tankarna kring hur planlösningen ska bli. På riktigt. Det är så spännande!

1 kommentar:

  1. Här händer det grejer.
    Följer gärna projektet med spänning.
    Nisse

    SvaraRadera