tisdag 28 februari 2017

Projekt övervåning del 2

Ja, det här med att riva inför en renovering. Det är ju kul nästan hela tiden. Eller inte. Ibland blir det en smula tradigt att frakta tunga, otympliga, dammiga och vassa byggmaterial från  övervåningen, nerför trappan och ut på gården för att sedan ta sig uppför trappan igen och göra om proceduren. Platta för platta, gipsskiva för gipsskiva osv. Man kan ju bara ta ett visst antal golvbrädor med sig var gång, inte hur många som helst.
Sedan multiplicerar man denna aktivitet gånger.... flera hundra. Det är hur som helst riktigt vidrigt jobbigt. Men vi är ju som sagt taggade att få klart vår övervåning i ett beboeligt skick. Med bättre planlösning och i allmänt bättre skick.
Vi har längtat. Varje gång vi gått uppför trappan i det mörka hålet för att stiga in på övervåningens lätt sluttande golv - då har vi på allvar längtat. Varje gång vi har gått upp för att göra något har det känts som om energin på något sätt bara runnit rätt ut genom fötterna. Vi har inte kunnat känna att något har varit på riktigt eller permanent däruppe. Så trots att det är jobbigt att riva rent fysiskt är det underbart. Även trots enstaka kroppsliga blessyrer som en rejält klämd tumme, ett lättare ryggskott och en med svingens kraft kofotslandning i låret.  Men det som kanske tog priset (hittills) var nog när en löst liggande (läs: till ingen nytta och vem i helsefyr är så korkad att man "bygger" med löst liggande byggdelar?!) regel kom flygande utan förvarning och klippte till Ä.H i skallen så att han gjorde en golvdykning och blodet sprutade. Ambulanspåhälsning påbjöds men den fick åka tillbaka utan Ä.H då det tursamt nog visade sig vara rätt OK ändå. Ändå alltså. 

Till höger syns väggen mot trappan som håller på att tas bort
då bilden togs. Här ska det inte upp någon ny vägg utan ett trappräcke sedan. 
Vy rakt västerut. 

Vi river själva, för det är något som vi faktiskt kan. Själva byggandet överlåter vi till en firma. Vi har haft elektrikern här i ett par omgångar som stängt av all el på övervåningen innan rivningen. Efter vi rivit ner det mesta har vi dragit upp ritningar och planer på hur elen ska dras samt vilken typ av belysning och var denna skall sitta någonstans. Med anledning av det något låga takhöjden kommer huvuddelen av belysningen bli infälld i den plana delen av taket, över hela våningsplanet (och även enstaka infällda lampor inne i takfönsterkuporna).

Vy i östlig riktning


Vy i östlig riktning igen; här syns trapphålet som håller på att
skalas fram. En av katterna är förvirrad över aktiviteten. 


Samma vy igen. Nu är alla väggar runt trappan borta. Till vänster anas
det rum vi kommer göra till gästrum, dock inte med den märkliga
ingångsvinkeln som tidigare. 

Vy västerut igen, trapphålet från andra hållet sett och blivande gästrummet
till höger. Här syns ett tillfällig bara-för-syns-skull uppslaget regelverk
som ska föreställa vägg och dörringång till gästrummet, bara för
att lättare visualisera och testa.  

Runt trappan kommer det sitta ett gediget träräcke längs hela den i bild synliga vänstra sidan. Kortsidan närmast i bild kommer att "väggas" för här kommer ett förråd att byggas. Vi måste prioritera ett förråd då huset i princip inte har några andra förråd.  Längs trapphålets andra, högra långsida kommer det bli ett kortare
trappräcke och en bit vägg som kommer höra till förrådet.  
Valet av trappräcke har varit lite svårt då marknaden på trappräcken inte är så värst stor. Det är mycket modernt i glas och metall i olika modeller med detta är  inte aktuellt i vårt hus. Vi vill helst hålla oss till en mer traditionell, anspråkslös stil i gediget trä. Vårt mål är inte att ge huset en helt ny karaktär i stilen ultramodernt, istället vill vi modernisera ett gammalt hus men på ett stillsamt, kärleksfullt och för oss funktionellt sätt. Och som framförallt passar in med husets ålder.
Detsamma gäller planlösningen. Många kanske skulle välja att göra hela våningsplanet till en öppen planlösning men detta är inget alternativ här. Själv är jag inte alls förtjust i öppna planlösningar; jag vill "känna" tydligt vilket rum jag befinner mig i, jag vill se och uppleva avgränsningarna mellan sovrum, arbetsrum och vardagsrum. Speciellt känner jag detta när det kommer till öppna planlösningar där kök och vardagsrum och annat smälter ihop.
Vårt arbete har även tagit mycket planerande och tänkande i anspråk. Vi har verkligen tänkt, vridit, vänt och funderat på vilka behov som vi har, vad som passar just oss och vad som är funktionellt och praktiskt genomförbart - till rimliga summor pengar. Jag känner mig väldigt nöjd över hur vi gemensamt har kommit överens utan större meningsskiljaktigheter och faktiskt har haft en gemensam linje ända från början.

1 kommentar:

  1. Utan huvud blir det ingen renovering!
    Carefully,carefully!!!
    Nisse

    SvaraRadera