LAKRITSPANNACOTTA
4 pers
2 gelatinblad
5 dl grädde
1-2 msk lakritspulver (OBS! smaka av under tillagningen vad som känns lagom för den individuella smaken)
3-5 msk socker; samma sak här; smaka av under tillagningen
bär t.ex. smultron och/eller hallon
Blötlägg gelatinbladen i vatten ca 5 minuter.
Koka försiktigt upp grädden, blanda i en mindre mängd lakritspulver och likaså socker; här bör man smaka av vad som känns bra med lakritsen! Rör om ordentligt, låt koka upp, fyll på med mer lakrits och socker efter egen smak. Ta bort kastrullen från plattan och lägg ner de mjuka geltinbladen, rör om och låt det svalna.
Fördela pannacottan i portionsformar och ställ dem i kylen ett par till tre timmar. När pannacottan har stelnat helt; dekorera med bären.
Jag använde smultron och hallon (de fick dessutom fick en skvätt socker på sig). Resultatet blev häpnadsväckande gott; om man nu gillar lakrits är det här en underbar krämig, fyllig men ändå "lätt" efterrätt att toppa en god middag med.
Lakritspannacotta - inte sista gången den serveras här hemma!
Om man har kinkiga barn i närheten som inte har upptäckt lakritsrotens underbara smak kan man göra den här efterrätten istället:
BANANGRÄDDE MED GLASS OCH CHOKLADSÅSER
3 dl vispgrädde
1 banan
2 msk (ca) strösocker
glass
Odense vit resp. mörk chokladsåser
Mosa bananen, använd gärna en potatispress för att moset ska bli extra fint och jämnt mosat. Lägg moset ner i en stor skål, häll på grädden och sockret. Vispa tills gräddmoset är fast och fint, som vanligt vispad grädde.
Lägg upp glass i skålar, klicka ut banangrädden och drissla över chokladsåserna. Hur gott som helst!!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar