söndag 4 januari 2015

Mera projekt - VÄXTHUSET

Trädgårdens arbetssäsong har inletts idag. Med flera plusgrader ute, strålande sol och lediga timmar tillsammans så varför inte...? Det känns skönt att göra något konstruktivt efter en längre tids vila med hus och tomt. Vi har påbörjat projekt nedmontering/rivning av det gamla växthuset. På fastighetens minsta byggnad, sedan långa tider ett litet garage + förråd samt vedbod, finns sedan urminnes tider ett gammalt hemmasnickrat växthus förankrat. Växthuset har tre egna sidor i glas och den fjärde sidan är förrådshusets ena kortsida. 

  Så här ser växthuset ut

Anledningen till att vi nu monterar ner/river växthuset är att det är i ett bedrövligt skick och faktiskt utgör en ren hälsofara för alla som går in i växthuset. Växthuset har två dörrar och ingen av dem går att stänga, den ena går heller inte att öppna utan sitter fast i ett läge på glänt. Hela växthuset är oerhört instabilt och skraltigt.
Många års väder och vind har fått gå på växthuset utan att något har gjorts vilket är synd, läget är underbart. Växthuset vetter rakt mot söder och har en härlig kvällssol rakt in från väster, detta skulle kunna förgylla många sommarmiddagar eller kräftskivor här inne. 

Inne i växthusets sydvästra hörn

Mot själva husväggen inne i växthuset växer en redig vinstock, denna har gett massor av vindruvor i år som varit fullt ätliga, väldigt goda dessutom. Dock har denna vinstock vuxit alldeles okontrollerat de senaste okända antal åren, upp genom det fula plasttaket och lyckats brotta upp stora hål för sina grenar. 

 
 Här har vindruvsstocken på egen hand lyckats ta sig upp genom takets plastskivor!

Dessutom har många grenar lyckats växa in mellan plasttaket och dess underliggande reglar. I somras kunde man knappt gå in i växthuset utan att fastna i allt som hängde från taket. Tidigt i höstas röjde jag så mycket jag bara kunde av dessa girlanger och grenar av vinstocken. För en tid sedan beskar vi också vinstocken rejält och vi hoppas naturligtvis på återväxt. Om det inte blir så visar sig, just nu vi måste vidta nödvändiga åtgärder för att rädda framförallt det lilla huset och även åtgärda växthuset.



  
En annan följd av att vinstocken har fått växa inpå husväggen/ mellan reglar och tak, är allt det vatten som runnit genom plasttakets trasigheter rätt ner längs väggen. Vattnet har troligen orsakat en hel del frostsprängning i murverket...:



 
De två dörrarna i växthuset har sannolikt varit väldigt dekorativa en gång i tiden. Tyvärr har det regnat, haglat och snöat rakt på dem i många långa år vilket gjort dem gistna, murkna och vansinnigt skeva. Det går inte att rädda en pyttebit av dem ens... Dörren nedan visas här både från insidan och utsidan, denna dörr sitter stenhårt i ett läge som inte tillåter att rubbas en millimeter. 



Den andra dörren går i alla fall att öppna men absolut inte att stänga. Växthuset har även en liten dörr till, en enkel trädörr som leder in i själva "huset", d.v.s det som är en vedbod.


Takbjälkarna som plasttaket vilar på är inte i bästa form de heller. I deras yttersta delar ser vi tydligt hur illa åtgångna de är: 
 


Det vi har börjat med är att börja ta loss alla nubbar och småspik som håller fast glasrutorna. Träreglarna är så murkna att det är lika lätt att dra ut dessa nubb/spik som att dra upp morötter ur ett morotsland...
 
 

Rutorna har "limmats" fast med hjälp av silikonsträngar direkt på träreglarna under. När nubben/spiken tagits bort (vilket vi har gjort ca 357 729 gånger idag) måste rutorna försiktigt knuffas på i kanterna för att frigöras/lossas från silikonet. Ibland måste mer våld användas och då bänder vi alternativt bryter av ruta för ruta. Många rutor är hela men de flesta är trasiga och eländiga. I morgon väntar första rundan till återvinningsstationen med det glas vi har tagit loss. Sedan kommer minst ett lass till. 

 
 Den lite egenpåhittade lösningen med glasrutornas upphängning är inte helt snygg
i mina ögon. I varje rutas skarv där rutorna ligger omlott samlas damm, 
smuts och  mögel.



Planen med projektet är flera steg; först att ta bort det befintliga, fullständigt jättefarliga växthuset som är bortom all räddning och som idag är både oanvändbart och en skam för hela tomten i sitt nuvarande skick. 
Nästa steg är att rädda förrådshusets vägg som är väldigt illa däran. Förrådshuset i sin helhet behöver en rejäl upprustning och står lite på tur att bli omhändertaget. När väl förrådshuset blivit klart är planen att uppföra ett nytt växthus eller snarare ett slags inglasat uterum på den gamla platsen. När detta sker kommer vi troligen att byta ut de gamla fula cementplattorna på golvet; här funderar vi på att använda marktegel om det går, om det finns sådant frost-beständigt. Vi vill ha glasväggar i någon form, gärna med ett lågt  tegelfundament nertill och som ger ytan känsla av uterum mer än "bara ett växthus".

...något åt det här hållet (lånad bild)...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar