onsdag 21 januari 2015

Taklampan färdig - en långbänk

Nu har vi äntligen tagit oss i kragen och ordnat om en av våra taklampor vi länge, länge har pratat om att göra om. Det är en klassisk, gammaldags men väldigt vacker takkrona i mässingsliknande metall. Taklampan har funnits i familjen sedan länge och jag har alltid varit väldigt förtjust i den. 
 
 Hoppsan, där satt visst en doftpåse med vaniljdoft instucken!

 Här ovan är en gammal bild på taklampan jag rotade fram. Jag har förstorat upp bilden, bildkvalitén är inte helt bra men bilden duger till att visa hur lampan såg ut tidigare. De små vita lampskärmarna på varje glödlampa ville vi ha bort; vi kände att de skymde lampans utformning och inte hörde dit. Under lampskärmarna satt även (syns dåligt på bilden) vita pappersrullar med konstgjorda stearindroppar på, utan lampskärmar har det tydligen varit meningen att varje glödlampa skulle likna stearinljus som hade runnit ner. 
Det vita papprullarna kändes oerhört urmodiga och vi hittade heller inga snygga glödlampor som skulle passa utan skärmar, varje lampsockel passade bara glödlampor med stor fot. Vi ville ha glödlampor som skulle kunna sitta i lampans armar utan skärmar och vara fina att se på så vi fick tänka vidare. Ett par turer till välsorterade lampbutiker löste problemet snabbt. Vi köpte nya lampsocklar, smala i modellen och i samma färg som lampan. Till dem köpte vi vackra, cognacsfärgade glödlampor i en slags spiralmodell. 
På plats hemma igen startade Ä.H det tålamodsprövande arbetet med att skruva loss alla gamla lampsocklar och skruva på de nya. De elektriska sladdarna är relativt nya och kunde sitta kvar. 
Här kommer några foton på hur lampan blev.



(utan blixt)


 
(med blixt)

2 kommentarer: