fredag 20 februari 2015

Gästhuset, uppdatering


Nu har vi äntligen kommit till en ny fas i gästhusrenoveringen. Endast en liten del inre tegelvägg är kvar där elanslutningarna sitter, elektrikern ska snart komma och flytta dem, en ganska stor utmaning då vi själva först ska gräva upp ledningarna i marken både på in-och utsidan av huset, förbereda ytterväggen (såga upp teglet) där ett integrerat elskåp ska sitta så att man kan komma åt det utifrån. Mer om detta senare, än så länge är bara denna del av innerväggen kvar alltså. Sen är tegeleran över...

Över till det pågående projektet; golvet. En bilningshammare har hyrts in och Ä.H tillbringar just nu många timmar med att spräcka upp det gjutna betonggolvet i mindre delar. 


Vid valda tidpunkter lockar Ä.H ut resten av familjen för att rensa bort de uppdelade bitarna och frakta dem ut till containern ute på gården. Mellan de ansträngda andetagen (och värkande ryggar) som blir av att man lastar betongklumpar i snöglopp och blåst, uttrycks drömmar om att istället befinna sig i största stillhet på en varm sandstrand på en annan del av jorden. Utan betongklumpar och utan snöglopp.  




Häromdagen när vi lyfte upp en tunnare del av gjuten bottenplatta hittade vi en gammal golvbrunn. Under. Ja, som någon hade gjutit rätt på. Bra eller dåligt? Jag vet inte.


Förresten, det här med att tegelväggen skulle vara sista hanteringen med tegel är att överdriva. Under det gjutna betonggolvet som i detta nu spräcks upp framkommer att det faktiskt finns ännu mer tegel att hämta...


 När väl golvbetongen är spräckt och utröjd är det dags för en ny omgång tegel, på sina håll verkar det vara dubbla lager tegel dessutom. När väl allt tegel är borta ska all jorden grävas ur, för att göra plats för ny golvbeläggning.


 Ja just det ja, träribborna i taket (=golvet på loftet) har fått en påhälsning också. I byggnadens södra del har träpanelen varit så undermålig i så många år att det har varit fritt flöde för regn, vind och snö att ta påverka väggen på ett menligt sätt. Golvet i denna del har varit nästan ruttet och här har golvplanken tagits ner:


Just denna södervägg (till vänster i bild) är illa däran och måste tas omhand. Den yttersta träbjälken måste bytas, den som ligger ovanpå teglet i väggen.

Sportlovsresor och sportlovsaktiviteter med barnen? Kanske ett annat år....

1 kommentar:

  1. Helrenovering på gång.Friska tag.
    Heja ,heja Nisse

    SvaraRadera