(lånad)
Ett och annat lamm fick sätta livet till före påskhelgen och hos oss hamnade några av lammdelarna, jag kom över färskt, närproducerat lammkött, både racks, färs och kotletter. Det finns många goda tacksamma varianter att tillaga lamm på, här är hur jag gjorde våra lammracks en av dagarna under påsken:
4 pers
ugn 200°
drygt 1 kg lammracks (hela, ej itusågade) vi hade ca 1,5kg
3 vitlöksklyftor
ca 1 dl olivolja
en skvätt färskpressad citron (kanske ca en matsked?)
färsk rosmarin
smör
flingsalt, peppar
Ta ut lammköttet ur kylen ett par timmar innan tillagning så köttet blir rumsvarmt.
Sätt på ugnen. Pressa vitlöksklyftorna i en skål och blanda med olivoljan och citronjuiceskvätten.
Bryn lammracksen snabbt i stekpanna i smör på ganska hög värme.
Lägg/ställ racksen i en smord ugnsform, pensla racksen med vitlöks/citronoljan, strö färsk rosmarin över, salta och peppra.
Stek i ugnen 10-12 minuter vilket ger rosa kött (upp till 15 minuter om köttet ska vara genomstekt).
Ta ut köttet ur ugnen och låt det vila under folie 10-15 minuter innan det skärs upp.
De här lammracksen blev toppenbra, köttet var så mört att det smälte i munnen. Smak av lamm/kofta? Inte ett spår!
Till våra lammracks gjorde jag hasselbackspotatis; här är potatisarna täckta med
Pankoströbröd innan de ska in i ugnen.
Pankoströbröd innan de ska in i ugnen.
Verkar så enkelt.Ser såååååååå
SvaraRaderasmaskigt ut.Mat, en, av livets kryddor.
Purple gillar