Härlig lördag med fint besök (se ovan). Lite inköp till och pyssel med mitt projekt nr 1, sedan bus, lek och promenad i solen med Vovven.
... bra motion för alla inblandade, här är lillebror och Vovven i full färd med att jaga bollen, en
väldig åtråvärd leksak...
...kanske inte helt oväntat är det Vovven som oftast hinner först...
...välförtjänt vila...
Nu över till andra ting; mat och dryck. Jag har länge längtat efter en av mina asiatiska favoriträtter och bestämde mig för att köra den idag. Ä.H var god som guld och gjorde en underbar fördrink som vi intog innan maten serverades; "Rose".
... till hälften urdrucken drink...
2 cl Gin Tanqueray No Ten
1 cl Bols Aprikoslikör
1 cl Grenadine
1 cl Citron
isbitar
Maten som jag lagade heter "Räkor och kokoscurry", ur min favoritkokbok "Homestyle Asian". Rätten består av (ris såklart) en kryddig och ganska stark currysås med räkor. Den som gillar lite hetta i maten och framförallt asiatiska smaker bör prova den här.
Här följer receptet (vilket egentligen handlar om att göra en egen, färsk curry istället för att använda pulvriserade varianter, skillnaden är enorm!).
1 gul lök, grovt hackad
2 vitlöksklyftor, krossade
1 citrongrässtjälk, den vita delen, fint hackad
0,5 tsk sambal oelek
2 tsk garam masala (krydda, brukar finnas i välsorterade butiker eller i asiatiska specialbutiker)
4 makrutlöv, fint hackade (även kallat kaffir lime, finns som torkade från Santa Maria eller i hel, torkad form i asiatiska butiker)
3 msk hackade korianderstjälkar
250 ml kycklingbuljong
ca 2-3 msk jordnötsolja
400 ml kokosmjölk
1 kg rensade räkor
1 msk fisksås
Koka riset.
Lägg ner följande i en mixer: den hackade gula löken, den krossade vitlöken, det hackade citrongräset, sambal oelek, garam masala, makrutlöven, korianderstjälkarna och 2 msk vatten. Mixa tills allt har blivit en slät sörja. Detta är currypastan.
Hetta upp jordnötsoljan i en djup gryta, fräs currypastan 2-3 minuter och den doftar rejält.
Häll ner kycklingbuljongen samt kokosmjölken, blanda ordentligt och låt såsen småkoka ca 10 minuter/tills den tjocknar lite. Häll ner fisksåsen och smaka av.
När riset är klart och såsen är till belåtenhet så lägg ner räkorna, nu får såsen inte koka för då blir räkorna sega.
Såsens något trista gråa färg uppvägs av de lite hippare rosa räkorna och framförallt glöms alla ev dämpande toner bort när man väl äter. För äter gör man av denna rätt!
Häftig dog,skit.. i drinken men!Undrar just på rasen.
SvaraRaderaGillar den,berätta om just trasen!!!
OK, ska bli, snarast!/Livsnjutaren
Radera