torsdag 29 januari 2015

Ta hand om dig!

Med anledning av att frågan om bra hudbehandlingsprodukter flera gånger har uppkommit mellan mig och diverse vänner vill jag passa på att nå ut med ett tips till dem samt fler som kanske går i samma funderingar. Här är bakgrunden: 

Våra barn har båda med början i babytiden haft problem med torr hud och eksem. Jag vet inte hur många besök hos läkare vi har gjort med utredningar o.s.v. genom åren. Så småningom visade det sig att viss allergi fanns med i bilden för båda sönerna vilket naturligtvis var bra att få reda på. Problemen med eksemen fanns ändå kvar, eksemen varierade i styrka men fanns ändå alltid där, mer eller mindre, även då vi visste vilka allergener vi skulle undvika. 
Det typiskt svenska torra, kalla vinterklimatet är inte heller fördelaktigt för denna typ av hudbesvär, men möjligheterna att flytta till tropiskt, jämnvarmt och fuktigt klimat har liksom inte legat framför oss.
Jag vet inte hur många salvor som läkarna har förskrivit oss, det har varit allehanda trögarbetade, illaluktande och oftast kortisoninnehållande salvor. Just kortisonsalvorna har har varit stundvis nödvändigt när eksemen varit som värst i perioder men dessa produkter är något jag har varit väldigt sparsam med och faktiskt försökt undvika så mycket som möjligt.  Trots alla läkarråd och dyrbara läkemedel blev jag aldrig nöjd med resultaten av dessa.

Som om vi hade en lycklig stjärna ovanför oss när eksemen var som värst och mest långrandiga, hade den nära och väldigt goda bekanten ett eget företag som tog fram och utvecklade hudvårdsprodukter - och fortfarande gör.  Företagets filosofi består än i dag; produkterna ska vara ekologiska, så rena som möjligt från tillsatser och ämnen som inte behövs eller är bra för kroppen. Jag pratade med dem om vår eksemproblematik och snart fick vi prova en produkt (kräm) med välgörande förmågor på problemhud och som kunde användas för dagligt underhåll. Krämen togs fram speciellt för våra barns problem vilket jag är oerhört tacksam för! Detta var vändpunkten, räddningen för oss alla och får våra barn i synnerhet.

 Det är av den anledningen som jag idag vill slå ett slag för denna härliga hudvårdsleverantör;  hx Pureskin  (ej att förväxla med Pure Skin).
Jag vet inte vad vi hade gjort om inte dessa produkter fanns. Att drabbas av torr hud och eksem är ju tyvärr ganska vanligt, det är viktigt att gå till botten med det och hitta ev. orsaker. Är man allergisk så kan ju ingen kräm eller salva i världen trolla bort allergiska utslag/eksem. Först måste man ta bort allergenet. Å andra sidan ska man ju inte blunda för allergier och fortsätta utsätta sig för dem och sedan behandla med  krämer och förvänta sig att eksemen ska försvinna. 
    
Pureskin är ett litet och väldigt engagerat företag som genom åren tagit fram massor med fina produkter. Ibland har jag fått agera provkanin på en ny produkt för att kunna uttala mig om doft eller konsistens. Hela konceptet är mycket tilltalande för mig; ekologiska ingredienser, inga mineraloljor, parabener (konserveringsmedel) samt att produkterna är inte testade på djur.

Jag vet att Läkemedelsverket gärna vill se att kosmetologiska produkter bör innehålla parabener för att förhindra mögel, bakterier och jäst som i sin tur kan orsaka besvär för konsumenterna. Detta argument övertygar dock inte mig, att dagligen utsätta sig för olika preparat,  fulla med kemiska tillsatser och parabener kan inte i det långa loppet vara ofarligt, ok eller ens acceptabelt i mina ögon.
 Debatten om parabener och dess eventuella biverkningar har pågått länge och många utredningar har gjorts. Inget entydigt svar har lagts fram mer än att misstanken om att parabener skulle kunna vara hormonstörande på kroppen finns och att vissa parabener inte får användas på produkter för barn upp till 3 år. Vetenskapen pratar om "accepterade halter" och "begränsade halter" av parabener i produkterna vilket jag tycker säger allt...? Av vilken anledning måste man alltså begränsa halterna....?
Parabener finns i det mesta som vi använder flera gånger om dagen; tandkräm, schampo, tvål, mat, kosmetika o.s.v.  Snacka om påslag....!

 Strävan för många företag att ersätta parabener med mer "naturliga ämnen" är växande och det säger också en del om att många människor faktiskt börjar bli medvetna om vad vi utsätter våra kroppar för och alltmer efterfrågar "rena" produkter. 
 Istället för att brodera ut min text i det oändliga om detta, länka till informationssidor och undersökningar m.m, vill jag bara framhålla om det redan inte har framgått, att jag inte vill använda produkter med en radda ingredienser som inte är "naturliga". Jag har heller aldrig upplevt några som helst problem med parabenfria produkter, vare sig från Pureskin eller andra företag. 


  Här är ansikstkrämerna som jag använder. Milt doftande, fräscha och utan
en massa tramsiga/meningslösa tillsatser som lovar guld och gröna skogar utan
sanningshalt.   

Den kräm som våra barn hjälptes av när de hade eksem och torr hud heter Special Care Eco (se bilden nedan till höger) och är en fantastisk produkt. Vi har den alltid hemma i skåpet för tillfällen när någon av oss drabbats av torr hud, hudsprickor eller bara vill skämma bort en vintertrött hud i största allmänhet. I övrigt har jag diverse andra härliga produkter som jag också använder och jag kan bara rekommendera  Pureskin för den som är minsta nyfiken på att ta hand om sig själv....och ge sin hud vad den faktiskt förtjänar.

Härom året togs produkten "Rainforest Care" fram. Det är en underbar
ansiktskräm som jag njuter hejdlöst av. 

För mig är det både viktigt och intressant att engagera sig i hygien-och hudvårdande produkter (liksom andra produkter som vi utsätts och utsätter oss för).
 Produkterna ska inte kosta en förmögenhet, de behöver inga flashiga varumärkesetiketter på framsidan av burkarna, de ska vara behagliga i konsistens och framförallt inte dofta starkt.




Vår äldsta son är nu i slutet av tonåren och har numera inga problem med sin hud. Lillebror som står på tröskeln till tonåren har heller inga problem längre mer än lite torr hud speciellt under vinterhalvåret. Inga eksem vilket är underbart! Vi bedriver inte längre den dagliga insmörjningen av någon av barnen utom just när torrheten är som mest påtaglig, då kommer Mamman farandes med burken i högsta hugg!

onsdag 28 januari 2015

Kryddig kyckling med smak av chili och rökt paprika

För några dagar sedan fick jag improvisera ihop en ny rätt då planeringen för middagen hade fallit i glömska. Det jag hade hemma i färsk form var kycklingbröstfiléer. Jag rotade runt lite i kryddlådorna och min idébank, det skulle gå snabbt och jag skulle inte behöva åka iväg till affären en gång till. Det blev en "man-tager-vad-man-haver-middag" och denna gång blev det inte alls tokigt eller ens tråkigt. Här är vad jag gjorde och vilka ingredienser jag använde (som jag råkade ha hemma): 

Improviserad chili/paprikakyckling  
4 pers

500g kycklingbröstfilé, grovt strimlad (svensk naturligtvis!)
1 tsk rökt paprikapulver
1/2 tsk torkade chiliflagor
1 tsk chili ancho
3 vitlöksklyftor, rivna
2 schalottenlökar, hackade
1 röd paprika, hackad
 olja till stekning
socker, en nypa
salt, peppar
färsk koriander till servering

Riv vitlöksklyftorna, hacka schalottenlökarna och paprikan. Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs vitlök, schalottenlök och paprikan tills allt blivit mjukt och fått lite färg. Krydda med salt, peppar och en nypa socker. Skrapa ur pannan och lägg lök/paprikaröran i en skål vid sidan. 
Strimla kycklingfilén i ganska grova strimlor, fräs kyckling-strimlorna på ganska hög värme i oljan snabbt i samma stekpanna, sänk värmen. Häll på det rökta paprikapulvret, chiliflagorna och chili ancho. Vänd runt kycklingen så kryddblandningen blandas runt ordentligt. Häll tillbaka lök-och paprikahacket över kycklingen i stekpannan. Smaka av och stek till kycklingen är helt färdig. Vid servering (gärna till ris) klipps färsk koriander över. 
Väldigt snabbt, väldigt enkelt och framförallt väldigt gott! Denna rätt kommer att repriseras här hemma, det bestämde både Storebror och Lillebror. Det är ett bra betyg....

tisdag 27 januari 2015

Ett Med Naturen

Grått väder är sannerligen ingen orsak till att sitta inomhus. Tvärtom, det är då man riktigt känner hur grått och tråkigt allt är, hur mycket man troligen fryser om bor/befinner sig stillasittandes i ett hus och hur trist en vanlig, grå vardag kan vara när man bara ser ut genom fönstret. Det är då det är som mest viktigt att trava ut i naturen för att faktiskt se att den ändå finns där med all sin skönhet och friskhet. Framförallt är dagsljuset ändå så otroligt viktigt för välbefinnandet, även om det är grått.
För mig har alla väder en viss charm, det finns alltid inspiration att hämta när man väl tar sig ut.
 Har man tur kan man, som jag idag, faktiskt ändå se att solen ändå finns, om än långt, långt borta....
 
 Dagens solstrålar verkade vara förunnade den danska sidan om sundet

I dag behövde jag verkligen lufta både hjärna och kropp med frisk luft och en värmande promenad i skogen. Jag avhandlade en hel del funderingar och hittade även lite idéer kring ett kommande projekt, omklädningen av en lampskärm. Jag antar att detta projekt hamnar här i bloggen så småningom.

Många stigar att välja mellan...

Den bästa inspirationen och problemlösningen kommer oftast när jag tar mig ut och lämnar alla problem eller fastkörda funderingar här hemma.

Fridfulla stigar till ingenstans och giftgröna svampar på fallen trädstam - 
lagom underhållning på en skogspromenad! 

I hjorthägnet som jag passerar ibland var i dag alla hjortarna framme nära stängslet. Riktiga sötnosar som det bara inte går att går förbi och inte fotografera....




Eventuellt blir nästa blogginlägg lite mer matnyttigt; jag har ett recept på gång som jag tänkte kasta in här.

lördag 24 januari 2015

Fredagsluftning


Torsdagen började ju härligt med lång skogspromenad och stämningen höll i sig stadigt, energin var på topp hela dagen. Som bonus fick vi en helt makalös solnedgång också, på bilden ovan ser den faktiskt overklig ut. Fredagsmorgon såg lovande ut och jag tog mig ut en sväng igen. 


 Bitvis var det en illrosa soluppgång med själva solen som ett lysande, brandgult klot, bitvis var det tjockdimma som sedemera verkade utvidga sig över stora delar av landskapet för att helt dominera. I alla fall överallt där jag var... Det var nästan mjölktjockt och till synes ogenomträngligt.


Jag besökte ett litet naturreservat i Bosarp; Bosarp Jär . Detta är en rullstensås mitt ute i jordbrukslandskapet, strax utanför Eslöv. Jag ville passa på att besöka åsen just nu då det är avlövat, för att bättre kunna se den dramatiska utformningen utan all grönska.

Dimman bäddade in åsen så den knappt syntes

Åsen ska vara upp till 20 meter hög och är under stora delar väldigt, väldigt smal upptill, åsens längd är dryga 2 km. 

 Här kan man ganska tydligt se åskammen med branterna på varsin sida

 Detta foto tog jag från åsens topp, rakt ner mot bebyggelsen som ligger 
precis nedanför åskammen

 När grönskan återkommer tror jag att det
är väldigt svårt att ta sig fram här...



 Här var det trångt om saligheten minsann!

 ... och så äntligen mer utrymme för trampande fötter...



 Varenda gren och detalj var fullkomligt täckta av 
lurvig frost..

 ... en rolig effekt med allt i vitt då det annars bara ser mörkt och risigt ut

 Strax intill rullstensåsen finns en gammal kyrkogård som ligger på platsen för Bosarp gamla romanska sockenkyrka. I dag är det en rekonstruerad byggnadsgrund för den dåtida kyrkan och ett antal äldre gravar runt om. När den nya kyrkan byggdes i Bosarp (andra hälften av 1800talet) lät man riva denna äldre kyrka.


 Jag tog en sväng runt den lilla kyrkogården, det var otroligt stillsamt och vackert i det dimmiga ljuset.




Jag tog en liten avstickare till Trollenäs slott också, jag har bara varit där sommartid och tänkte att dimman skulle ge några härliga bilder denna dag.








torsdag 22 januari 2015

Lägesbilder en torsdag i januari


 Dagen började riktigt, riktigt bra med en härlig skogspromenad strax efter solens uppgång. Temperaturen låg på -2 grader och det var vindstilla, med andra ord ett perfekt väder att trampa runt i utan att varken förfrysa eller svettas bort. Ett otroligt vackert frostlager hade lagt sig över landskapet och jag var tvungen att ta lite kort...



 I dag hade jag bara mobilens kamera att föreviga naturens under med, ibland blir bilderna ganska bra men vissa blir helt urusla. Som till exempel de bilder jag tog på ett gäng rejäla rådjur ute på en äng, eller ett par andra bilder på vilande dovhjortar - dessa bilder var jag tvungen att radera. Men jag såg dem i alla fall, live...















Jag tog även en sväng ner på badstranden. Här var spåren efter de senaste stormarna väldigt synliga; bråte och skräp från havet låg  uppspolat i drivor på de annars så vita, mjuka sandstränderna. Nu har jag laddat mig själv med massor av ljus, energi och ny ork. Få saker ger sådan energi och inspiration som att vandra ute, ge tid och utrymme för sina egna tankar, rensa sig mentalt utan påverkan av hemmets väggar, tv-apparater, datorer, tvätthögar, böcker som pockar på att läsas. Allt det kan man göra sedan.  Naturens och säsongernas växlingar är fantastiska och har massor att ge, bara man tar sig tid att uppleva dem...
                                                        

                      

onsdag 21 januari 2015

Taklampan färdig - en långbänk

Nu har vi äntligen tagit oss i kragen och ordnat om en av våra taklampor vi länge, länge har pratat om att göra om. Det är en klassisk, gammaldags men väldigt vacker takkrona i mässingsliknande metall. Taklampan har funnits i familjen sedan länge och jag har alltid varit väldigt förtjust i den. 
 
 Hoppsan, där satt visst en doftpåse med vaniljdoft instucken!

 Här ovan är en gammal bild på taklampan jag rotade fram. Jag har förstorat upp bilden, bildkvalitén är inte helt bra men bilden duger till att visa hur lampan såg ut tidigare. De små vita lampskärmarna på varje glödlampa ville vi ha bort; vi kände att de skymde lampans utformning och inte hörde dit. Under lampskärmarna satt även (syns dåligt på bilden) vita pappersrullar med konstgjorda stearindroppar på, utan lampskärmar har det tydligen varit meningen att varje glödlampa skulle likna stearinljus som hade runnit ner. 
Det vita papprullarna kändes oerhört urmodiga och vi hittade heller inga snygga glödlampor som skulle passa utan skärmar, varje lampsockel passade bara glödlampor med stor fot. Vi ville ha glödlampor som skulle kunna sitta i lampans armar utan skärmar och vara fina att se på så vi fick tänka vidare. Ett par turer till välsorterade lampbutiker löste problemet snabbt. Vi köpte nya lampsocklar, smala i modellen och i samma färg som lampan. Till dem köpte vi vackra, cognacsfärgade glödlampor i en slags spiralmodell. 
På plats hemma igen startade Ä.H det tålamodsprövande arbetet med att skruva loss alla gamla lampsocklar och skruva på de nya. De elektriska sladdarna är relativt nya och kunde sitta kvar. 
Här kommer några foton på hur lampan blev.



(utan blixt)


 
(med blixt)

lördag 10 januari 2015

Vietnamesiska vårrullar med fläskfärs

När det kommer till asiatisk mat är jag helt såld. Kanske har jag tidigare berättat att jag ofta lagar asiatiskt, gärna äter asiatiskt ute (om det finns bra asiatiska restauranger) och har regelrätta perioder där jag kan laga asiatiskt flera dagar i rad. Så gott jag kan naturligtvis, det här med ingredienser är ju det ständiga dilemmat när man vill laga "genuina" recept. Men, ger man sig lite tid och inte planerar att laga maten samma dag kan man hitta vad man behöver om man letar, samt att en hel del går att beställa på nätet. 

Åter önskar jag att det fanns doftprov till bilderna!
Soppan i går var oerhört doftrik.

 I går till exempel, lagade jag den malaysiska laksasoppan jag tidigare har skrivit om här på bloggen. Soppan blev otroligt god och lyckad, om än något stark då jag äntligen hade fått tag i thai chili (eg. Bird's Eye chili) som jag använde. Familjen åt och njöt,  Storebror och Lillebror var tappra trots att de var lätt tårögda av chilistyrkan.

Det jag egentligen ska skriva om idag är en annan variant på vårrullar än de jag tidigare skrivit om. Med olika sorters fyllningar är vårrullar i mina ögon en underbar rätt, jättenkel att göra trots många moment och ingredienser. Receptet nedan kommer från epicurioius.com, här nedan har jag översatt det till svenska. Om måttangivelserna verkar märkliga så beror det åter på att jag har översatt från amerikanska cup-mått till våra svenska mått. Ha visst överseende....
 Själv har jag lagat receptet vid ett par tillfällen och blivit lika nöjd varje gång.

 Vårrullar

drygt 200g tunna glasnudlar (gjorda på mungbönsmjöl)
drygt 50g "Judasörasvamp" (Wood Ear Mushroom) (jag andvände torkad shiitakesvamp som jag hade blötlagt istället)
1 medelstor schalottenlök
2 vitlöksklyftor
4,5 dl finriven morot
1 kg fläskfärs
0,9 dl asiatisk fisksås
1 dl + 1 tsk socker
2,5 tsk svartpeppar
2 tsk salt
1 kg skalade räkor
25 (minst) 21,5 x 21,5 cm stora vårrullepapper av vetemjöl
1 äggula, lätt vispad
frityrolja

Detta vårrullepapper brukar jag använda

Dippsås ("Nuoc Cham Dippingsauce") till vårrullarna

5,5 msk socker
1,7 dl varmt vatten
0,9 dl + 1 msk asiatisk fisksås
2 msk risvinäger
2 tsk limejuice
2 finhackade vitlöksklyftor
2 thai chilefrukter (ca 5cm långa), tunt skivade (jag använder ibland den röda pepparfrukt man vanligen hittar i matbutikerna)

Laga dippsåsen

Värm försiktigt vatten och socker i en kastrull över svag värme tills sockret har löst sig. Häll i resten av ingredienserna till såsen, ställ åt sidan och svalna, täck över och kyl såsen minst 2 timmar.

Dippsåsen färdig och ska kylas ner

Gör fyllningen till vårrullarna

Lägg nudlarna i en stor skål och täck dem ordentligt med hett vatten. Rör om och separera nudlarna lätt, låt dem ligga 10 minuter. Häll av nudlarna i durkslag och klipp sönder dem i delar om ca 5 cm långa. Lägg ner nudelklippet i en stor skål. 

Blötlägg svampen i en annan skål, låt ligga 15 minuter.  Häll av och blötlägg igen i ca 15 minuter. Häll av vattnet igen och rensa bort eventuella hårda kanter. Hacka svampen fint. Häll ner svamphacket bland nudlarna. 

I en mixer; kör schalottenlöken och vitlöken tills allt är finhackat. Riv moroten fint. Tillsätt lök och morot till nudlarna tillsammans med fläskfärsen, fisksåsen, socker, peppar och salt. 

Rensa räkorna (spara för guds skull räksskal och huvuden; frys in dessa och använd till att göra räkbuljong på i framtiden!). Pulsera räkorna snabbt till grova bitar. För mycket tid i mixern för räkorna gör dem sega! Häll ner räkhacket till nudelblandningen. Blanda allt, bäst går det att blanda med händerna. Kyl blandningen i den övertäckta skålen.

Dela upp den kylda färs/nudelblandningen i fjärdedelar, ta fram en fjärdedel i taget och arbeta med denna, låt resten stå kvar i kylen.
Vispa upp äggulan i en skål. 
 
Lägg ut ett vårrullepapper på en arbetsyta (täck övriga vårrulle-papper med ren handduk så de inte torkar ut). Nästa moment gör jag på mitt eget sätt och inte som ursprungsreceptet anger, jag anser att det blir enklare så här: 

ta en klick nudel/färssmet, ca 1-2 msk, och lägg ut på vårrullepapprets nedre del så här: 



Vik över den nedersta spetsen av pappret över fyllningen så här:




Rulla ett halvt eller helt varv innan sidospetsarna på pappret viks in så här:


Doppa ett finger i äggulan och måla längs den återstående spetsen på vårrullepappret så här:


 Rulla slutligen ihop resten av vårrullen så här (äggulan fungerar som klister):
  

Gör resterande vårrullar på samma sätt och lägg dem under en ren handduk inför tillagningen: 


 Alternativt kan man göra vårrullarna till detta moment för att sedan frysa in dem direkt, det brukar jag göra för det blir ganska många rullar. Väldigt praktiskt att ha i frysen och ta fram sedan!

Jag fryser in vårrullarna i ett lager så här; sedan är det bara att
ta fram de antal man önskar och tina dem innan friteringen. 


Tillagning av vårrullarna: 

Hetta upp frityrolja i en djup kastrull, mät gärna temperaturen med en mattermometer för att få rätt temperatur vid friteringen. Vårrullar som läggs i för kall olja blir mer "kokta" i oljan och det är inte alls roligt... Temperaturen i detta recept ska vara 185° C.
 När oljans temperatur nått 185° läggs vårrullarna ner i omgångar i oljan, 4-5 stycken per omgång brukar vara bra. Fler vårrullar på samma gång kyler ner oljan för mycket samt gör det lättare för rullarna att klibba ihop. Vänd gärna rullarna i oljan ett par gånger. Fritera varje omgång ca 5 minuter tills rullarna är gyllenbruna. 

 
Till vänster i kastrullen syns metalltermometern som jag har i för att hela tiden se
oljans temperatur. 

 
 Jag har den här termometern från ICA, den kan visa
temperaturen både i celsius och farenheit. 

När varje omgång rullar tas upp, låt oljan i kastrullen värmas upp igen till 185° innan en ny omgång rullar läggs i, detta för optimalt frityrresultat. 
Lägg hushållspapper slätt i en stort durkslag och lägg ner vårrullarna när de har friterats klart för att de ska rinna av och vila ett par minuter innan servering. 


 Vid servering: ställ fram dippsåsen, gärna upphälld i mindre skålar för varje person. Servera gärna rullarna tillsammans/i stora salladsblad. Färska koriander-och myntablad är gott till.



Den här rätten är en av våra favoriter, så himla smakrik, krispig och härlig att man gärna äter sig fyrkantig!